Reseinspo: Roadtrip (med barn) i USA/Florida – mina tips

I november var vi i Florida med våra två barn, då 3,5 och 6 år. Vi hade drömt om en rejälare roadtrip i USA länge, men att göra en roadtrip med barn som är yngre än så hade inte känts aktuellt då det innebär allt för stor påverkan på tänkta rutter och avstånd. Vid närmare 4 och 6,5 kändes däremot våra barn, som är vana vid att åka bil lite längre, ändå mogna för en kortare semester på USAs vägar. Vi hade bil i en knapp vecka, och körde från Miami till Key West och tillbaka via några omvägar. Nedan följer några tips hur man kan tänka och göra när man ska hyra bil i USA och göra roadtrip med barn (eller utan).

roadtrip-usa-med-barn-florida

Roadtrip med barn – i 6 punkter

1. Hyra bilen

Att hyra hyrbil i USA är ett otroligt bra sätt för att se och uppleva mer. Vi upplevde också att det var riktigt prisvärt, jämfört med många andra länder där vi hyrt bil. Konkurrensen mellan bolagen är stor och det är smart att jämföra på en site som den ovan för att hitta rätt bil på ett bra bolag. Mitt tips är dock att inte gå enbart på pris, utan de största och mest kända bolagen är oftast bäst. Vi har i andra länder varit med om enorma ”deposits” (t.ex 20 000 SEK på ett bolag i Italien – skrämselhickan!) och försök att lura oss i efterhand – kolla bilen noga efter repor (inkl taket!) när ni hämtar den är ett hett tips… I USA hade vi inga sådana upplevelser utan allt gick otroligt smidigt. Försök vara påläst om vad som gäller vid bilhyra i olika länder – till exempel finns väldigt många superbra tips för att hyra bil runt om i världen på hyrabil24.se och det lönar sig att vara en smart konsument när man ska hyra bil i andra länder för att undvika tråkiga och kostsamma överraskningar.

Foto 2015-05-03 20 03 00

Vi tyckte priset var så bra, så vi kunde utan tvekan välja att hyra en Ford Mustang istället för en ”vanlig” bil – det kändes väldigt rätt i de där delarna av USA!
Det är begränsat bagageutrymme men vi fick plats, och även om vi inte kunde köra nedcabbat på vägarna med högre hastighetsgränser (pga oskönt inte minst för barnen där bak) så var det en härlig känsla när vi cruisade igenom de mindre samhällena.

roadtrip med barn

2. Bilen och barnen – säkerheten

Man kan alltid hyra bilstolar från biluthyrningsfirmorna. Vår erfarenhet är att de både är av olika ålder och fräschhet. Sedan – framför allt – så följs de lokala reglerna vilket innebär att väldigt många länder inkluderat USA vänder barn framåt från 1 års ålder. Vill man inte ta seden dit man kommer under semestern så får man leta stol på alternativt sätt. Visst kan man hitta firmor som inriktar sig på det, men det kan vara både svårt att hitta och väldigt kostsamt. Mitt bästa tips är att ta med egen bilstol (det går ofta bra att checka in, kolla med flygbolaget) eller att köpa en billig på plats t.ex på Walmart – det blir ofta billigare än att hyra ifrån bilfirmorna, där barnstolar är tillbehör som kostar riktigt mycket att hyra varje dag. Till USA den här gången hade vi med bilkuddar till barnen hemifrån.

roadtrip med barn
Vi gör det bästa vi kan när vi reser, men till viss del behöver man oftast anpassa sig till det land man är i. Så resonerar vi, och så gör vi.

I det hår inlägget hittar du mer information om olika bilstolar att ha med på resan.

3. Bilen och barnen – bilresorna

För resorna gäller samma sak som hemma. När vi var på Nya Zeeland med Max som bebis startade vi alltid när han skulle sova sin långa lunchsovning, men så behöver vi förstås inte tänka längre. Vi laddar alltid med iPads (med hörlurar!), lämpligt bilsnacks och annat för att slippa stanna extra. En hit är också Farzads podcast ”Barnens Pod”, som både vi och våra barn älskar. Den innehåller mycket klokheter, och det är verkligen kul att lyssna tillsammans och sedan prata lite om det som sagts.

Sedan är förstås stopp på vägen en del av upplevelsen – och med barn kan stoppen bli när man minst anar och ge oväntade upplevelser.

roadtrip med barn
Vi har stannat på många lekplatser längs vägen, eller för att titta på ”spännande” saker som ödlor på vägen.

