En liten tipsrunda, från högt till lågt kanske? Sådant jag gillar just nu.

Mini-pepparkakshus från Gille

Jag har fått massor av DM:s på instagram efter några klipp från Mejas kalas i helgen. Hon fyllde 4 och hade bjudit lika många små kompisar. 5 barn är inte många men samtidigt så måste alla fångas in och ärligt talat; jag är så klar med ösiga kalas och att arrangera kalaslekar jag själv inte alls går igång på. Pyssla är kul men ofta kladdigt med färg, lim och glitter och dessa pepparkakshus ger pyssel men av betydligt smidigare slag. Så dagens tips nummer 1; färdiga mini-pepparkakshus är THE pepparkakshus för de lite mer bekväma hemmen. Jag har i många år köpt färdiga hussatser från Gille men de har en tendens att gå sönder och kräver sitt tålamod och är för svåra att göra själva för barn, så dessa är otroligt mycket enklare. På kalaset behövde 3- och 4-åringarna hjälp med själva ihopsättandet medan 5-åringen klarade allt själv. Enkelt att limma är det med Baking Glue (som är enklare att hantera om tuben värms i varmt vatten innan), och i år hittade jag jättefina dekorationer i form av hjärtan, granar, snöflingor och små chokladprickar. Billigt var det också – en burk med 6 små hus kostade 30:- och dekorationen tror jag gick på en tjuga för 4 små påsar som räckte långt.

Jag har alltid tagit enklaste vägen till pepparkakshus. Här är en mycket viktig steg-för-steg-instruktion för hur man gör lätt pepparkakshus och håller alla glada. Helfabrikat i stor form och med smält vit choklad istället för socker eller lim (men nu finns ju som sagt även bakning glue).

Förra året gjorde vi eget pepparkakshus och skapade vårt eget hus i stor storlek. Det gör jag aldrig om, men kommer stolt ta fram denna bild år efter år. (När jag läser detta nu blir jag lätt irriterad att ingen kommenterat att det är fint. Förstår ni hur mycket jobb det var?!)

Jag köpte 3 burkar mini-pepparkakshus när jag ändå var igång så vi har en kvar som får bli familjepyssel under lugnare form en decemberhelg framöver – eller kanske tar vi med till Åre och gör just innan jul där, det vore mysigt!

Kalas rent allmänt

Hörrni; kalas-hysterin. Jag har förstått att den finns, men vet ni? Vi bor i ett villaområde som nog kan ses på som ett av de där grannar ska bräckas – men nej. Inte alls. Jag är så glad att det här är lugn och också – ärligt talat – att inte det finns en tradition av att bjuda hela förskolegrupper på kalas. Meja bjöd 4 barn, och det funkar med sms till föräldrar framför avancerade inbjudningskort. Peppa barnet för kalas och den stora happening det är i det lilla hemma och inte inför barn eller vad gäller relationen till dem – var diskret och smidig. Och så behöver det inte vara så avancerat. Arrangera lekar om barnet är i en ålder där det önskas och de vet vad de vill göra (och kom ihåg att alla barn kanske inte vill göra samma, och kalasbarnet har ingen rättighet i att bestämma allas inställning och lust till specifik lek så gör det klart för barnet från början) – men innan det finns knappt ett behov. Pepparkakshusen var super för oss som en lugn aktivitet mitt i, och jag hade köpt hem tatueringar som jag tog till så fort humören eller aktiviteterna började barka åt fel håll. Och sen – storasyskon. Nyttja dem! De gillar att få ett alibi till barnlekar och har sina barndomskänslor färskt i minne. Guld för lekar från fiskdamm till dansstopp.

Sen är alternativt kalas inte fel heller. Ta med några nära vänner till ett museum ni tycker om istället?

Black Friday

Tjohoooo, årets shoppingvecka! …eller inte.
Men vet ni? Vi är barnfamilj och här är födelsedagar för två av barnen på ingång liksom julafton. För mig är Black Friday två saker;

  1. Få en kick därbak till att köpa de presenter och julklappar som barnen ska få. Det är det bästa sättet att göra mig lite proaktiv och inte sitta och hetsa några dagar före jul med stressade tankar kring vilka sajter som har frakttid som håller. Och så blir det ju betydligt billigare för mig. Jag känner mig inte lurad av Black Friday, utan snarare av de höga priserna veckan efter.
    Jag har en lista på barnens önskningar och försöker under denna vecka fånga in 75% av det vi planerat att ge. Hittills har jag på upp till halva priset köpt nya mobilskal (till för dem nya mobiler), kläder från bl.a Gant (evigt önskemål) med mera.
  2. Köpa sådant jag suktat efter länge. Det handlar ofta om utomhuskläder som jag varit sugen på länge, ofta mer än ett år…
    I år ska jag hålla utkik efter ett nytt underställ. Vill du läsa mer om mina vinterfavoriter för att hålla värmen ute på vinter så kolla in det här inlägget.
    Kanske kostar jag också på mig ett par nya Stronger-tights, och ett par nya jeans står också på önskelistan efter att två (redan lagade) par gått sönder pga högt användande i många år. Kommer inte ta mig råd till alla dessa tre önskemål dock så vi får se vad som prioriteras.

