Medan våra män förberedde sig för Åre Extreme åkte jag och min kompis C åkte till Vålådalen, 4 mil sydväst om Åre, för att där ge oss iväg på en lagom vandring. Vi hade siktet inställt på Blanktjärn runt eller “Blanktjärnsrundan”, som är en 12,5 km lång led i omväxlande terräng och där man ungefär halvvägs når Blanktjärnarna. Den östra är magiskt turkos och det är bara så vackert! Det turkosa i kombination med vidderna, skogen och fjällen är helt otroligt verkligen!
Blanktjärn runtBlanktjärn runt

Målet – Östra Blanktjärn

Häftiga Östra Blanktjärn, med sin perfekta plats för fikapaus, kommer drygt halvvägs in i rundan. Vi trodde att de 12,5 kilometrarna skulle ta ett par timmar och såg inte förrän efter att vi kommit i mål att det i den lilla guidebok vi fått vid Vålådalens fjällstation stod 5 timmar som föreslagen tidsåtgång. Med så bra tempo vi bara kunde gå i tog det oss 3 timmar… och vi var mer än möra när vi kom i mål.

Blanktjärn runt

Den första delen – Vålådalens fjällstation till Östra Blanktjärn

Biten från fjällstationen till tjärnarna var fantastisk. Porlande bäckar och större vattendrag, myrar och ängar, steniga stigar och ofta fjäll i horisonten. Jag förstår verkligen att denna runda rekommenderas inte bara för den turkosa tjärnen utan även för den omväxlande inramningens skull!

Blanktjärn runt

Blanktjärn runt – hemvägen från tjärnarna och tillbaka

Den sista biten bestod mer av skog, och var inte lika häftig som resten. Kanske tyckte vi det mycket för att vi då började bli riktigt trötta och inte minst hungriga, och började längta efter mat i Åre (vi började gå vid halv 12 så med andra ord missade vi lunchtåget rejält). Fast oavsett var det härligt att göra en så fin vandring som verkligen gjorde oss trötta! Nu ska kanske tilläggas att vi båda har gravidmagar som är halvvägs gågna, men oavsett så kräver Blanktjärn runt att man har gott om energi.

Leden består av stenig stig, sådär så man måste titta vart man sätter foten varje steg, eller spångar över myrer och små vattendrag, och den är rätt mastig och kräver medelgod till god kondition skulle jag säga. Om man ska gå med barn krävs mycket pepp, tålamod och picknick i ryggsäcken.

Blanktjärn runt

Jag kommer absolut att gå Blanktjärnsrundan fler gånger – och nästa gång förhoppningsvis med barnen som sällskap!

Hittade till denna runda gjorde jag via Träningsglädje-Sara i hennes inlägg om “Bästa tipsen till Åre (sommar)“. Hon säger själv att hennes blogg ibland kanske kan uppfattas som en stor reklamsajt för Åre och det kan vi ju vara tacksamma för (även om det i sak inte är sant, även om hon bor där stora delar av året). Hon ger verkligen bra tips och jag som länge följt Saras blogg har fått bra koll på vad hon gillar, och det gör att jag verkligen litar på hennes tips och blir extra inspirerad. Jag har testat, och gillat, många av hennes guldkorn runt om i Sverige (och allra mest Halmstad). Tack för det, Sara! 

5 Comments

 1. så kul att ni hittade dit! och att du gillade! och jag håller med; sista biten kräver energi så att man inte tycker det blir segt. de där stenarna alltså! hoppas det gick bra på håec idag för er (både som deltagare och supporter, det senare ska inte underskattas alltså) 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja det var superhärligt verkligen! Helt mör i kroppen efteråt, på ett väldigt bra sätt. 🙂
   Det var en grym race-dag för alla inblandade – jag hoppas få vara supporter nästa år också. Och jag fick beröm av min man inte minst då vi lyckades heja på så många gånger under cyklingen, haha. 🙂

 2. Pingback: Reseinspo: Reseåret 2015 – alla resor och de bästa Reseinspo-inläggen | Livet från den ljusa sidan

 3. Pingback: Mot Åre med barn - Livet från den ljusa sidanLivet från den ljusa sidan

 4. Pingback: Åre med barn - 40 härliga tips (sommar) -

Write A Comment