Snowbike – att åka cykel på snö

Den sista dagen i Åre var vi ett gäng som drog iväg till Björnen och testade snowbike med Explore Åre. Jag hade aldrig hört talas om snowbike innan, och än mindre testat.

Snowbike är precis som namnet berättar en slags cykel för att använda utför på snö – som en blandning mellan att åka cykel och alpint kan man säga. Snöcykeln har två medar – en fram och en bak, en lång limpsadel med mycket fjädring och ett styre. För att säkra upp har man sedan en miniskida på varje fot – och med fot menar jag en pjäxklädd sådan – och med hjälp av dem kan man lättare bromsa. Däremot är det med kroppsvikten man svänger, ungefär som man gör på en vanlig cykel, och man kan även göra som hockeystopp direkt med cykeln.

Vi fick en tvåtimmarskurs, och det kostar vanligtvis 500:-. Då fick vi en del introduktion och sedan följde vår guide med oss upp i backarna. Vi inledde i enklaste barnbacke men bemästrade väldigt snabbt blått med vissa brantare inslag, och hade säkert varit okej även med röda backar. Med andra ord ser det svårare ut att åka snowbike än det de facto är.

Dryden tar fart.

Ett annat alternativ är att hyra en snowbike en hel dag för 400 kronor, och man får ta med den i alla liftar och genom hela skidsystemet. Vill man hellre ha en guide och ha en heldag i hela systemet – med åkning i de allra flesta pisterna utifrån dagsläge – så kan man köra en hel dag med guidad tur i grupp.

Dryden, Julia och Anna – sen var Annie och Katrien också med.

Vi var sex personer som körde, och även om coola Katrien Philips (som är från Nederländerna och skriver en blogg om Sverige på sitt hemspråk) aldrig stått på skidor någonsin så tog hon sig ner hyfsat – så det funkar verkligen för allt från (modiga) skidnybörjare till vana alpinåkare. Vi hade otroligt kul, och var rörande överens om att det var väldigt skoj att testa. Någon tyckte att det överträffade skotersafarit till och med, men det höll inte jag med om – utan kommer nog hålla mig på vanliga skidor framöver men är jätteglad att jag testat snowbike! Skönt för skidtrötta lår, tyckte någon annan, och det är förstås också ett syfte som kan fyllas. Omväxling, helt enkelt!