Det är lite som det där med maten under jul och nyår. Att det inte är den som räknas utan snarare den mellan nyår och jul. Så känns Black Friday. För egen del är det konsumtionen över året som bör ses över mer – det är då jag har mer benägenhet till spontanshopping av tillfälliga lockelser eller allmän tristess.

White Monday och begagnat

Men nog är motpolen White Monday super! Framför allt så fyller den ett syfte i att väcka tankar och medvetenhet. Noll konsumtion är en utopi, medveten konsumtion är <3 . Till Meja som fyller 4 har jag efterlyst leksaker i vår lokala granngrupp. Många har äldre barn och har glatt rensat ur gamla Frost-figurer och böcker som vi kommer slå in och ge som nytt. Folk blev bara glada att få en anledning att rensa! Tips till den med mindre barn, alltså.
Jag har lagt ut hennes urvuxna, grymma märkeskläder (typ Isbjörn-overall och Sorel-kängor) på Blocket men fått 0 svar. Förstår inte var glappet i begagnat-trenden och vilja att faktiskt köpa ligger? Eller gör jag fel – lokala FB-säljgrupper och Blocket? Vad är bättre? Mäkta tröttsamt. Men det mesta har jag skänkt, och kanske får även dessa dyra grejer vandra den vägen.
Jag kollade upp Sellpy också, men de hade en handläggningstid på 3-4 månader så det blir ju helt fel säsong… Tips?

Oavsett så kan man såklart tänka på varifrån man gör sina inköp. Jag har inte full koll på branschen men vet några av de sämsta respektive bästa och försöker navigera. Generellt handlar jag hellre från stora företag som investerar i och med det också driver innovation inom hållbarhet än små som inte kan påverka i det stora.

Robotdammsugare och iPhone 11 PRO Max

Apropå konsumtion har jag dock köpt två stora grejer nyligen. Och jag är så nöjd!

Robotdammsugare Xioami Roborock S5

Vår handhållna dammsugare var helt slut och fick för ett tag sedan tyvärr vandra vidare till himlen efter ett decenniums trogen tjänst, och jag spanade mot en ny när jag insåg att robotdammsugare inte längre är så mycket dyrare än en bra handdammsugare. Jag sonderade terrängen på ett terrierliknande sätt med grottande i oändligt antal tester och bestämde mig (oss) för en Xioami Roborock S5 för 4000 kr. Nu undrar jag hur folk inte kan prata mer om robotdammsugares förträfflighet. Jag är 100% nöjd och älskar att det är så lätt att ha ett rent hem. Vi har ett stort mellanplan med vardagsrum, kök och matrum och den vandrar runt och drar dessa 90 kvadrat (75 som dammsugs) utan minsta problem. Det tar runt 75 minuter och den går schemalagt när vi inte är hemma. Eller om jag ibland vill städa ett visst område efter behov – då kan jag sätta mig vid TV:n och dammsuga köket. Ni fattar. Den klarar hörn, små nivåskillnader, mattor och annat utan problem och det kan vara den mest revolutionerande prylen sedan smartphonen. Folk borde tipsa, och ja – nu tipsar jag.

Vi har förstås fortfarande en vanlig dammsugare, men den får tjänstgöra i hall-nedervåning regelbundet och i hela huset en gång varannan vecka när vi har städning.

iPhone 11 PRO Max

Ja, och så har jag blivit med ny telefon också. Min 8 plus hade kunnat vara med mig längre, men i en familj ser användandet lite annorlunda ut – för här går mobiler i arv. Det är med andra ord en 5:a som fasas ut längst nere i mobilhierarkin (dvs Max pga är yngst). Jag märker egentligen ingen större skillnad mot min 8 än, men ser fram emot att testa den lite mer framför allt i fotograferandet framöver. November (i Nacka) tycks inte vara en fotomånad, så att säga… Men bilderna nedan från Åre är förstås himla fina. Jag är iPhone trogen och kommer aldrig ha annat eller mindre än en stor modell, känns det som.

Följ mig!

Mer läsning...
höstvinter i Åre
Från Space till Go with the flow – från bakom till framåt