Klassiska Sigtuna i vårvinterskrud

Sigtuna är en av Sveriges äldsta städer, eller till och med den allra äldsta enligt vissa sätt att se på det. Staden ligger otroligt vackert vid Mälarens kant, och hela stadskärnan består av små gulliga gränder som slingrar sig ner mot vattnet och strandpromenaden.

klassiska Sigtuna

Jag vet faktiskt inte varför vi aldrig varit i denna omtalade pärla tidigare, med tanke på att den ligger trekvart ifrån Stockholm, och för oss som ofta åker norrut via Enköping kan man nå stället genom bara en kort avstickare. Idag hade vi siktet inställt på Sala där barn skulle lämnas över till morföräldrar för vidare transport till Dalarna på sportlov, och läget infann sig. Utflykt till klassiska Sigtuna – det var på tiden!

Mälaren visade sig från sin allra bästa sida, och på isen trängdes skridskoåkare med söndagsflanörer. Solen stekte på allra bästa februarivis och inramningen var otroligt läcker. Vi höll oss dock på strandpromenaden och tittade på åkarna; de minsta som små prickar längst ute i horisonten.

Sigtuna mälaren
  

Sigtuna förtjänar verkligen sin rykte som en  av Mälardalens (och nästan Sveriges?) gulligaste städer, och arvet är verkligen påtagligt överallt. Vi strosade genom några av småvägarna och tog en äkta kondis-fika, innan det var dags att dra vidare mot Sala.


  

Barnen jublade över att i Sala få lämna oss och åka vidare mot Dalarna med morföräldrarna, och vi inledde som alltid när vi har barnfria dagar på favorit-sushihaket Tezekuri i Hammarby Sjöstad. En skillnad är dock att vi nu inte var helt barnfria…

Tjejen som idag blev 3 månader (hurra!) är såklart hemma men med numera tre barn i familjen känns uttalandet ”ett barn är som inget barn” mer än sant och veckan kommer bli betydligt lugnare än de vanligtvis är. För oss alltså – för barnen väntar badhus, museum, skridskoåkning och en hel massa annat roligt så för dem gäller precis det omvända. Just som sportlov ska vara med andra ord!