Matlagningskurs i Ubud

Imorse blev vi upplockade av vår guide från Baliexperten för att åka iväg på matlagningskurs. Att gå på matlagningskurs i Ubud är väldigt populärt, och jag som alltid använder TripAdvisor som måttstock på sakers kvalitet och popularitet har sett att matlagningskurs ligger trea på ”sevärdheter i Ubud” – näst efter ”sightseeing med egen chaufför”. Och då ska man veta att det här i Ubud finns ett enormt utbud av roliga och intressanta saker att göra!
Stället vi var på, Paon Bali, ligger dessutom i topp av alla ställen som har matlagningskurser – så det var verkligen kvalitet. Det visste jag förstås innan att det skulle vara – för som jag berättade häromdagen har Baliexperten, som vi gjorde utflykten i samarbete med, koll på Balis utbud och hittar pärlorna.

Vi inledde morgonen på marknaden, och sådant älskar jag. Stämningen är så himla äkta, och det är så intressant att gå omkring och titta på kommersen och utbudet. Stella tyckte att det hela var rätt märkligt – och ”väldigt annorlunda mot Ica maxi” – men testade nyfiket en massa nya frukter och annat och föll hårt för ”snake skin fruit”.

Det var verkligen en rolig start på kursen, men som man sedan sa när vi kom fram till huset där kursen skulle hållas – så passar de råvarorna sig möjligen snäppet bättre för balineserna själva. Stor risk för ”bali belly” annars, sa man – och den vill man slippa, kan jag säga. Hur jag vet? För att jag just drabbats. Just den biten av matlagningskursen var således inte min bästa, för det var synd att inte kunna njuta fullt av all fantastiskt god mat vi lagade. 8 rätter med det ena godare än det andra – vilket kök de har i Indonesien och framför allt på Bali, alltså!

Nu gick jag dock händelserna lite i förväg, för mellan marknadsbesöket och serverandet av de 8 rätterna jobbade vi i gruppen på med matlagningen. Vi hjälptes åt med det mesta, och utifrån fantastiska råvaror hackades, rördes, mortlades och tillagades det frenetiskt och med stor entusiasm under ett par timmar.

Stella var yngst i sällskapet, men hon hängde absolut med och tyckte att det var superroligt. Tänk vad kul om matlagningsintresset – som hos henne verkligen börjat växa fram – kan få en extra skjuts av något sådant här! Det tror jag verkligen, och så är det ju också roligt och inte minst lärorikt med de många ovana råvarorna som vi fick använda – och såklart fick mycket information om också.

 

Mellan och under lagandet och ätandet (som pågick i omgångar) så hade vi supertrevligt med vår grupp. Släkten från Taiwan berättade ingående om hur deras skola fungerar, med långa dagar för barnen – och vi hade så mysiga och givande diskussioner. Stella lyssnade intresserat på allt jag översatte, och jag tror att hon kanske inser lite av lyxen i att själv gå korta skoldagar i jämförelse med deras 12-timmarsdagar (!).

Matlagandet och all insikt vi fick i balinesisk kokkonst var verkligen otroligt rolig idag, liksom hela fina inramningen med en skön grupp människor i ett hus med vackert läge en liten bit utanför Ubud. Ett riktigt bra ställe att gå på matlagningskurs i Ubud på! Sedan gjorde paret som har matlagningskursen sitt till – makarna som driver Paon Bali Cooking Class bjöd på sig själva och stora leenden, och fick oss alla att trivas under våra timmar på kursen.

  

Bali bellyn? Jodå, det börjar bli bättre och efter några dagar då jag varit lite småhängig så ser jag fram emot att snart bli fullt frisk igen och ha min vanliga goda aptit. Då vet jag vad jag ska beställa på restaurangerna – och hur man tillagar det. Med mycket kryddor, fräscha råvaror och kärlek, vill säga. Det ser jag fram emot!

____________________________________________________________________

Tack för en härlig matupplevelse i Ubud, Baliexperten!