Tjäderstigen – Tyresta nationalpark med barn och bebis

Tjäderstigen var verkligen en hit, ett ställe jag vill åka tillbaka till imorgon igen ungefär.“, skrev jag som avslutning i ett blogginlägg om naturreservatet Tyresta för drygt två år sedan – och idag kom vi tillbaka. Med samma känsla som sist, fast nu kanske lite omvänt; Varför har vi inte kommit oss för att åka till tjäderstigen Tyresta under så lång tid?

Svaret är att det med sitt läge 25 minuter söder om Stockhom är rejält långt för oss som nu dessutom bor 10 minuter öster från stan, och det kan vara lite svårmotiverat. Men samtidigt så är det så värt en omväg!

Tjäderstigen Tyresta nationalpark

Tjäderstigen är alltså en stig på dryga kilometern genom Tyrestas urskog (läs mer på länken överst), med en massa spännande såväl som lärorika inslag för barnen. Det finns elva stationer längs slingan och vid varje finns något extra roligt och så ställs det fråga i en frågesport om saker vid varje station. Otroligt roligt för barn, och som vår 5-årige Max ropade; “gruuuuu vad spännande det är!” – ett bra betyg, och så hoppsastegade och sprang han sig fram med lika entusiastiska snart 8-åriga Stella som lätt kommer att tycka att det är kul i ett par år till, minst.

tjäderstigen Tyresta nationalparktjäderstigen Tyrestaa08a-2937-3dd3-238f.jpg

Urskog i Tyresta

Hur mycket de registrerade av själva skogen, den trolska urskogen, är jag osäker på för mest fokus låg på alla små äventyr – men själv tycker jag verkligen att inramningen är fantastisk!

Det är riktiga skogsstigar man går och klättrar omkring på, så det går inte att gå med barnvagn. Det hade jag registrerat vid vårt förra besök så jag hade säkrat upp med bärsele.

Café Tyresta nationalpark

Vi spenderade hela dagen i Tyresta, och inledde med lunch i caféet (just nu temporära lokaler medan fina stallbyggnaden restaureras), gick Tjäderstigen, kollade djuren, hängde i solen och hade det allmänt bra. Jag hade även siktet på den urhärliga slinga som kallas “barnvagnspromenaden” då de fem kilometrarna fungerar att gå med sådan, men vi kom inte särskilt långt innan barnens sug efter utlovad glass (läs: gnäll) tog överhanden, men det hade jag räknat med också… Våra barn behöver cyklar för sådana distanser och det hade jag inte med idag. Men glassen var god, förstås!

Tyresta är verkligen ett ställe jag kan rekommendera för barn med upptäckarsug och spring i benen. Och för föräldrar som gillar naturen! Allt finns att köpa, men mer picknickvänlig inramning finns inte – nästa gång tar jag med pastasallad och äter i det fria.

Barnen fick diplom för att ha klarat Tjäderstigen och har ritat på dem hela kvällen, så de är nu fulla med alla smådjur de såg eller någon gång har sett i en skog. Vilken win, va?! Vi kommer tillbaka – kanske inte imorgon men snart nog.

Följ mig!

Mer läsning...
aktivitetsbana buustamon Åre barn
Aktivitetsbanan Buustamon; nytt för barn i Åre