Sjukdomslappar och löss-tipsen

Skrattade lite för mig själv när jag läste Alfvas inlägg – http://blogg.alltforforaldrar.se/alfva/vilken-lapp-ger-dig-flest-rysningar/ – om lappar på förskolan idag. Ja, vilket är värst egentligen? Jag är inte sådär så jag tar så hårt på lapparna, många har kommit och gått utan att mina barn åkt på det specifika, men visst ryser man lite extra av kräksjukelapparna. Och numera också löss-lapparna. Vi hade nämligen ett race av det före sommaren, och nu ska ni få höra lite om det – förebyggande och behandlande. (Lämna gärna extra tips bland kommentarerna!)

Först tyckte jag att det inte var så farligt. De lever de bara knappa dygnet utanför håret, så någon hel sanering hemma behövs inte (även om man såklart gärna byter sängkläder). Dessutom, eller framför allt, så verkar lössmedlen numera snabbt och lätt och tar bort djur såväl som ägg. Grymt!
I teorin.

Mina barn blev behandlade samma morgon som det upptäcktes och den intensiva kuren på 10 minuter var visserligen dyr men effektiv.

Men. Och här kommer ett stort Men. Så fort ett annat barn inte har blivit av med det så kan det åter hoppa mellan huvudet på de med varandra rätt närgångna förskolebarnen och vips så är man tillbaka på ruta 1 igen. En lus kan lägga 200 ägg. Där är problemet. Och det är därför dessa lappar ska uppmärksammas extra, om inte problemen ska gå runt runt på förskolan i många månader. Som det blev på vår. (Jag blev så sjukt irriterad när det var den första lapp jag såg efter sommaren – har alla inte ens behandlat barnen under sommaren efter så mycket problem före???)

För alla alla alla föräldrar måste förstå hur man konstaterar löss. Det visste inte vi, kan jag säga. Det räcker inte med att titta i hårbottnen, kamma vanligt och leta osv. Man måste känna igen tecknen och helst kamma med riktig luskam över något vitt. Köp en i förebyggande syfte!

Förebyggande/upptäcka:
– Kamma kamma kamma. Och nej, en vanlig luskam räcker inte heller så långt. Nitfree är hundra gånger bättre och värd varenda öre. Där fastnar allt.
– Kolla efter små vita prickar i håret och framför allt bakom öron/i nacke. Det är ägg. Enklare att hitta än lössen.
– Kamma så fort någon på förskolan har visat sig ha. Och gör det då helst varje kväll tills faran är över. Då vet du att i alla fall ditt barn är fri från löss varje morgon och inte bidrar till epidemin.
– Sätt upp håret (om längre) i något lite mer stramt, t.ex inbakad fläta. Sprayar du den lätt med hårspray är miljön ännu mindre attraktiv.

Är lössen ett faktum så är lite tips detta:
– Kamma! Bäst. Nitfree gäller. Varje kväll, minst (se ovan).
– Gör behandling och gör som föreslaget – behandling och sedan extra behandling två veckor senare för att ta ev. löss som missats som ägg och mognat. (T.ex schampoot kan vara bra då, billigare = räcker längre).
– Platt-tånga håret. Löss tål inte värme (och äggen får också det tufft) – sjukt bra för barn med längre hår!
– Hårblås. Se ovan (även om värmen inte är fullt lika effektiv)

20130925-172131.jpg

Numera kliar det i min hårbotten så fort någon säger ordet Löss, och mina barn kammas oftare än nödvändigt hemma, stackarna. Jag är en stark förespråkare av nationella lusdagar (där alla barn kammas oavsett symptom) och önskar de fick mer genomslag.

Följ mig!