Som man kan hänga i Kapstaden – om några områden

Vi har det så himla bra här i Kapstaden – en stad vars hype jag verkligen förstår. Någonstans känner jag dock viss frustation över att inte hinna med allt, för i sådana här bra städer vill man bara vara – .och det länge. Flytta hit en period, kanske? Det finns många stadsdelar med fantastisk känsla där man bara vill hänga, och det finns många som är vackra så det bara inte är klokt. De förtjänar att man är där och bara är, helt enkelt. Känner in, strosar, har det härligt. Njuter. Lättare sagt än gjort när man har alldeles för kort tid i en stad – och det har man nog oavsett hur lång tid man har i den här staden. Svamligt kanske, men ni fattar.

Jag vill göra och se så mycket, men tiden finns inte. Att smaka på yttersta lagret av kakan är på sätt och vis det värsta jag vet, för jag vill så mycket, men jag är samtidigt så glad att få göra det, och i slutänden handlar ju allt om prioriteringar – hur lång tid man har versus vad man väljer att lägga den på. Vi gör det vi känner att vi allra helst vill göra, men vi ser faktiskt till att ha semester också, och att låta den avslappnade känslan komma och vara – och inte bara fastna i upplevelsehets. Ta det (lite) lugnt, strosa omkring, sitta ner och bara vara, titta på folk och insupa atmosfär. Mitt bästa resetips av alla.

Det här är dock några ställen man kan – och bör – göra just det jag nämner ovan i Kapstaden, och som vi spenderat mer eller mindre tid på under vår lördag efter frukost (och morgonhike) och söndag (före och efter eftermiddagshike).

Waterfront

Byggnationen runt Waterfront har som hamnområde anor tillbaka till 1860, men byggdes i början av 90-talet om för att bli något annat – och det ses nu som ett av landets mest besökta turistattrattraktioner. Det som lockar är ett vackert område med massor med affärer för shopping, caféer och restauranger, båtar som exempelvis går ut mot Robben island, enorma akvariet Two oceans aquarium, stort pariserhjul, ett anrikt och vackert klocktorn, matmarknad, shower och uppträdanden, folkmyller och mycket mer.

Jag är inte mycket för shopping när jag är på resa, men besöken vid Waterfront har iallafall innehållit en manikyr-pedikyr, att kolla på folk, att ta en lunch på anrika Belthazar och ett glas eftermiddagsmiddagsvin i hamnen – och att bara strosa runt och ha det fint.
Så helt enkelt; Missa inte Waterfront – och förresten, är ni sugna på riktigt bra skaldjur och kan tänka er att sitta inne istället för waterfront så välj Willoughby & co, som ikväll (söndag) visade sig ha helt fantastisk sushi.

Camps bay

Camps bay är stället där Kapstadens kanske bästa – eller iallafall mest kända – strand ligger, och det är en väldigt bred strand som breder ut sig och mynnar ut i havet i västerläge – med andra ord även rätt ställe att befinna sig på för att fånga solnedgången. Camps bay är verkligen stället att hänga på om man vill få en skön semesterkänsla, och mina tankar drogs konstant till Miami beach när vi gick längs den palmklädda gatan med små hus i kolonialstil mot sidan där Kapstadens berg utgör backdrop, och en lång strandpromenad mot vit sand på den andra sidan. Minst sagt trivsamt!

Vår plan för dagen var att hänga på stranden, men knallblå himmel och lätt hetta hjälper föga när det blåser på ett sätt så att vågorna slår högt upp men vänder i luften för att blåsa utåt istället. Så märklig syn! Det kan ofta blåsa i Kapstaden, men absolut inte som idag, fick vi höra. Well… Inget strandhäng alltså, men vi hade det ändå fint där vi gick fram och tillbaka längs gatan och på stranden, blev lätt anfallna av rika nigerianer som ville ta oräkneliga selfies med oss, kollade in folkliv, drack flera cappucinos på olika ställen, käkade grym sushi på kända Codfather och helt enkelt spenderade en härlig dag – med avbrott för en hike upp på Lions head. Vi återvände dock efter den för en välförtjänt after hike på strandpromenaden, i solnedgången.

Bo Kaap

Bo Kaap är bostadsområdet som är mest känt för sina många färglada små hus, som ligger enormt fint och pittoreskt mot Kapstadens karaktäristiska berg. Det var tidigare en kåkstad, men är nu ett multikulturellt område med färgstarka hus och stengränder. Vi åkte förbi lite kort, men jag skulle gärna komma tillbaka för att gå runt lite mer.

Och så hikade vi….

Så, så har dagarna sett ut – men ändå så var det eftermiddagens vandring som var allra bäst. Vi gick upp på toppen Lions head, vilket var helt magiskt. Galet vackert och oerhört roligt, kan summera kort – mer om det får komma i ett eget inlägg vid tillfälle.

 1. Jag skulle rekommendera Bakoven, eller Llandudno beach i stället för Camp’s Bay. Betydligt finare och inte lika mycket turister. Clifton är bättre än Camp’s Bay om ni vill hålla er nära stan. Köp med vatten och något att äta bara. Clifton 1 är ganska mysigt exempelvis.

  Och missa inte middag på Kloof Street House. De har god strutsfilé. Med glass från Unframed Ice cream tvärs över gatan till efterrätt. Sjukt gott! Andra tips är hamburgare på Roxy’s i Gardens, drinkar och tapas på Asoka eller lunch på Clarke’s på Bree Street (deras pulled pork sandwich var gudomlig). Åh och köp kaffe från Honeybun på Greenmarket Square. Så gott!

  1. Men åh, hann inte med allt – men tack för GRYMMA tips!
   Det kommer bli en nästa gång, så jag får spara dem tills dess.

   Och alltså… tänk att du BOR där..!! Wow!

 2. Looking good! 🙂
  Jag som sitter hemma och planerar inför Kapstaden för fullt… Alltså logistiken, hur tar ni er runt? Läste att de allmänna kommunikationemedlen är obefintliga. Bör man ha hyrbil även de dagar man är inne i stan?

  1. Nej absolut inte – Uber funkar SÅ bra. Åkt massor med turer, kostar mellan 20-40 kr beroende på längd, enormt härliga chaufförer i bra bilar. SÅ enkelt och bra!
   Ska skriva tipsinlägg sen, fråga gärna på så jag får med allt man kan undra 🙂

    1. Det är inte så stora avstånd, så det är inte jätteviktigt – och generellt känns det lika säkert (eller osäkert) överallt. Alltså – man går inte hem på kvällen ens två kvarter, vad jag förstår. Gå omkring gör man i vissa områden under vissa tider (typ när affärer etc är öppna).
     Vi åkte också runt och käkade på olika ställen varje kväll, så för oss kvittade det för boendet – och det var som sagt så billigt och bra med Uber och inga problem att åka hem på kvällen.
     Först bodde vi på An African villa – otroligt bra (tror ni skulle gilla det!). Sedan en natt på Antrim villa – också bra, och upplevdes kanske lite kortare avstånd, men inget som jag skulle ta beslut på liksom.
     Ni kommer säkert hänga både Camps bay, Waterfront, Kloof street och fler ställen så förlita er till Uber och välj ett bra guesthouse någonstans, skulle jag säga.

  1. Vi hade inte heller så mycket tid till det utan åkte dit en snabb sväng på väg mellan två andra ställen. Skulle gärna strosat runt lite mer bland gatorna och gränderna där. Nästa gång… (många “nästa gång”, haha)

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
åre
Vi gav oss en Åre-helg. Och med oss menar jag OSS.