Reseinspo: En guide till magiska Santorini

Jag vet inte varför Santorini grep tag i mig så kraftigt. Var det för att jag inte upplevt Grekland på så lång tid så jag glömt de vita husen med blå taks charm? Eller kanske för öns geologiska historia, med vulkanen som för 3600 år sedan gjorde att hela öns innanmäte sjönk ner i havet, och det vulkanlandskap ön har till följd av detta? Var det att jag hade ganska låga förväntningar på grund av föreställningen att det skulle vara för fullt av turister och allmänt överexploaterat, eller var det för den variation ön bjöd på? Eller var det helt enkelt för att öns solnedgångar, de som gjort Santorini känt i hela världen, är i absolut världsklass?

guide till Santorini

Förmodligen var det en kombination av allt ovan, och lite till. Vi åkte färja från Kreta till Santorini för att förlänga den husvecka vi just haft ihop med tre kompisfamiljer i Rethymnon, och skalade med andra ord ner från ett storhushåll om 17 personer till bara vi fyra. Vi fick några lugna och helt fantastiska dagar på denna ljuvliga ö. Aldrig hade jag kunnat tro att jag skulle bli så tagen av Santorini. Jag tyckte att ön var helt fantastisk och det fanns många anledningar till det.

Guide till Santorini

Är det turistigt på Santorini?

Santorini är turistigt, och det kan visserligen ses som ett minus, men det finns en så otroligt bra anledning till folkströmmarna. Santorini är vackert på ett sätt som vida överträffar de flesta andra ställen i Medelhavet och faktiskt hela världen, både för sin natur och för sina otroligt vackra byar som klättrar sig upp längs bergssidorna. Det är dramatiskt och förtrollande. Ön är verkligen värd att uppleva. Som min man uttryckte det – ”om detta hade legat på andra sidan jordklotet skulle man ha varit där för länge sedan”. Santorini är en världsdestination.

Sedan finns mer än de byar som har allra flest turister och jag ska berätta lite mer för er om hur man kan uppleva Santorini på ett alternativt sätt och få ut det allra mesta och bästa av stället utan att behöva bli ruinerad eller ens trängas.

guide till Santorini

Boende på Santorini

Boende är, på grund av de intensiva turistmassorna, väldigt dyrt – framför allt om man bor i samhällena Fira (Thira) eller Oia. Generellt så är ställen med utsikt över vulkanen, ”calderan”, i det övre prisspannet. Det går dock att hitta något mer prisvärda boenden genom att bo en bit utanför Fira och Oia som ligger på nordvästra delen av ön. Vi bodde till exempel 7 kilometer söder om Fira och även om vi betalade rätt mycket för hotellet (se hotellet Grand View hotel, Santorini här på Booking för aktuella priser och här står det lite mer i bloggen) så var det otroligt värt det för känsla såväl som att vi på ett lugnt ställe kunde njuta av de helt magiska solnedgångarna.

Billigare boende går annars att hitta längre söderut och på soluppgångssidan istället. Till exempel kan man hitta billigare hotell och rum vid stränderna på den södra delen av ön. Ön är väldigt liten så man har ändå alla möjligheter att upptäcka precis allt man vill.

Att ta sig runt

Avstånden är små, vägarna bra och trafiken måttlig såväl som lugn. Det är med andra ord verkligen enkelt att ta sig runt på ön och känns tryggt. Bilarna som hyrs ut är mestadels väldigt små, till exempel så fick vi en liten sliten Renault Clio… Men det behövs inte större eftersom avstånden är korta och vägarna lika smala som parkeringsfickorna i byarna är små.
Ett billigare, och otroligt vanligt och smidigt, sätt att ta sig runt är med fyrhjuling. Man ser dem överallt och åker man inte med mindre barn är det verkligen sättet att göra Santorinis vägar på.
Det ska också finnas lokalbuss som är smidig att använda och billig på gränsen till gratis.

Santorinis vackraste byar

Oia

Oia sägs vara den allra mest fotograferade byn i hela Grekland, och det är inte konstigt. Det är så otroligt vackert och de karaktäristiska husen ser nästan ut som små dockhus där man står på en av alla små gränder i byn som bjuder på fantastisk utsikt. Detta är dock det lyxigaste och med det dyraste stället, både vad gäller boende och restauranger. Ska du åka på bröllopsresa är det dock här du ska bo, med en liten privat pool på terrassen… Eller förresten, varför inte gifta er just här? Det är det många som gör, om Santorini är romantikens ö så är Oia kärlekens näste. Instagram friendly så det förslår!

