snapshots-dresden-bilder-springturism-springa-träna

Träningen igår, idag och imorgon – plan Q1 2020

Jag hade lite svårt med rubriken till detta inlägg om min träningsplan framåt. Det handlar ju inte om ett nyårslöfte av typen ”nu minsann” och/eller en ökning av intensitet i stor grad. Inte heller om ett tydligt mål som senare ska utvärderas eller kanske genomföras – som ett lopp eller så. Det handlar mer om en plan. Lite hjälp till uppstyrning.

Träningen 2019

I samband med att jag 2018 var sliten av för mycket och för stökigt jobb och på slutet av hösten också slog av helt på tempot, så drog jag också ner ribban för min träning. Att ha en tydlig plan eller krav kring träningen var bara för mycket där och då. Jag hade nog känt det ända sedan Meja kom faktiskt, och låtit träningen vara prestigelös. Tre gånger i veckan med hyfsat få undantag. I träningen efter Meja var målet tydligt; att bli fullt funktionellt stark igen. Och kunna springa, orka det mesta. Ändringen förra hösten var då att bli ännu mer mållös. Prestigelös. Träna för träningen men ännu mer för välmåendet i stort. Det vill säga; träna, men välja vad helt på lust. Gärna få välmående av frisk luft och natur. Få stanna på en runda bara för att ta in något fint. Andas. Att stanna vid utsiktsplatsen i mitt hemområde Nyckelviken – naturreservatet som gränsar till mitt villakvarter – inte för att vila utan för att ta in. För att det gör gott. Därför. Och då inte tänka på det som att jag, typ, behöver stanna för att vila och lägga en värdering i det. Eller tänka att det påverkar ”tiden på femman”. Jag har försökt att inte mäta varken tid eller distans.

Träningsmässigt så har jag varvat. Lite jogg, lite trail, lite mountainbike, lite utegym, lite innebandy, lite styrketräning, lite allmänt av varje. Och det har varit okej! Inte bara det – det har varit kul, och nog vet jag att jag har en rimlig grundnivå i hur tränad jag är. Jag klarar det mesta.

Appen Mized – min bästa träningshjälp

När jag gymmar använder jag ofta appen Mized som hjälp. Då får jag färdiga pass serverade, och kan låta passen på gymmet bli mindre planlösa. Det blir alltid kvalitet. Inte ett mål i kilon att lyfta eller storlek på muskel – men träning och då bra träning för hela min kropp. När jag kör bara ungefär två styrkepass i veckan, på sin höjd, är favoriter pass från programmen 1. ”Styrka med priset plus blowout” för helkropp med puls och 2. ”Styrkeprogram med huvudövning och cirkelträning” när jag vill fokusera extra på någon grundrörelse. Båda är roliga och varierade, och kräver att man är bekväm i gymmet.
Det går bra att bara välja ett pass utifrån dagens behov och känsla, men ännu bättre är att köra ett program och följa det.

Träningsmål framåt?

Nu känner jag plötsligt att jag nog ändå vill ha något mer. Att jag liksom är redo för det. Det handlar egentligen inte om lust eller motivation, för i mig är det så djupt rotat att träning och rörelse är bra och skönt – alltid värt det – så den händer. Prestigelösheten jag länge låtit råda är jag också säker på att varit bra för situationen. Men nu vill jag ha mer, och känner det mest på en grundnivå som inte är samma som tidigare. Konditionsmässigt får jag snabbt för hög puls, och vill bli uthålligare. Lugn jogg, sporadiskt förekommande spontana intervallpass och innebandy eller cykling gör faktiskt inte tillräckligt.
Grundstyrkan behöver också en boost.

Och nej – de som kan hävdar väl att två program inte bör köras samtidigt men jag tänker att inget av dem ska utvärderas som att de körs som egna fokus. De ska bara hjälpa mig mot att;

  1. Orka springa lite längre, lite snabbare. Starkare hjärtkapacitet. Kondis! Med mer lätthet gå upp för berg. Utan puls som rusar.
  2. Träna kroppen, alla muskler, effektivt och långsiktigt bra. Jag behöver inte lyfta tyngre – men vill orka och tror på styrketräning som en grund för allt annat. Inte minst i takt med att jag blir äldre.

Jag tar hjälp av Mized, och kommer att varva dessa program;

  1. Bli snabbare på 10 kilometer löpning
  2. Styrka med triset plus blowout

Det innebär att när jag vill träna så öppnar jag min app och ser vilket pass som är på tur i löpning respektive styrketräning. Och så kör jag det som jag tänkt köra för dagen – ute och kuta eller till SATS.

Och yes jag har startat. Kommer fortsatt ha 3 pass i veckan som ett skarpt mål jag inte vill missa – men kanske oftare sniffa på 4? Vi är redo nu – jag och mitt välmående, och familjen med barn som inte kräver fullt lika mycket.
Och i appen Training Goal har jag lagt ett snällt mål på 156 träningspass i år; snitt 3 ggr/veckan. Om solen och månen står rätt klarar jag det med marginal.

Låter bra?

Har du något träningsmål för 2020?