Sociala medier, källkritik och rätten att tycka.

Jag är så galet trött på de oftast icke-så-genomtänkta kommentarerna som flödar i social media. På twitter, i FB-statusar. Och förresten, såklart kommer uttalanden och funderingar verbalt också. Även om folk generellt är lite sämre att tycka då, är det inte så? (jag är själv inget undantag, jag jobbar på det)
Jag tänker inte ge mig in på sakfrågan kring den senaste tidens debatter i det här inlägget, för det finns det så många som gjort bättre än mig redan (se länk nedan) – men jag tänker lyfta en annan del av problemet. Den med källkritiken, hur man bildar sig en uppfattning.

Jag minns när ett ljus gick upp för mig gällande det här med att kritiskt granska information. Jag var kanske sen, men den riktiga poletten trillade ner – jag lärde mig det ordentligt – när jag pluggade på universitetet. Granska alltid källor. Ifrågasätt, ta reda på information, skapa en sann bild av ett område. Inte minst om källan heter kvällspress (den senare var inte ens en godkänd källa i uppsatserna, vill jag minnas).

Jag tror det där med källkritik tappats lite på vägen. Man läser något om en gammal favoritseriefigur som kritiseras, ett luciatåg där traditionen verkar ifrågasättas. Man upprörs. Man tänker, men kanske inte efter egentligen – för man kollar inte mer information än den lilla man fått. Den räcker liksom till att bilda en snabb uppfattning.

Vissa kanske gör en googling och konstaterar att en feltolkning skett på vägen. Eller gör den där ytterligare sökningen och får en annan sida av historien. Får ytterligare en nyans, ännu en tolkning.

Slutar, förhoppningsvis, rapa ogenomtänktheter i Facebook-flöden. Det är okej såklart att tycka olika, att ibland tala såväl som skriva utan att tänka (vad tråkigt det vore annars) – men att tänka ett uns kritiskt ”kan det verkligen vara så?” är aldrig fel. Ta reda på fakta, framför allt om det man reagerar på får en att känna. Vi vill väl veta vad vi känner och varför, visst?

Det bästa inlägget jag läst i de debatter som pågått på senare tid är detta. Snälla, ge denna text 5 minuter, den är otroligt viktig och bra.

Med det sagt, så menar jag att tyckande är enormt bra, men att vi alla måste lära oss att tolka den information vi får från så många håll nuförtiden, i den betydligt större spelplan av information som finns mycket genom exempelvis sociala medier. Man får feltolka, men det kan vara farligt – och vi behöver alla anpassa oss till den verklighet vi har idag informationsmässigt.

När jag ändå håller på, så ger jag en passning till. Nej, ni får nog ingen iPad genom att göra en ”like” på en status, vi vet att ni älskar era barn mest av allt i hela världen utan att ni gör ”like” på ett kedjebrev som genom det sprids vidare och såklart är alla emot hustrumisshandel utan att visa det med en ”like” vilket gör att mitt FB-flöde helt plötsligt pryds av fruktansvärda, misshandlade ansikten.

Tyck, gärna. Jättegärna. Men försök tycka om rätt saker, och lägg energin någonstans där den kommer till nytta.