Stockholm kan inte direkt skryta med något vidare utbud i skidväg, men faktum är att man kan åka i riktigt bra backar en dag genom att ta en av Swebus tidiga morgonbussar till exempel till Kungsberget. Det gjorde vi idag. Klockan 07.00 lämnade vi Stockholm och cityterminalen för att knappt 3 timmar senare nå Kungsberget som ligger strax nordväst om Gävle. Redo i backen redan vid 10 efter otroligt smidig uthämtning av saker (vi hade bara med egen utrustning till barnen idag), dvs en halvtimme efter öppning, är inte direkt dåligt.

IMG_7491

Barnen väcktes i svinottan men var glada ändå.

Kungsberget har 18 nedfarter och 10 liftar så det roar lätt en barnfamilj under en dag eller flera.

IMG_7528

Det gick fint för Max idag. I barnbacken var det för långa köer så vi hängde i systemets gröna backar istället. På vissa ställen för mycket lutning och när vi åkte upp högre på berget med sittlift/ankarlift så fick vi ta fram selen igen. Han håller balansen bra och börjar svänga kontrollerat men bromsningen är inte helt pålitlig.

IMG_7541

Stella körde på så fint så. ”Nu vill jag köra hopp och träna på att köra baklänges”. Eh… självförtroendet är ju skönt hos de små även om man som förälder gärna vill hejda en aning.

IMG_7543

Det är förstås stundtals kämpigt att åka en heldag med en 4- och en 6-åring, men när man sedan ser hela familjen stå på rad i knappliften eller man kör tåg tillsammans allihop så är det värt varenda sekund av meningsskiljaktigheter, trötthetsklagan, pjäxtrixande och annat.

IMG_7493

”När kommer vi få bo på ett sånt där hotell (dvs skilodgen som låg vid backens fot)? Det är ju så myyyysigt!”

IMG_7523

Ett flertal pauser och något längre sådana än man hade tagit själv är en av nycklarna till framgång. En annan är att inte vara restriktiv med socker… såattsäga.

IMG_7542

Här i Karins vämestuga/café där vi eftermiddagsfikade (och Max vilade lite som vanligt). Lunch åt vi buffén på Fröken Filipsson’s.

Vi körde, med några pauser som sagt, mellan 10 och strax före 15. Inte illa! Barnen var helt slut efteråt och behövde båda lägga sig ner och ”vila” när de pallrat sig ner sista åket i Gammelflacken.

IMG_7527

Kämpare!

Och så satte vi oss i bussen igen lagom till mörkret började falla. Då kändes inte de där 2,45 särskilt långa (heller). Det är rätt mysigt när man inte behöver köra själv utan kan läsa tidningar, kolla på film och inte minst slumra till rätt långa stunder istället. Kostnaden för bussresan är låg – 470 kr per person inklusive liftkort (som annars kostar 345:- så resekostnaden är verkligen låg, och vilken bonus att slippa köa i liftkorskö).
Barnen tyckte också att resan gick finfint, inte ett enda klagomål på lång resa eller så. Lite möra var vi förstås när vi kom hem 12 timmar efter att vi lämnat hemmet – men allra mest bara nöjda.
IMG_7535

Tack Swebus och Kungsberget för att jag fick testa ert finfina koncept och ha en härlig dag i backen med min familj! Vi kommer definitivt åka på heldagsskidåkning med buss igen!