Att resa hållbart

I förra veckan släppte jag och Annika det svåraste avsnittet hittills av Att resa-podden; Att resa hållbart. Vi pratade om det motstridiga i att vilja värna om vår miljö men ändå älska att resa, och hur man gör för att vara en mer hållbar resenär. Flygresorna är och förblir en stor utmaning, men det finns andra sätt att påverka när man väl är på ett resmål. Jag är personligen mer än övertygad om att det är något positivt att vi reser, och att världen ur ett mänskligt perspektiv blir en bättre plats av att vi möts över nationsgränser. Men, ur ett klimatperspektiv behöver man tänka efter, och det finns många aspekter gällande hållbart resande.

Med tanke på att vi är storkonsumenter av resor både jag och Annika så var avsnittet vårt svåraste – men samtidigt det allra viktigaste – vi spelat in. Det här är frågor som behöver lyftas, och ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Vi vill se mycket av vår värld, men ändå respektera och bevara den. 

Att resa-poddens avsnitt om hållbart resande lyssnar du som vanligt på via vår hemsida, eller på andra ställen där du hittar podcasts – iTunes, acast, i din podcaster-app osv.

Att resa hållbart – hur ska man ens tänka?

1. Tänk klimatsmart kring resor och transport

Transporten är det mest utmanade med resandet. För att få svar på hur det egentligen ligger till med flygresor och miljöpåverkan tog vi i podcast-avsnittet om Att resa hållbart hjälp av duktiga Tove Ahlström, som är utbildad klimatledare av Al Gore och hållbarhetschef till yrket, för att reda ut en del frågetecken. Flyg mindre, var hennes primära budskap – men om du väl ska flyga så finns bättre flygplan och klimatkompensation att ta hänsyn till.

Såhär säger Naturskyddsföreningens om flygresor:
Att vi människor snabbt och lätt kan träffas över nationsgränserna är både nödvändigt och gott. Det främjar förståelse och fred. Internationellt samarbete behövs på allt fler områden, inte minst för att ställa om våra samhällen och förhindra en katastrofal klimatförändring.

Men flygresor är också en lyxvara som vi i rika länder konsumerar alltför lättvindigt. 
Ett råd är att flyga mer sällan och istället stanna borta längre, och att välja närmare resmål. Många tjänsteresor kan ersättas med tele- eller videokonferenser, vilket spar både miljö, arbetstid och resekostnader.

resa hållbart

2. Värna om personerna på resmålet

Turism är en enormt stor bransch som sysselsätter ett oerhört stort antal människor världen över. För att se till att de pengar man spenderar verkligen kommer personerna på en destination till glädje, så bör man göra det man kan för att stödja de lokala aktörerna. Väljer man lokala utflyktsarrangörer, restauranger och liknande går mer pengar direkt tillbaka till personer på turistmålet.

3. Var en djurvänlig turist

Det finns väldigt mycket underhållning på turistmål som bygger på att det är djur som står för underhållningen. Vissa ställen är säkerligen helt okej, men ärligt talat – de flesta är det inte. Hur man vet? Svårt… men magkänslan räcker långt. Apor i koppel, vilda vattendjur som lever i bassänger för att göra konster, elefanter som det ska ridas på är allt exempel på sådant som ligger långt ifrån djurens egentliga natur, och där vilda djur drillats onaturligt för att underhålla turisterna. Gör det inte – och köp inte souvenirer som är gjorda av delar från djur.

Annika rekommenderar filmen Blackfish, som är en gripande dokumentär om en späckhuggare i fångenskap på Sea World i Orlando, och hur illa det kan gå.

4. Var miljöbevarande på turistmålet du besöker

Vi måste även tänka på hur vi agerar när vi är på ett resmål, och inte tänka bort allt vi vanligtvis har med oss gällande användandet av naturtillgångar och allt från sophantering till maten vi äter, hur vi beter oss i naturen och hur vi bemöter andra människor – på en destination ofta av en helt annan kultur. Det klassiska uttrycket “Take only memories, leave only footprints” gäller på alla ställen du besöker!

resa hållbart

5. Välj rätt resmål 

Det finns resmål som är mycket mer hållbara i sig själva – där länderna jobbar hårt för att hålla en viss standard. Dessutom finns företag som hjälper till att göra valet åt en, som till exempel Sisco Via, som vi hade samarbete med för avsnittet om att Att resa hållbart. De har en söktjänst så att man kan söka bland olika reseleverantörer och åka till destinationer och på sätt som är säkrade ur ett hållbarhetsperspektiv. En smart hjälp när man ska boka sin resa!

resa hållbart

Ett bonustips är att kolla in FN:s globala mål för en hållbar utveckling – Agenda 2030 – som tidigare i år antagits av de 193 medlemsländerna. Kanske kan du bidra till målen även genom ditt resande? 

Update 2018: Två år senare har diskussionerna om att resa hållbart tagit helt andra dimensioner. När vi släppte detta avsnitt och detta inlägg skrevs i början av 2017 ansågs vi modiga. Framåt. Idag är debattklimatet ett annat. Mina åsikter i stort har inte ändrats, men det finns mycket mer att säga. 


Podcastavsnittet om hållbar turism sponsrades av Sisco Via.