Oia, Santorini
wedding Oia Santorini

Nedanför Oia ligger Amoudi Bay där du hittar fiskrestauranger, klippbad och vackra vyer. Missa inte att göra avstickaren dit – kanske genom att helt enkelt gå de 200 trappstegen ned från Oia.

Fira (Thira)

Fira (/Thira) ger de allra vackraste vyerna över vulkanen. Gamla staden i Fira slingrar sig utmed kraterväggen som tycks störta rakt ned i vattnet. Gränderna som vissa tider på dygnet är fyllda av turister från hela världen, inte minst när något av kryssningsfartygen lagt till i hamnen nedanför, kantas av hotell, krogar, små butiker och barer.

img_7225.jpeg

Från hamnen och upp till byn går branta trappor. För den som inte orkar med den fysiska utmaningen så kan man istället rida på åsnor, eller helt enkelt ta linbanan. Vi kunde inte göra slutsatser kring åsnornas välmående (men jag tror inte att djurhållningen är 100) och valde därför med barn att åka linbana upp igen. När man besöker Fira rekommenderar jag att ha lite koll på vilka tider det är mest folk. Vi stod till exempel inte i kö till linbanan alls när vi var där en förmiddag, men jag har förstått att det andra dagar eller tider på dygnet kan vara kö i flera timmar.

img_7228.jpeg

Megalochori

Det finns fler byar på Santorini, och vi var mycket i charmiga byn Megalochori då vi bodde i anslutning till den. Där kände vi oss nästan själva både dag- och kvällstid och jag njöt av att strosa i gränderna och ta något gott och typiskt grekiskt på någon av alla restauranger, inte minst på det mysiga torget.

Pyrgos

Pyrgos är en annan by värd ett besök, där kan man lätt spendera flera timmar med att gå omkring i gränderna och besöka ruinen med utsikt över byn och resten av Santorini. Det är också värt en avstickare för att åka upp på Santorinis högsta punkt där man har en 360 graders vy över ön.

Stränderna på Santorini

Den som vill ha finkorniga, vita, långsträckta stränder kommer inte att bli lycklig av de på Santorini. De som däremot föredrar dramatiska vyer och alternativa stränder, en skara jag tillhör, blir dock gladare än på många andra ställen. En vulkanö bjuder nämligen på branta klippor som omger de svarta eller röda lavastränderna med underlag från grovkornigt till direkt stenigt.

Perissa, Perivolos och Vlychada är alla extra häftiga och exotiska, men allra mäktigast är Red beach. Jag skulle kunna spendera många dagar på de häftiga stränderna. Se till att ha ett par bra flipflops dock – strändernas lavastenar blir stekheta i solen!

De flesta stränderna har inte ens en liten kiosk, medan andra har lite mer faciliteter.

Santorinis kultur – den begravda staden Akrotiri

Även den som uppskattar kultur kan få sitt intresse mättat på Santorini. Antika Akrotiri är det grekiska svaret på Pompeji. Ett vulkanutbrott gjorde att staden gömdes under aska, under vilken den sedan låg begravd i 3 500 år innan den upptäcktes och började grävas fram så sent som på 1960-talet. Man har nu byggt in Akrotiri i ett stort museum, där man som besökare går på spångar mellan stadens olika hus och kvarter och ser bevarade byggnader blandat med lerkärl såväl som vattentoaletter med tillhörande avancerat avloppssystem. Jag förvånades över att den utgrävda staden inte bara fascinerade mig utan också den 7-åriga dottern som fortfarande idag dryga halvåret senare pratar om upplevelsen.

Solnedgångarna på Santorini

Ja, det fanns mycket att göra på Santorni och vi älskade de dagar vi hade där. Jag hade dock kunnat spendera betydligt längre tid på ön. Det var svårt att välja vad vi skulle lägga dyrbar tid på, och så vill man ju bara landa också. Njuta av atmosfären, ta in allt det vykortsvackra. Och inte minst – bara lägga sig på en bädd eller varför inte klippa någonstans och ta in solnedgångarna. Minnena av dem kommer att leva kvar en hel livstid, tippar jag.

img_7248.jpeg

Mer läsning om Santorini

Hoppas att ni gillade denna guide till Santorini. Jag skrev mycket om Santorini dag för dag när jag var där, och i de inläggen står det om allt ovan som byarna, stränderna och allt annat ännu mer ingående. Läs vidare under taggen Santorini och mer om Grekland här. Ett helt avsnitt om att resa till Grekland hittar du i poddform hos Att resa-podden här, och för att spela avsnittet direkt via Spotify hittar du länk nedan.