guide till singapore tips att göra i singapore

Reseinspo: Guide till Singapore (en kort guide till en långweekend)

Singapore är staden som ofta ses som en hubb ut vidare i världen – kanske för en mellanlandning på väg till ännu mer långväga destinationer, men det är en stad som är värt ett eget besök. Eller att stanna i för ett antal nätter. Det finns mycket att se och att göra i Singapore, och jag föll för staden redan första gången jag var där år 2000. Efter det har det blivit flera resor till Singapore, både som destination i sig och som mellanlandning på några dagar. Här hittar du en guide till Singapore – inspiration för att se det bästa av Singapore under en långweekend i Singapore!

Guide till Singapore – en stad som är en mix av asiatiskt myller och modern storstad

Singapore är staden där du på ett och samma ställe får en asiatisk storstad med svårslaget myller, stränder och sevärdheter, en enorm kulturell mix och mat från världens alla hörn, coola byggnader och shopping. Det är också staden där du själv helt kan bestämma vad vistelsen ska kosta – för här finns allt för alla prisklasser, från billiga matmarknader och enkla boenden till de mest överdådiga du kan tänka dig. Jag älskade Singapore som backpackande fattig student under tidigt 2000-tal såväl som medföljande finanshustru på finhotell dryga decenniet senare. Och under mellanlandning i Singapore med barn.

guide till singapore
Singapore. En stad jag älskar att återvända till.

Olika stadsdelar i Singapore och dess olika känsla

Myller i Chinatown och Little India

Den kulturella mixen som bygger på stadens många invånare från oräkneliga hörn av Asien ger starka små städer i staden. Chinatown är ett myller och gör verkligen skäl för sitt namn och i currydoftande Little India råder ingen tvekan om att området var det den tamilska befolkningen var förpassad till under en period.

Lyx och shopping på Orchard Road

Vill du istället ha lyxigare inramning så är det till Orchard road du ska bege dig. Där hittar du både den mesta shoppingen – och den håller verkligen världsklass om än mer till utbud snarare än prisvärdhet – och tjusigare restauranger såväl som västerländska nattklubbar.

guide till singapore tips att göra i singapore

Mysig mix i Boat Quay och Clark Quay

I området kring Boat Quay och Clark Quay hittar du finansdistrikt, skyskrapor, snygga hotell och en härlig mix av autentiska restauranger och lyxigare ställen. Jag älskar att bo på hotell vid floden, och att ta en daglig joggingtur eller promenad runt hela flodområdet är den bästa sightseeingen Singapore kan ge, långt bättre än hop on/ hop off-bussarna även om de senare förstås ger en bra förståelse för den till ytan så utspridda staden.

guide till singapore tips att göra i singapore guide till singapore tips att göra i singapore guide till singapore tips att göra i singapore

Ett måste att göra i Singapore (?) – Singapore Sling på Raffles hotel

Ingen som åker till Singapore missar väl förresten landmärket Raffles hotel? Det hotell som tydligt visar historien som brittisk handelsstation och som ligger bakom den klassiska drinken ”Singapore sling” är ett ställe majoriteten av Singapores turister besöker. Fast, kan erkännas – jag var inte där när jag var besökte staden som backpacker. Drinken kostar nämligen ca 180:- och motsvarar det som då utgjorde min dygnsbudget. Jag tog revansch vid ett senare besök. Nog är det värt om man gillar ”först och historisk”, och på Raffles hotel är historiens vingslag påtagligt vilket ger en häftig känsla – men jag har inget behov av att komma tillbaka. speciellt är det inte, enligt mig.

20121006-195059.jpg

Var hittar man bra och god mat i Singapore?

Well, frågan är snarare ”Var hittar man inte bra mat i Singapore?”. God mat finns det obegränsat av i Singapore, och passande för alla plånböcker. Längs Boat Quay ligger prisvärda restauranger i rad längs floden, i Little India hittar du den bästa indiska maten, i Chinatown ligger ställena med ”steamboat” (den asiatiska motsvarigheten till fondue) vägg i vägg och gillar man inte det kan man istället gå på fantastiska smårätter som won ton, vårrullar och scampi. I Clarke Quay råder en internationell känsla med högre priser men festlig stämning. Här har vi haft många lika trevliga som sena nätter och minglade med människor från hela världen.

 guide till singapore tips att göra i singapore guide till singapore tips att göra i singapore guide till singapore tips att göra i singapore

Sky barer i Singapore – ett måste

Inte heller drinkarna går av för hackor i Singapore. Det finns otroligt många lyxiga ställen som blandar upp de mer autentiska där det mest dricks Tiger-öl, och för turisten är kombinationen med takbarer svårslagen. Här har jag berättat lite mer om två skybarer i Singapore; Marina Bay Sands och 1-Altitude. Marina Bay Sands är ett av världens allra coolaste hotell bestående av tre huskroppar och vad som ser ut att vara ett skepp ovanpå – vilket i själva verket är pool och bar. Det är dock tyvärr bara  hotellgästerna själva som kan njuta av den enormt häftiga infinity-poolen, men vem som helst dricka drinkar och mingla med en svårslagen utsikt i baren.

guide till singapore tips att göra i singapore

20121009-112854.jpg

Marina Bay Sands ligger dock inte särskilt högt jämfört med 1 atitude, som med sina 282 möh enligt utsago är världens högsta takbar under bar himmel som bjuder på 360 graders vy över Singapore.

Annat att göra i Singapore

Gardens by the bay

Den enorma parken Gardens by the bay är ett måste att besöka i Singapore. Du hittar parken just nedanför Marina Bay sands, och den har flera olika delar att besöka och är ett av Singapores mest välbesökta områden – med all rätt. De enorma formationerna är mäktiga dygnet runt men inte minst på kvällen då spektakulära ljusshower adderar en extra dimension till parken.

guide till singapore tips att göra i singapore guide till singapore tips att göra i singapore

Singapore zoo, botaniska trädgårdar och mer

Har du mer tid så har Singapore mer att erbjuda. Häftigt zoo, botaniska trädgårdar, lummig och tropisk grönska i omgivningens regnskogar,  linbaneturer, undervattensvärldsbesök, stränder och ja – Singapore har något för alla. Testa stället som destination istället för hub till andra delar av Asien och världen, det är mitt tips till dig.

Vill du läsa mer om Singapore så har jag skrivit om vår allra senaste vistelse, ett oplanerat dygn i Singapore, här.