häst och släde i idre fjäll ski in ride out-7

Häst och släde i Idre Fjäll – ski in ride out

Om det var en fartfylld och häftig upplevelse att åka skoter i Idre Fjäll, så var vår tur med häst och släde något liknande men samtidigt ungefär så mycket motsats det går att få. Med häst och släde i Idre Fjäll glider man fram i ett gnistrande vinterlandskap med mäktig utsikt – och det enda man hör är klingandet från hästens bjällror och slädens skrapande mot snön.

häst och släde i idre fjäll ski in ride out-7

Just bredvid skidbacken, så nära så att man kan åka förbi med den gröna backen Fäbodsvängen och mitt bland charmigt vackra dala-fäbodar, går ett gäng hästar och betar utanför sitt stall. I Idre Fjäll erbjuds nämligen Ski in – Ride out – det måste vara rätt unikt?

häst och släde i idre fjäll ski in ride out-7
häst och släde i idre fjäll ski in ride out-7

Det finns flera olika turer och sätt att njuta av fjällvärlden med hästarnas hjälp, och vi siktade in oss på en charmig fackeltur just efter skiddagens slut. Och åh – vilket bra val det var för oss! Charmen var total och känslan så rogivande. När jag satt där bak på den ombonade släden, klädd med renfällar och med en massa mjuka filtar att svepa kring mig och barnet bredvid mig, tänkte jag att jag aldrig mer behöver en annan typ av resa någonsin i mitt liv om jag kan få ha den här typ av upplevelser ihop med min familj. Vinter, gnistrande snölandskap, fjälltoppar, aktiva dagar ute och så – sånt här. Ren magi. Vi tajmade dessutom in en klar himmel och en stor fullmåne som komplement till facklorna på slädens sidor – som att det kunde bli mer idylliskt?

häst och släde i idre fjäll ski in ride out-7

Fakta om häst och släde – eller annan ridning – i Idre Fjäll

Fackeltur var den tur vi åkte. Den tar ca 75 minuter och kostar 165 kronor för barn över 4 år (men yngre kan åka såvida de klarar att sitta still) och 270 kr för vuxna.
Häst och släde i 25 minuter kostar 115 kronor för barn och 190 kr för vuxna.
Asketuren är en 25-minuter lång ridtur för barn upp till 10 år och kostar 230 kr. En kortare tur med förälder som leder hästen kostar 90 kr.

Förutom exempel ovan (med pris från januari 2019) finns även möjlighet till privat ridning och andra turer – se full information om pris för ridning i Idre Fjäll här.

häst och släde i idre fjäll ski in ride out-7

Resan till Idre Fjäll gjordes i samarbete med Visit Dalarna, men åsikter, bilder, ord och upplevelser är mina egna.