Om barn, resor och kultur. Och med det världsbilden.

Jag älskar när jag får lära känna nya kulturer. De korta perioder en resa utgör räcker dock förstås inte för att helt lära känna en kultur, utan man skrapar bara lätt på ytan. Men oavsett så är det så häftigt, och jag tycker verkligen att det vidgar mina vyer och gör mig mer förstående och tolerant. Jag fascineras av nya kulturer och det är en av de främsta anledningarna till att jag älskar att resa.

Att även mina barn får denna förståelse känns viktigt. Jag tror verkligen att det gör att de förstår världen bättre. För, sanningen är att mina barn är enormt priviligerade. Det är min förbannade plikt att uppfostra dem på ett sätt så att de förstår det, och att de förstår hur resten av världen ser ut, och med det vardagen för människor i andra länder. Jag råkade skriva i en diskussion idag att jag vill uppfostra dem till ”världsmedborgare och inte svenskar” och det lät ju ungefär så pretentiöst i samma sekund som jag skrev det så jag kände att jag nog behövde radera det. Fast äh, jag kan väl stå för det, för jag vet ju vad jag menar. De ska inte vara stolta över att vara svenskar och ”svenskhet”, utan förstå en betydligt större världsbild än så. Andra kulturer såväl som andra situationer.

IMG_1771

Jag vill att mina barn ska förstå att vi alla delar på en planet och att var vi föds är en lott i livet – och att vi har tur som fått just trygga Sverige som vår bas. Just därför är det också viktigt att vi har öppna armar och sinne gentemot dem som kommer hit från andra länder. De ska förstå att värna om vår miljö inte bara för ”sin egen skull” utan för allas. Jag vill att de ska ha en insikt i att saker fungerar olika i olika länder, och att det innebär att många saker som för dem är naturligt faktiskt bara är inlärt. Kläder, tro, beteende. Med det sagt vill jag att de både ska våga göra sina egna val och inte döma andra efter deras.
Listan kan göras lång, men att resor och förståelse för andra kulturer kan ha mycket positiv påverkan på mina barn är jag övertygad om. Liksom de haft på mig.

Det här inlägget som jag tidigare skrivit om kultur tycker jag själv att är läsvärt; Kultur, Möten och Insikter

Kultur är alltså rubriken i bloggutmaningen ”Svenskaresebloggarseptemberdrömmar”, och tolkningen kan vara precis hur bred som helst. Eller lite personlig och samhällspolitisk… tydligen. En personligare reseblogg, som jag presenterat Livetfråndenljusasidan vid något tillfälle.