Om att resa gravid, Zikaviruset och avbokningar

Ingen har väl missat de senaste dagarnas rapporter om det fruktansvärda Zika-viruset som härjar i Brasilien och andra delar av Sydamerika och Karibien. För gemene man utgör inte viruset någon större risk utan ger som mest feber, utslag och ledvärk, men för den som är gravid kan konsekvenserna bli betydligt värre. Fostret blir smittat och barnet kan födas med neurologiska komplikationer – i klartext födas med missbildad/förminskad hjärna. Det är verkligen helt fruktansvärt!

Även om spridningen av Zikaviruset sedan bara några dagar sedan klassificeras som ett ”internationellt nödläge” så anser inte svenska myndigheter att det föreligger så stor risk för gravida så att de ska helt avråda från resor till de berörda områdena, och till följd av det erbjuder inte heller resebolagen (med några få undantag) någon möjlighet att boka om eller boka av enligt sedvanliga avbokningsregler. Det gör mig så otroligt upprörd!

Det är rent av en skam att inte resebolagen ställer sig på de gravidas sida och klassar detta som något som gör att man kan få omboka. Jag är så otroligt trött på synen att ”graviditet inte är en sjukdom”, vilket det står i finstilta avbeställningsskydd och gör att den gravida står i princip helt utan skydd mot oförutsedda omständigheter. Eller för den delen, att den som blir gravid efter bokningstillfälle men innan resans avgång inte har någon rätt att utan stor ekonomisk förlust boka av eller om en resa till ett ställe som av medicinska skäl är mindre lämpligt för en gravid. En man som får ryggskott har alla möjligheter i världen, men den gravida kvinnan har betydligt mindre möjligheter på grund av det där med att det inte är en sjukdom. Nej, det är inte en sjukdom, men det kan bli komplikationer. Det är inte rimligt att alla i fertil ålder ska helt begränsa sitt bokande av resor på grund av en eventuell graviditet!

Jag har varit med om ett moraliskt dilemma relaterat graviditet vid ett tillfälle, då jag blev gravid med Stella och hade en resa till Nicaragua, Panama och Costa Rica planerad. Jag kunde inte ta alla rekommenderade vaccin till de två förstnämnda länderna men inte heller boka om utifrån resonemanget ovan. Vad jag gjorde? Ändrade rutt och tog viss ekonomisk smäll. Vi åkte däremot till Costa Rica, där jag kunde vistas utan någon större oro.

resa gravid zikaviruset

Framför vulkanen Arenal på Costa Rica februari 2008, i en så ovan sits som på en hästrygg. Jag var gravid ungefär halvvägs med Stella.

Jag tycker att det är fantastiskt att resa gravid, och att man ska våga göra det. Men inte till vilket pris som helst, eller rättare sagt var som helst. Det finns inga rätt och fel, utan varje gravid kvinna och familj måste själva känna efter och välja hur man agerar. Till exempel kan jag inte säga något om vaccin och graviditet, det är en djungel. Mitt bästa tips är att kolla på flera ställen för att vara säker på att den info man får är rätt och trippelsäkrad. Jag skulle nog inte åka någonstans där jag inte kände mig helt bekväm och trygg i just den situationen, och som gravid finns helt enkelt vissa risker. Sedan ligger ju gränsen var man når ett bra läge av upplevelse versus trygghet på olika ställen för olika personer. Det viktiga är att vara ärlig mot sig själv.

Med andra ord så skulle jag som gravid inte resa till länder där Zikaviruset härjar nu. Men, allra mest tycker jag att resebolagen ska ändra sina policys och att svenska myndigheter ska våga vara tydligare i sina rekommendationer.

Relaterad läsning hos mig:
Mina råd för dig som vill resa med flyg som gravid
När jag fick det myggburna viruset Chikungunya; från myggbett via diagnos till återhämtning

Hur resonerar du?