rodel i rättvik med barn

Sommarrodel i Rättvik – en riktigt rolig aktivitet i Dalarna med barn

Vi fick en helt underbar fredag, den dagen då pappa fyllde 70 år. Äntligen kom sommarvädret – sol och grader över 25. Ljuvligheten! Med andra ord kunde sommarstugan komma helt till sin rätt, och det badades, fiskades och var allmänt njutsamt. På kvällen flyttade vi in i ladan, som fräschats till under många år. Från allmänt förvaringsutrymme har den år för år gjorts renare och trivsammare, och när nu sista händerna lagts vid den visade den sig vara ett oerhört mysigt uterum mer än något annat. Vi har förstås haft span på potentialen, men som det levererades. Jag tippar verkligen att vi från och med nu kommer att sitta där väldigt ofta, för utomhus- såväl som trivsamhetskänslan, och de färska svenska Smålandskräftorna såväl som havskräftorna smakade toppen (men även här är jag team insjö kan jag konstatera) och kvällen blev sen.

På lördagen var sedan sommarvädret över för den här sommaren. Ärligt talat – hur kan det inte komma ett enda bestående högtryck på hela högsommaren? Orimligt!
Vi bestämde oss därför för att göra en utflykt, och då Leksand sommarland som ligger väldigt nära huset kändes lite overkill så tog vi istället sikte på sommarrodel i Rättvik. Det var många år sedan vi var där, och således premiär med barnen.

Beslutet att åka sommarrodel i  Rättvik var verkligen helt rätt – det var precis hur kul som helst och passade alla i sällskapet hur bra som helst. Är man över 125 cm får man åka själv, men även om yngsta Max (6,5) är över gränsen så kändes det lite vanskligt för honom att ha full koll på tempo så han åkte i vårt knä i dubbel-rodel, och alla övriga barn (9–13) körde själva (och några ibland i knä pga roligt). Man åker upp i backen baklänges på rodeln genom att liften fästs bak på rodeln och så dras man upp i en ränna, och nerför åker man i banorna snabbt om man lutar sig framåt och har spaken mellan benen framåt, medan det bromsas om man drar i den. Förnuftet, eller snarare skepticismen, begränsar mer än tekniken – vågar man är det lätt att köra riktigt fort men ändå ha kontroll. Jag hör snarare till de förstnämnda, får erkännas.

Sommarrodel i Rättvik

För några år sedan åkte vi roodel på Hallandsåsen och hade kanske otur när väntan var oerhört lång och vi således bara åkte ett åk, men igår i Rättvik droppade vi in och åkte med i princip obefintliga köer. Vi kunde således åka upp och ner utan väntetid, och på dryga timmen hade vår familj gjort åt 8 biljetter – en per åk – till en kostnad av ca 40 kr/st. Det blir billigare styckepris om man köper fler och vice versa – och när en hel familj (minus minsting Meja) haft roligt i närmare 1,5 timme för under 400 kronor känns det som en klart prisvärd aktivitet. Testa sommarrodel i Rättvik – superkul (och med riktigt fin utsikt över Siljan som bonus – fast inte som rodelutsikten i Queenstown kanske, haha)!

Sommarrodel i Rättvik

En jämförelse med mountain cart i Åre? Jag tycker mountain carten var roligare – en större upplevelse på något sätt – men så kostade den samtidigt betydligt mer.

Vi följde upp med lunch i fina Sjövillan (som dock inte levererade denna gång – tidigare har vi varit jättenöjda med Sjövillan på väg till Sälen), en lugn eftermiddag hemma med regnet strilandes utanför (vilket det var bra att inte kom tidigare då man inte kan åka rodel i regn) och sedan en god grillbuffé i ladan.