4. Hastighetsbegränsningarna och fortkörningsböterna

Följ hastighetsbegränsningarna…. Man har koll efter vägarna i USA, har vi fått erfara. Många verkar bli av med böterna på plats för att polisen tycker att det administrativa är för bökigt, men det är inget man kan räkna med. Vi fick vår ”speed ticket” på väg tillbaka till Miami från Key West, lite oturligt då hastighetsbegränsningen gick ned på ett specifikt ställe vilket vi missade. Polisen sänkte boten något, men annars var det inte något snack rent administrativt. De kollade körkortet, hittade alla uppgifter tillhörande min make aka chauffören i datorn och registrerade boten. Att betala den var dock knepigare. Vi hörde oss för och många sa att vi inte borde betala pga att man i USA inte kan spåra och ha fordring mot Sverige – men det skulle jag aldrig snåla in en tusenlapp på! Att finnas i register i USA för obetalda böter känns enormt dumsnålt, och inget man vill att ska finnas när man vill åka in i landet nästa gång. Till slut fick vi hjälp på ett hotell att betala genom någon form av postväxel.

roadtrip

5. Rutten och längden

Man bör inte planera för mer än ca 18 mil om dagen i snitt sägs det, vilket också ger höjd för dagar helt utan transport. Populära rutter i USA är Highway 1 i Kalifornien, och jag skulle älska att åka långt på den, som från Seattle till San Diego. Vi har gjort delar av Highway 1 i närheten av Los Angeles tidigare och bilat till Las Vegas – men det finns så mycket kvar. Man kan ju också åka runt och besöka vingårdar och se annat i Kalifornien. USAs östkust med Boston, New York och Washington är en annan populär rutt.

En dröm jag har är givetvis också Route 66 – den gamla klassiska vägen som sträcker sig från Los Angeles i väst till Chicago i nordöst, genom tre tidszoner och åtta stater; Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona och Kalifornien. Den ultimata roadtripdrömmen?

Florida kan givetvis med fördel åkas runt för att upptäckas bäst, både västkust och östkust, och då givetvis med stopp på någon av alla stora nöjesparker. Vi åkte den mer begränsade snutten mellan Miami och Key West (knappt 30 mil enkel väg) och älskade det. Man ska vara medveten om att det upplevs ganska långt även om det låter begränsat – låt det ta sin tid. Sen finns det många fina ställen längs vägen att övernatta på och njuta av – googla för att hitta de bästa ställena.

Foto 2015-05-03 20 03 14
Östkustens Highway 1 börjar i Key West. 

6. Boende och spontaniteten

Huruvida man ska boka boende hemifrån eller inte är ett evigt gissel, inte minst när man reser med barn och med det kanske har lite högre krav på komforten. Mitt bästa förslag är att leta boende hemifrån – med t.ex Tripadvisor hittar man de mesta guldkornen och genom alla sajter kan man också göra de billigaste kapen. Vi upplevde inte alls att de spontana stopp vi gjorde gav några större utrymmen för priskap. Däremot kan det vara bra att ha möjlighet att avboka nära inpå, för kan man göra det så nära som 24 timmar innan vilket ofta är möjligt så kan man vara spontan när man vill genom av- och ombokningar. Våra bästa såväl som mest prisvärda nätter i Florida var de vi bokat innan och sämst var våra spontana. Så boka med möjlighet att avboka, eller kolla upp de bästa alternativen hemifrån och ha en lista över alternativ på de ställen ni passerar. Det finns bättre saker att lägga tiden vid på en semester än att vara online och leta tips…

Foto 2015-05-03 20 01 51

Så när gör vi en längre roadtrip? Jag vet inte, jag tror det får vänta. Det jag vill göra då inkluderar långa vandringar i nationalparkerna (som drömmen Yosemite), njutningsmässiga restaurangbesök och sena kvällar med biljard och häng med invånarna på amerikanska landsbygdshak, helt öppna planer och långa etapper där landskapet njuts och vinden tar tag i håret. Barnen som gärna hänger med på mycket föredrar dock enkla saker som lekplatser, hotellpooler, klätterträd och valfrihet på shoppingcenters foodcourts så… Inte riktigt än på några år. Men det kommer, jag lovar – det finns många vägar kvar för mig att upptäcka i USA.

Foto 2015-05-03 20 02 49

Fråga gärna om du har några andra funderingar! Och sitter du på egna tips så är det jätteuppskattat i kommentarsfältet.

Vill du läsa mer om vår resa till Florida kombinerat med kryssning i Karibien så hittar du det under kategorin Florida & Karibien 2014.