Reseexpert i direktsänd morgonradio – om prisvärda höstresor

Den här veckan har rullat på i en rasande fart, och inte minst rullade den snabbt när jag i onsdags klämde in en extra morgonaktivitet hos P4 Stockholm. De ringde mig tidigare i veckan och frågade om jag ville vara reseexpert i deras morgonprogram, och en sådan förfrågan tackar man inte nej till. Vi fick till en dag som passade bra med mitt övriga schema, och så tog jag cykeln en till Östermalm en tidig morgon och gick in till trevliga Alexander Hammarlöf i studion – en studio med öppna fönster mot entrén så vi inte bara kunde höras av några hundra tusen människor utan också ses av de som gick förbi. Vägg i vägg körde morgon i P5 för fullt med PMS-podden som gäster. Kul med poddare i även det vanliga radionätet, och på båda kanalerna samtidigt!

Vi pratade om prisvärda höstresor; hur man kan göra för att komma iväg på en weekend nu under hösten utan att det går allt för mycket pengar.

Här hör du min insats, och du skruvar fram till 2:16:15 in i avsnittet så hör du mig tipsa om ekonomiskt smarta resmål och andra tips i knappt tio minuter. Direktsändning och många många  lyssnare – ibland ska man kasta sig utanför bekvämlighetszon, tydligen.

Några av spaningarna och tipsen jag ger:

Destinationer och typiska höstaktiviteter

Givetvis är billiga destinationer det enklaste sättet att komma ner i kostnad. Flyg och hotell är de kostnader man kan ha kontroll på i förväg, och som kan upplevas som fasta kostnader, men oftast är det när man väl är på resmålet som pengarna rinner iväg.

Södra Europa i lågsäsong

Oavsett var du åker så är det billigare under hösten, då det är lågsäsong. September och oktober är riktigt bra månader att njuta av allt det som medelhavspärlorna har bortom enbart stränder. Min helg i Italien i slutet av september är ett exempel på det – att vara själv på härliga stränder var förstås ett kvitto, men allra mest njutning var nog ändå att sitta bland enbart italienare och en och annan övervintrande nordeuropé, och känna den lokala charmen långt ifrån turisthorder.

Titta öst – Polen, baltstaterna mm

Krakow och Warszawa känns lite som det Prag var för tjugo år sedan – pärlor som just börjat få sitt goda rykte, och som ingen åker till utan att i efterhand nämna prisläget. Det finns få jag litar på så mycket i resväg som min kompis Jenni som i år varit med mig till både Italien och Kapstaden – vi gillar samma saker – och när hon kom hem från Krakow nyligen och pratade sig varm om det för såväl känsla som arkitektur och mat blev det spiken i kistan. Kolla mot Polen!

På närmare avstånd har vi förstås baltstaterna, och både Tallin och Riga är gulliga små städer att njuta av för en långhelg. Tar man båt över kan resan bli billigare både sett till transport och boende, då man gör någon natt ombord.

Fokus på plats

Under hösten passar det extra bra att sjunka ner i en jacuzzi med utsikt över takåsarna i en ny stad. Många hotell i städerna  och länderna jag nämner ovan har starkt fokus på spa, med betydligt billigare behandlingar än hemma.

Slow travel och lokal känsla på ett torg i en bergsby i Italien. Civezza.

Boendet:

På billiga destinationer som de ovan kan man bo på lyxhotell men till priset av ett budgethotell i Sverige, vilket är ett tips i sig – men det finns också andra sätt att komma ner i pris. Sista minuten-priser på hotell är vanligt och det är värt att lägga lite tid på att söka hotell kort inpå avresa (och bokar du tidigare så se till att ha avbokningsbart så du kan ändra dig och byta till billigare val), och en ny, smart tjänst är DiB hotell som låter dig buda på hotell och kunna få outnyttjade hotellrum till vrakpris.

För familjen (såväl som plånboken) är förstås också husbyte och lägenhetshyra via till exempel AirBnB bra val.

Flyg:

Testa att åka alternativa dagar som lördag till tisdag istället för traditionella torsdag till söndag. Lågpriskalendern hos sökmotorer är min bästa vän!

Aktiviteter:

De bästa aktiviteterna (förutom att äta) i en stad är gratis. På riktigt. Vill du se såväl som känna in en stad så är det att promenera som gäller, och att tillåta sig att landa i en park eller på en bänk och titta på folk är en underskattad aktivitet. Städer händer mellan hållpunkterna på turistattraktionerna, kan jag lova.

Vill du göra turistattraktioner är det värt att göra bokningar hemifrån. Förutom att det är billigare går det ofta att hitta erbjudanden på biljetter så att det blir ännu bättre pris.

Jag tycker också att hela sharing-trenden är superspännande. AirBnB för boende är bara början på alla nya möjligheter som sociala medier öppnar. Det går att få maxade upplevelser till riktigt lågt pris genom att låta lokalborna bjuda hem dig på mat (t.ex genom tjänsten EatWith, här kan du läsa menyer och priser hos hemmakockar i olika städer) eller genom att guida dig till guldkornen i sin stad. Sightseeing, kultur och möten i ett.

Jag själv lägger mycket av min resebudget på mat, då matupplevelserna för mig är en viktig del av helheten på en resa. Tiden jag lägger på research av restauranger går inte att mäta. Är det riktigt dyra ställen kan de passa sig bra för lunch istället för middag – det ger oftast samma kvalitet till betydligt mindre pris.

Men glöm inte att ibland är picknick på en bänk det enda rätta – och det billigaste men samtidigt det allra bästa alternativet. New York.

Prisvärda höstresor och ekonomiskt resande

Hoppas du fått lite inspiration för prisvärda höstresor, både vad gäller destinationer och andra tips. Vill du höra mer om att resa ekonomiskt så har jag och Annika gjort ett helt avsnitt ihop det med ytterligare en reseexpert med just resor och ekonomi som specialområde. Du hittar vårt avsnitt “Att resa ekonomiskt” nedan.

 

Åker du någonstans i höst?

Följ mig!