6 stränder på italienska rivieran

Italienska rivieran är benämningen på det italienska området Ligurien, som gränsar från Frankrike i väst ner till Toscana i öst. I sydöst, närmare gränsen mot Toscana, ligger de välkända (och under högsäsong överbefolkade) Cinque Terra, men i den mer västliga delen jag var under min resa till bergsbyn Civezza är trycket lägre. Inom en sträcka på bara några mil finns hur många stränder som helst, och det är snarare små vikar än långsträckta stränder. Det är något bra, vill jag hävda – för dessa stränder på italienska rivieran känns mysigare och lugnare, samtidigt som inramningen mot de små italienska byarna med sina färglada hus och mäktiga kyrkor adderar en enorm charm.

Under vår långhelg i Civezza hade vi bil och åkte från strand till strand i denna del av Ligurien som kallas för ”blomsterrivieran” och sträcker sig från Cervo till Ventimiglia, för bad, cappuccinos, glass och mat och blev lika förtjusta i varje strand vi var på och hade svårt att bestämma oss för vilken som faktiskt var trevligast. Med en 1,5- och en 3-åring i sällskapet fastnade vi mest för de som hade sand istället för sten – det finns båda sorterna i den här delen av Italien – och som var avdelade med pirer, låg gulligt till och var långgrunda och lugna. Lugnet kan kanske diskuteras under högsäsong då det lär se annorlunda ut än det gjorde för oss – för under vår helg i mitten av september var vi nära ensamma på många av dem, och sommarens badleksaker höll som bäst på att städas undan.

Längs strandremsan i västra Ligurien går en lång, bilfri cykelled längs vattnet, och mitt bästa tips är att lämna bilen och istället hyra cyklar. Man kommer långt på kort tid, och kan stanna till och njuta flera stränder under en och samma dag. För, hur ska man egentligen kunna välja?

Det här är några stränder som vi testade, och blev lite extra förtjusta i med barnen;

5 stränder på italienska riveran – barnvänliga Ligurien

# Imperia / Porto Maurizio – Spiaggia d’Oro

När vi kom till stranden mellan Imperial och Porto Maurizio, Spiaggia d’Oro, just som kvällsljuset började lägga sig tappade vi nästan andan av vad vi såg; En lång, finkornig strand med utsikt mot vackra Porto Maurizios östra sida och charmiga små badhus såväl som klassiskt blå solstolar i ett ”lagom” antal. Inramningen var i det närmaste magisk.

Delarna längst mot Porto Maurizio är alla av typen beach clubs där man betalar en peng för att nyttja solstolar och faciliteter, men vi som bara skulle stanna en stund för ett dopp för barnen och känsloboostande för mammorna gick in i delen längst ut på piren där det var gratis (vänster pil nedan).

Missa inte: Gå längs med vackra hamnen just bakom stranden (vänster pil) och känn in atmosfären och titta på de vackra båtarna. Ta dig till Imperia och ät lunch på någon av de mysiga restaurangerna längs med promenaden vid hamnkanten (höger pil ovan) – de är underbara!

Riktigt klassisk gelato hittar du sedan på Caffe Pasticceria Piccardo i Imperia, en kort promenad från restauranggatan.

#2 Santo Stefano al mare

Allra närmast Civezza, just nedanför byn, ligger strandbyn San Lorenzo – men vill man ha en riktigt barnvänlig strand är det bättre att bege sig några kilometer västerut till Santo Stefano. Sandstranden är härlig, caféerna längs strandkanten enkelt charmiga, det finns lekplatser, en strandpromenad och några restauranger och att stranden är avdelad av stenrösen gör den lugn och perfekt för barnfamiljerna.

Riktigt bra vatten vid Santa Stefano, berättar den här skylten.

#3 Ospedaletti

Ospedaletti är den byn som är cykelledens start/slutpunkt i väster, och även om det är mestadels stenstrand och bara några mindre snuttar med sandstrand så är den värd att nämna för det vackert turkosa vattnet och inte minst för att det är en av de platser man kan utgå ifrån för att åka ut och se valar. Just utanför den här kusten i Lugirien är vattnet oerhört djupt, och det finns mäktiga valar, delfiner och riktigt bra dykning.

#4 Porto Maruizio

En strandremsa som är värd att nämna framför allt för sina restauranger är gatan ”Lungomare Cristofor Colomobo”, och då inte minst för den kritikerrosade ”Sarri” (som vi tyvärr inte hann testa). Vi strosade längs den gulliga gatan mot Porto Maruzios fina skyline nu från västra hållet och landade en stund på en liten strandsnutt just väster om restauranggatan. Oerhört gullig inramning med de färgglada italienska husen en bit bort, tyckte vi, men det var innan vi under vår cykeltur dagen därpå hamnat på Riva Ligure.

#5 Riva Ligure

För Riva Ligure – det var resans absolut charmigaste strand för oss, och att vi var helt själva denna lördag efter en förmiddag med regn gjorde det inte sämre. Husen i bakgrunden riktigt exploderade i färg mot himlen såväl som vattnet de reflekterades i, en charmig stenpir gjorde vattnet helt lugnt och sanden var mjuk och vattnet långgrunt. När jag drömmer mig tillbaka till italienska rivieran – och det kommer jag göra många gånger kan jag lova – är det hit (och till torget i ”vår” by Civezza) jag kommer förflytta mig i hopp om att plantera ett uns av samma känsla i magen igen. Missa inte byn Riva Ligure med sin fantastiskt gulliga strand om ni är i krokarna.

 

#6 Alassio

Ställena jag berättat om ovan har gemensamt att de är små och avslappnat charmiga, men vill man hellre ha en riktigt lång och rejäl strand så är det Alassio man ska åka till. Stranden är enorm, och har man en bild av hur en äkta badort på den italienska rivieran ska se ut så är det här man kan få sin fantasibild förverkligad. Det är vidsträckt, turkost vatten, njutande italienare och ett klassiskt Grand hotel.
Vi hann aldrig till Alassio, för vi var för fästa vid cykelleden och ville vara i närheten, men Sofia/Fantasiresor håller stranden (och staden) på högsta plats i sitt inspirerande inlägg om 9 saker att göra på italienska rivieran.

Foto: Sofia Zetterqvist, Fantasiresor: Alessios långa strand

De småskaliga men samtidigt helt ljuvliga stränderna på italienska rivieran tilltalade mig enormt. Lika vuxenvänliga som barnvänliga stränder, och det är sådant jag gillar lite extra. Det är möjligt att vi än en gång diskuterade större charterdestinationers rykte om att vara enklare än något annat med barn… Mycket möjligt.


Resan till Civezza var en pressresa, men spaningar och upplevelser av dessa ljuvliga stränder på italienska rivieran är helt mina egna.