Att passa på att rida på semester

Vi har, som ni nog förstått om ni hängt här ett tag, fått en dotter som är enormt hästintresserad. Vi förstår inte var det kommer ifrån, men inte från oss eller någon i släkten iallafall. Att hålla på med ridning är, inte minst i Stockholm, väldigt dyrt – men Stellas enorma hästkärlek går inte att vilja dämpa och eftersom vi ändå får anse oss kunna göra den prioriteringen så står hon i kö till en fast ridskoleplats. Hon har i ett år gått på knatteridning, men då rider de med en förälder som leder och även om Stella fortfarande är liten känns hon redo att börja rida mer ”på riktigt.”. Hon har så stor vilja, och lika stor förmåga att ta instruktioner. 

Det där med kärleken till ridning och hästar är så svårt för mig att förstå, men jag har läst i några av träningsbloggarna jag följer om deras bakgrund som ”hästtjejer” och känslorna – och lite klarnar det. Såklart jag vill ge Stella det, om det är det hon vill. 

Kön till ridplats i Stockholm är både lång och krokig (hur kölistorna egentligen ser ut och hanteras är ytterst oklart…), och vårt försök att få tag i någon ridlektion gick inte heller bra. 

När sedan Stella fick pengar till lektion av farföräldrarna i födelsedagspresent ihop med en lapp med olika hästgårdar i Halmstadstrakten så uppenbarade sig dock en alternativ chans. 

En lektion i utkanten av Halmstad kostar ungefär halva priset av en i Stockholm, och dessutom är det väldigt personligt med stor chans till ”extra” utöver så som att göra iordning hästen både före och efter passet. 45 minuter på hästryggen med egen instruktör och ungefär lika mycket före och efter passet för 350:- är verkligen prisvärt! 

Stella har nu kört lektion på islandshäst två dagar i rad, på trevliga Hellagården tre mil norr om Halmstad. Vilken hit! Igår i spöregn, idag i sol – men rakt igenom med stort leende och fokus. Liten tjej själv styrandes en stor häst – en riktigt stor händelse i en nybliven 7-årings liv. 

   
    
   
Kommande år blir det säkert turridning för oss ihop med Stella och när hon blir äldre skulle ridläger ”på landet” kunna vara ett väldigt bra alternativ till att gå på sådant i Stockholm. Och att köra lektion på annan plats än Stockholm (och vilken årstid som helst) ska vi verkligen ta fasta på!