Dagens inlägg i Uppochhoppaijuni-utmaningen har rubriken Hälsohets. Jag skriver detta inlägg sent på kvällen vilket innebär att jag hunnit läsa runt lite på andra bloggar. Ärligt talat så verkar de flesta ganska trötta både på begreppet och på att problematisera kring det. Just nu känner jag mig också just det.

Vi peppras dagligen med budskap om hälsa. Problemet är inte bara att vi peppras för mycket och med det får känslan av att inte räcka till, utan också att begreppet ofta innehåller saker som inte alls har med hälsa att göra – totalt deffade kroppar, en övertro på vissa livsmedel och ofta rädsla och undvikande av andra helt utan vettig anledning och baserat på feltolkningar, för att nämna några exempel. Jag orkar bara inte med sånt. Alls. Där har bägaren liksom redan runnit över för mig, och jag överreagerar och blir nästan provocerad av vissa beteenden, uttalanden och bilder. Hälsohets eller bara för mycket rent allmänt?

Sedan kommer motsatsen. Att blanda in mat eller beteenden som inte alls är hälsosamma och aktivt hävda att just blandningen ger balans som i sin tur är hälsa. Det är ju inte heller helt sant, även om det är något jag både läser med glädje och tycker att är ett hälsosamt beteende… 

Jag tänker att hälsa nog är ungefär att veta vad som är bra för en själv, för sin kropp såväl som själ, och att försöka att anpassa sitt liv efter det i stor utsträckning. Dock inte i den utsträckningen så att tankar och beteende slår över i ångest eller tvångstankar. Att man känner sig pigg, stark, glad och nöjd med sig själv och ger sig själv chansen att må bra. Att man aktivt tar den chansen.

IMG_3721
Jag skulle kunna leva mer hälsosamt, men också betydligt mer ohälsosamt. Dock lever jag i vad jag tror är rätt balans för mig och med det lyckas jag oftast också må bra och leva ångestfritt och lyckligt.

Hur tänker du – kring hälsan och hälsohetsen?