Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Reseinspo: Min kortguide till en långweekend i Singapore

Året är 2014, och världen ligger för våra fötter. Många destinationer som tidigare var vigda till långa resor kan med lite envishet nås genom billiga flygbiljetter och möjligheterna öppnar sig. Singapore till exempel är inte längre bara en fantastisk hub till resten av Sydostasien och världen, utan kan utgöra en destination i sig själv under en så kort vistelese som en lång-weekend.

Hur? Häng med på en långweekend i Singapore!

Singapore är staden där du på ett och samma ställe får en asiatisk storstad med svårslaget myller, stränder och sevärdheter, en enorm kulturell mix och mat från världens alla hörn, coola byggnader och shopping. Det är också staden där du själv helt kan bestämma vad vistelsen ska kosta – för här finns allt för alla prisklasser, från billiga matmarknader och enkla boenden till de mest överdådiga du kan tänka dig. Jag älskade Singapore som fattig student till backpacker under tidigt 2000-tal såväl som medföljande finanshustru på finhotell dryga decenniet senare.

20121007-194950.jpg

Den kulturella mixen som bygger på stadens många invånare från oräkneliga hörn av Asien ger starka små städer i staden. Chinatown är ett myller och gör verkligen skäl för sitt namn och i currydoftande Little India råder ingen tvekan om att området var det den tamilska befolkningen var förpassad till under en period.
Vill du istället ha lyxigare inramning så är det till Orchard road du ska bege dig. Där hittar du både den mesta shoppingen – och den håller verkligen världsklass om än mer till utbud snarare än prisvärdhet – och tjusigare restauranger såväl som västerländska nattklubbar.

20121007-194901.jpg

I området kring Boat Quay och Clark Quay hittar du finansdistrikt, skyskrapor, snygga hotell och en härlig mix av autentiska restauranger och lyxigare ställen. Jag älskade att bo på hotell vid floden, och den dagliga joggingturen runt hela flodområdet var den bästa sightseeingen Singapore kunde ge, långt bättre än hop on/ hop off-bussarna även om de senare förstås ger en bra förståelse för den till ytan så utspridda staden.

20121005-211420.jpg

Ingen som åker till Singapore missar väl förresten landmärket Raffles hotel? Det hotell som tydligt visar historien som brittisk handelsstation och som ligger bakom den klassiska drinken ”Singapore sling” är ett ställe majoriteten av Singapores turister besöker. Fast, kan erkännas – jag var inte där när jag var besökte staden som backpacker. Drinken kostar nämligen ca 180:- och motsvarar det som då utgjorde min dygnsbudget. Jag tog revansch vid senaste besöket men kommer nog inte tillbaka vid mitt nästa även om historiens vingslag var påtaglig och häftig.

20121006-195059.jpg

God mat finns det obegränsat av i Singapore, och passande för alla plånböcker. Längs Boat Quay ligger prisvärda restauranger i rad längs floden, i Little India hittar du den bästa indiska maten, i Chinatown ligger ställena med ”steamboat” (den asiatiska motsvarigheten till fondue) vägg i vägg och gillar man inte det kan man istället gå på fantastiska smårätter som won ton, vårrullar och scampi. I Clarke Quay råder en internationell känsla med högre priser men festlig stämning. Här hade vi många lika trevliga som sena nätter och minglade med människor från hela världen.

20121007-220947.jpg

På plaststolar i Chinatown.

Boat quey

Middag vid floden, Clark Quay.

Inte heller drinkarna går av för hackor i Singapore. Det finns otroligt många lyxiga ställen som blandar upp de mer autentiska där det mest dricks Tiger-öl, och för turisten är kombinationen med takbarer svårslagen. Marina Bay Sands är ett av världens allra coolaste hotell och även om det bara är hotellgästerna själva som kan njuta av den enormt häftiga infinity-poolen så kan vem som helst dricka drinkar och mingla med en svårslagen utsikt.

20121009-112813.jpg

20121009-112854.jpg

Marina Bay Sands ligger dock inte särskilt högt jämfört med 1 atitude, som med sina 282 möh enligt utsago är världens högsta takbar under bar himmel som bjuder på 360 graders vy över Singapore.

Har du mer tid så har Singapore mer att erbjuda. Häftigt zoo, botaniska trädgårdar, lummig och tropisk grönska i omgivningens regnskogar,  linbaneturer, undervattensvärldsbesök, stränder och ja – Singapore har något för alla. Testa stället som destination istället för hub till andra delar av Asien och världen, det är mitt tips till dig.

Vill du läsa mer om Singapore så har jag skrivit om min långweekend dit 2012 under denna tag.

Följ mig!

Mer läsning...
rosa blommor uppsala
Doft av vår och känsla av sommar