Bergen; Dag 1 – Bryggen, Flöibanen och den vackra staden

Jag fick det där förväntansfulla pirret i magen redan vid inflygningen, när jag såg ner över fjordar och bebyggelse, och en kort bussresa senare (99 NOK enkel väg) kom jag in till Bergen och Bryggen som var flygbussens slutstation. Tänk så många gånger jag tänkt på Bryggens kända siluett och drömt mig dit – och så stod jag helt plötsligt där. Får ni också den känslan ibland? Att liksom drömma om något och så helt plötsligt befinna sig där, i sin dröm? Jag kan inte beskriva den känslan, och jag har den inte på alla ställen, men vissa och Bryggen är en av dem – men den är mäktig. Känslan alltså. Pirr och lycka.

nordnes (1 av 1)-3

Och visst var det precis så häftigt och charmigt som jag trott! Bryggen är alltså en av de äldsta delarna av Bergen, och under medeltiden – hansatiden – var hamnen en väldigt betydelsefull handelsplats. Den har funnits på Unescos världsarvslista sedan i slutet av 70-talet och består av 13 fastigheter. Att Bryggen är den mest besökta turistattraktionen i hela Norge kan jag verkligen förstå. Idag fanns inga turistmängder där, för än är det inte högsäsong.

bryggen bergen (1 av 1)-3         En öl i kvällssolen efter många timmars promenerande. 

Inte högsäsong – men vilken dag det varit! Det är inte högsommar och varmt men 10 grader och strålande sol i april är ungefär så bra det kan bli och jag har njutit så av min eftermiddag/kväll i Bergen!

bryggen bergen (1 av 1)-5

Jag började på Bryggen, och sedan promenerade jag gata upp och gata ner i stadskärnan och ut till stadsdelen Nordnes med alla sina gulliga små trähus.

nordnes (1 av 1)

Något som jag överraskades lite av generellt var att hela stan är så fin. Det är inte bara Bryggen och de mest kända byggnaderna i staden som är vackra utan det är små pastellfärgade, låga trähus mest överallt och det märks verkligen att Bergen är en medeltidsstad. Så otroligt charmig!

nordnes (1 av 1)-2 nordnes (1 av 1)-4

Egentligen hade jag tänkt spara Flöibanen till onsdag, men det finns ju inga garantier för vädret då tänkte jag, och eftersom linbanans start ligger mitt i centrum och jag passerade den flera gånger så tog suget över.

bryggen bergen (1 av 1)-11

Och alltså – wow! Linbaneturen var häftig, men utsikten alltså. Helt fantastisk! Mt Flöyen är 320 möh och ger utsikt över Bergen och de kringliggande fjordarna. Så coolt! Området på toppen består av barnvagnsvänliga småvägar, en stor och spännande lekplats som de stora barnen hade älskat, grillplatser, en restaurang och kiosk mm. Jag njöt av utsikten och gjorde sedan som de flesta andra – satte mig på den stora stenläktaren och njöt av solens värme i ett vindstilla läge och såg ut över norska havet. Glassen har aldrig varit godare!

bryggen bergen (1 av 1)-10

bryggen bergen (1 av 1)-8

bryggen bergen (1 av 1)-7

bryggen bergen (1 av 1)-6

Jag avrundade dagen där jag börjat den – på Bryggen, och sedan gick jag till hotellet som ligger precis i slutet av Bryggen – ni ser den bruna tegelbyggnaden längst bort i bild. Kan läget bli bättre?

bryggen bergen (1 av 1)

Det är inte bara läget som levererar på Clarion Collection / Choice havnekontoret. Det är ett så otroligt trevligt hotell, och det säger jag verkligen inte bara för att jag samarbetar med dem. Personalen är urtrevlig, alla gemensamhetsytor snygga och charmiga och mitt rum. Ah! Jag har utsikt över Bryggen samt rakt ut över vattnet och det är ombonat och urmysigt. En riktig recension kommer längre fram men jag kan lova att jag kommer njuta av den här sängen hela kvällen och natten. Lyllos mig!

bryggen bergen (1 av 1)-9

 

Följ mig!

Mer läsning...
Bland Unesco-städer och natur i Harz, Sachsen Anhalt – en resa till en dold pärla i Tyskland