Resefotografering och att lagra bilder – ett bra tips

Jag fotar mycket, vilket väl inte undgått någon vid det här laget. Jag älskar det, men har liksom de kanske allra flesta år av bilder lagrade på olika medium runt om i hemmet utan total koll. Men – de senaste åren har jag verkligen börjat få koll och struktur på det hela, och lösningen för det är att lagra bilder i molnet. Det verkar vara så många som är rädda för molnet, som att det är ett stort och mörkt och läskigt moln, som man inte har någon koll på – och inte fattar vad det är – men riktigt så är det inte. Tänk dig en stor dator, så stor så den rymmer alla dina bilder på en och samma plats (för resten av livet, cirka), och som är lika svår att komma in i som din kollegas omsorgsfullt lösenordsskyddade dator – och att alla dina bilder ligger där istället för på din mobil, en dator här och där och någon gammal extern hårddisk osv. Ungefär det är molnet! Sedan är den datorn på ett ställe där någon ger den kärleken den förtjänar. Håller den uppdaterad och virussäkrad, gör backup och ser till att den står på ett brandsäkert ställe, hålls kyld och mår allmänt bra.

Så är molnet. 

Fördelar med att lagra bilder i molnet

Fördelarna med att spara saker i molnet är många;

1. Lagringen är i det närmaste oändlig. En dator blir full, och telefonens minne ska vi inte tala om. “Utrymme saknas” är mer regel än undantag för de flesta, men molnet blir inte fullt.

2. Du riskerar inte att bli av med dina bilder, genom en stulen telefon eller virussmittad dator – för allt finns tillgängligt i molnet, och du kan alltid nå dina bilder från vilket ställe (dator/telefon/etc) du vill.

3. Du har dina bilder tillgängliga hela tiden. Dvs, även om du tagit en bild med din kamera och vanligtvis skulle lagt den på din dator och kommit åt den endast därifrån, så kan du nu se den från din telefon eller din iPad.

4. Du kan spara undan dina mobilbilder (och tömma minnet i telefonen!) i princip i farten, och inte gå omvägen via datorn.

Min rutin kring foton på resande fot och hemma

Jag är verkligen helt såld på molnkonceptet, och har den här rutinen – inte minst på en resa;

1. Fota – jättemycket.

2. Gå in i min moln-app via mobilen, ladda upp alla mobilbilder jag tagit en viss period, eller viss resa etc. Är jag på resa gör jag detta direkt jag har wifi.

3. Radera bilderna som inte behöver finnas kvar på mobilen (dvs cirka alla).

4. Kopplar in min kamera i datorn, drar direkt bilderna från kamerans minne och upp till min molntjänst. Detta blir oftast när jag kommit hem igen (beroende på om jag har dator med och hur bra wifi det finns), men det är så skönt att inte behöva lägga över dem på datorn.

I avsnitt 22 av Att resa-podden (Att resa före, under och efter) så samarbetade vi med Kiliaro, som är en ny svensk molntjänst, så i samband med det så testade jag deras tjänst – tidigare har jag kört med andra leverantörer. Jag är verkligen så imponerad av Kiliaro, som utmärker sig positivt! Det jag gillar med dem är att jag kan styra mer över vad som sker (ingen automatisk överföring jag inte vill ha om jag inte uttryckligen bett om det), att gränssnittet är så snyggt och enkelt både i dator och mobil, och att det verkligen är gjort för bilder och film och inte filer generellt. Det känns modernt och enkelt!

lagra bilder

Prova molntjänsten Kiliaro med rabattkod

Gå in här och skapa ett konto – och ange kod “attresapodden”, för då får du ett rabatterat månadspris – bara 9 kr/månaden, och det för obegränsat (!) utrymme. Bättre blir det inte!

_______________________________________________
Vi hade samarbete med Kiliaro inom ramen för Att resa-poddens avsnitt 22; Att resa före, under och efter, men åsikterna i detta inlägg är helt mina egna.

Följ mig!

Mer läsning...
Spela spel på resan – 4 tips