Julstämningen, Arlanda och Sigtunas hållbara julbord

Igår förmiddag fick jag mess av Henke som var på Arlanda. Han berättade om stämningen, och hur det fick honom att längta extra efter Bali. Det där med att vara redo att ge sig iväg, hela familjen. Att lämna alla andra måsten bakom sig ungefär samtidigt som man kliver in på flygplatsen för att åka på en efterlängtad resa – för det är ju det man gör. Det blir som en flykt från det verkliga, där tiden med varandra blir det centrala och det enda som är viktigt. Där man har äventyret framför sig.

Jag älskar känslan av att vara på väg, och jag älskar känslan av att kliva in på en flygplats. Det gäller både enkla, smutsiga och stimmiga varianter såväl som de rena och riktigt lyxiga. Arlanda får väl sorteras in i den senare kategorin, och även om de har en bit kvar till favoriter som Kastrup så är de numera en bit på väg. Skycity heter området mellan terminal 2/3/4 och 5, och där finns flera butiker som inte finns att hitta någon annanstans i stan, och så flera restauranger och caféer. Dit anlände jag igår (för det ligger utanför säkerhetskontrollen) och så kände jag känslan jag med. Jag vill vara på väg! Snart är vi det! 


Just vid Skycity ligger också ingången till flera av flygplatshotellen, och ett jag sett att många bott på och verkar nöjda med är Clarion Hotel Arlanda Airport. Det var stället jag och Meja hade sikte på igår, för att testa utbudet från några av Sigtunas restauranger.

Sigtuna är kommunen som Arlanda ligger i, och de jobbar mycket med hållbarhet – vilket avspeglar sig både i tänket kring flygplatsen och många av stadens bättre hotell/restauranger. Flera av dessa ställens grymma kockar har tillsammans tagit fram en receptsamling ”En Godare Jul” som går ut på att skapa ett hållbart julbord. Det vill säga ett julbord skapat (även) av mat som ofta slängs – ett med mindre matsvinn. Istället har man varit kreativa och använt sin talang för att använda mer, och till exempel används förvandlas styckdetaljer till kryddig marockansk gryta, gammal gröt blir bas i färska brödbullar och hela grönsakerna används istället för bara delar av dem. Jag gillar tänket, för det känns som ett måste i att vi blir bättre att ta vara på våra resurser och inte låter mat gå till spillo. Matsvinnet är alldeles för stort (2 miljoner ton matavfall i Sverige/ år, till ett värde av ca 6000/hushåll)! Att arbeta hållbart med råvaror som värnar om djur, människor och natur känns viktigt, och väldigt 2016. Ett hållbart julbord är ett modernt julbord!

Maten då?

 

Mustig gulaschsoppa på gårdagens griljerade julskinka, Getostpannacotta med knaprig bacon, karamelliserade valnötter och äppelpuré, Kanapé gjord på kallskurna charkuterier med pepparotsmajonnäs och rårörda lingon, Lammchili samt Julkryddad brödpudding med inkokta plommon samt vispad grädde.

 

Jo, den smakade utmärkt! Jag har tidigare berättat om charmiga Sigtuna som är en otroligt mysig stad, och nu vet jag också att det finns flera hotell och hotellrestauranger som är värda ett besök – både för en hållbar syn på mat – och för ytterst kvalitativ sådan.

Dessa restauranger ingår i receptsamlingen: 1909 Sigtuna Stadshotell, 32 rum & kök, Best Western Arlanda Hotellby, Best Western Park Airport Hotel, Clarion Hotel Arlanda Airport, Hotell Kristina, Kämpasten, Rosersberg Slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell och Wenngarn.

Ett fint event var det – men däremot var Meja inte riktigt med på min plan, utan vägrade sova trots enormt trötthet. Så, det blev inte särskilt lugnt och behagligt för mig, men vi fick en mysig utflykt med bekväma Arlanda express, känna på den härliga känslan på Arlanda och längta lite extra till nästa gång vi är där och det är på riktigt – förstås och provsmaka goda rätter från ett hållbart julbord. Tack för det, Sigtuna!