Att optimera vardagen – och lite om Kambodja och resfeber

Anledningen att jag så noggrannt tänkt på hur barnens tider på fritids och förskola ska fördelas är för att nå en så bra balans som möjligt för alla. Lagom många timmar för dem för att få lära sig allt de vill och behöver, men också lagom många timmar för att få det så viktiga umgänget med kompisarna. Det har känts hårt att Max som går sista året på förskolan ska få så få timmar där när han älskar det och behöver det så mycket, och för Stella är det på fritids och inte i skolan som det sociala händer. Att Stella lämnas tidigt för skolstart och Max får börja så sent det bara går gör därför att eftermiddagstimmarna kan bli lite fler, och att deras behov kan mötas så bra som möjligt. Att jag lämnar Max 9.30 innebär också perfekt tajming för mig att direkt dra mig vidare mot mammaträningspassen som erbjuds på både SATS och Rosa skrot där jag har klippkort, och det är ju en positiv bonus. Just så lade jag upp det idag, med lämning och sedan buss direkt mot Sickla.

Träningspasset inledde en dag på språng, för direkt efter åkte jag mot stan för lunch och sedan ett besök på Norröna-butiken för att kolla efter nya skidbyxor. En Sälen-resa har till min stora lycka uppenbarat sig och då jag redan förra året insåg att mina skidbyxor gjort sitt så fick jag ett liten extra spark därbak för att ta tag i det hela. Jag lyckades, tror jag. Billigt var det inte men jag känner mig bestämt väldigt nöjd. Ni lär få se i en snöig inramning inom kort!

En annan person som snart ska ut och resa betydligt längre än mig är min poddkompis Annika. Så snart som imorgon, tisdag, drar hon med familjen till Asien. De inleder med några dagar i Kambodja för att uppleva Angkor Wats storhet. Så mäktigt! Jag hade den upplevelsen 2006/2007 och har skrivit om det i detta inlägg – Petra, Angkor Wat och känslan.

Jag ringde upp Annika ikväll och frågade henne lite om resfebern och annat inför resan. Givetvis spelade vi in det så nu finns ett litet bonusavsnitt av Att resa-podden att lyssna på. Kolla in på hemsidan – Att resa-podden; Att resa imorgon.

angkor wat

  1. Ja, 10 timmar får de här i Nacka (säkert mer i Sthlm som ju också har 30 timmar på förskolan..
   Ja skönt att det landade bra för alla – och snart ska nog barnen ha förstått och accepterat också 😉

   1. Såvitt jag förstår på de som är f-lediga i min sons klass, så finns det i Sthlms kommun ingen begränsning på antalet fritidstimmar för dem. Dvs de kan gå samma timmar som alla andra.

    1. Ja precis, jag tror detsamma – att det inte är någon begränsning på antal fritidstimmar även om en förälder är föräldraledig. Jag, som bor i Stockholms kommun, hade två barn i lågstadiet resp. i förskoleklass när jag var föräldraledig med barn nr 3 (2010-2011). Vi fick inga restriktioner på hur länge barnen fick vara på fritids. Men såklart hämtade jag döttrarna i OK tid – då när de också ville komma hem.

     1. Min har tyckt att jag kommer lite för tidigt… Håhåjaja. Det där med vänner och pyssel och annat när de kommer upp i åldrarna alltså..!
      🙂

    2. Tänkte nästan det. 5 timmar till (som det ju skiljer på förskoletimmarna vill säga) skulle ju ge mycket, eftersom Nackas 10 timmar ju räcker långt när man ser utöver skoltiden liksom. Dvs, ytterligare 5 timmar känns ju i princip “obegränsat”.
     Tack för input, alltid intressant att veta hur det fungerar och tänka efter lite. 🙂

 1. Härligt med en skidresa! Kambodja verkar vara så vackert och Angkor wat ser ju bara helt magiskt ut. Jag ska ta itu med att lyssna på era podcasts så fort C börjar skolan igen. 🙂

  1. Angkor Wat är SÅ häftigt, och visst är Kambodja vackert på många sätt – men det är inte stället för feelgood-semester direkt. Däremot allmänbildande och förhoppningsvis bidrar man på något sätt genom att åka dit. Men åka och bara njuta strand, näe, då finns andra ställen.
   Ja, gör det! 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Att resa till Irak och Somalia…