Kvällskakan – Saftig banankaka

Ni förstår, jag fokuserar på att äta alla mål numera. Det är rätt stort för mig, ska ni veta. Som levt långa delar av mitt liv med utebliven/yttepytten frukost, utan mellanmål och med mest ett större kvällsmål (eller ett mindre och bestående hungrig) och således fajt mot sug senare på kvällen. Ofta förlust mot suget, om än oftast ”bara” till fördel för lite mörk choklad. Höga kaloritoppar och låga kaloridippar. Det första någon få gång i veckan, det senare de flesta dagar i veckan. Inte hållbart, inte förbrännande, inte muskelbyggande och inte återhämtande.

Nu försöker jag äta som starkisar (och många smalisar). Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmellis. Kvällsmellis är oftast någon keso-kvarg-blandning men ibland är jag sugen på annat. Då är det ju rätt smutt att göra något lite godare, men som ändå har sin bas i protein och kolhydrater. Mindre kolhydrater på kvällen förespråkar visserligen många, men just nu försöker jag faktiskt få in lite mer kolhydrater i min kost. Bra sådana, men ändå. Och mindre rädd för dem dagar jag tränat hårt, som idag.

Så när jag idag läste om en banankaka hos Emma Barremyr och det i fruktkorgen låg några småtrötta kravbananer så var jag inte sen att hänga på. Hennes recept är alltid otroligt bra, och så lätta att göra. Jag har kommit på att det här hälsobakandet passar mig bättre för det är mindre kladdigt och enklare än vanlig bakning.

20130521-211133.jpgOtroligt saftig och god, och nej – man kan inte ana att all sötning kommer från banan och lite äppelmos! Jag tipsar bara om sånt som verkligen är gott på riktigt och som yttersta kvalitetsstämpel får traditionella Henke ge utlåtande. Supergod, sa han.

Banankaka med kanel och kardemummarakt från Emma Barremyr!

Ingredienser:
2 lagom små bananer
1/2 dl kvarg
2 msk äppelmos
1 ägg
1,5 dl havregryn
1 dl havremjöl (eller annat mjöl – jag körde mandelmjöl, blev toppen, och kokosmjöl lär också funka kan jag tänka mig)
2 tsk kanel
2 krm kardemumma
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa banan, kvarg, äppelmos, ägg och kryddor med en stavmixer. Blanda ihop havregyn, mjöl och bakpulver och häll över i det ”blöta”. Blanda ihop till en smet och häll över i en form. Jag smörjde den lite med kokosolja. Strö över kokoschips/ kokosflingor/ mandelflarn och grädda i mitten av ugnen i runt 30 min. Ta ut kakan och låt den svalna innan du skär upp den i bitar.

20130521-211139.jpg
Stella och hennes kompis C provsmakade innan jag han fota. ”God men inte så jättegod”, tyckte S och C frågade ganska snart om han fick gå från bordet och lämnade sin bit. Nej, det är ju inte muffins ändå, det är det ju inte.

En bit var till mig och Henke blev det ikväll och rumpan och bakbenet har jag sparat till frukost imorgon bitti. Användningsområdena är många.

  1. Läser dina nyttiga recept och närmar mig tanken att baka något av det, jag bakar ju rätt mycket men har aldrig tänkt bakning och nyttigt, för mig är det liksom grädde, smör och massor av onyttigt och så tar man några få bitar på ett kalas, men att få ”unna” sig en vardag vore ju lite vardagslyx. Vilket recept är ditt absoluta favvo som gör att jag kommer baka mer nytto?

    1. Jag håller med dig i det – att visst kan man få tillåta sig något litet på kalas ibland och att det dä är något ”extra”. Samtidigt, hur ofta är man inte bjuden på söndagsfika hos folk och skulle egentligen helst äta nytitgt, känner jag. Jag skulle bli överlycklig om det ibland var nyttigt-fika som fungerade som mellis istället för enbart söt-gott.
      Sen är det ju inte jättemycket färre kalorier i de här grejerna jämfört med vanliga, men å andra sidan är det nyttiga saker med mycket näringsämnen och som mättar – så det fyller ju helt olika syften.

      För mig känns det viktigt i att komma in i det här med mellanmål, och då känner jag att jag aldrig skulle kunna äta bara keso-kvarg flera gånger om dagen, varje dag för alltid, utan att blanda det med nytt/gott/varierande känns som nyckeln till framgång i långa loppet.

      Allra godast och mest fika-mässiga tycker jag nog kladdkakemuffinsarna (med eller utan lakrits) är. De är nog också dock kaloritätast, kanske 180-200 kcal/st.
      Allra bäst är sötpotatisbrowniesarna, av den anledningen (inte lika energitäta). De kan skäras smått och vara en liten mumsbit som är mest bara nyttig, men som fika/efterrätt kan man ta flera utan att det är någon ”fara”. Eller pimpa dem med smält choklad uppepå under kokosen, om de ska bjudas på. (innehåller iofs lite vanlig mörk choklad men inte mkt).
      Dessa två är allra bäst, men så älskar jag choklad i fikabröd också.

      Och sedan denna. Något mer mellis-mässig snarare än ”fika”, men samtidigt påminner den jättemycket om vanlig banankaka med kardemumma.

      Testa dessa tre säger jag. Jag tror verkligen du kommer bli positivt överraskad.

  2. R som nästan aldrig bakade något fick för sig att stå och rulla kokosbollar igår. Riktigt goda….Mixad torkad frukt, kokos, honung, fiberhavregryn mm. Så jag tror ju på att de kan bli goda. Har bara en tröskel då jag gärna ”offrar” mina utanför maten kalorier på riktigt goda saker och då hellre äter mindre men jag ska försöka tänka om lite…Håller verkligen med dig om att födelsedagskalas och andra fikor när man ibland helst inte skulle vilja bli serverad massa med sött. En fruktsallad skulle jag bli glad över ibland 😉

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *