En dag på Jamaica

Om Haiti är icke-autentiskt och enbart handlar om paradisstrand så är Jamaica, som man med den här rutten med Royal Caribbean hamnar på dagen efter Haiti, det motsatta. Där anlägger man en stor hamn och befinner sig med det direkt i en annan värld. Jamaica är precis så speciellt som det låter, och det är verkligen en destination jag skulle vilja ha mer av. Det finns så mycket att se och göra, och hela ön bjuder på en varierad kompott av stränder, historia, kultur och upplevelser.

Den som läser här mer regelbundet förstår snabbt att Jamaica är mer min grej än Royal Caribbeans Haiti (även om vår dag där var ljuvlig), och vi bestämde oss för att göra vår egen utflykt på Jamaica. Utflykterna som kryssningsbolaget arrangerar är säkerligen bra på alla sätt och vis, men för min del känns det ändå mer attraktivt att utforma vår egen dag utifrån det vi tycker om, och komma ifrån massorna lite. Vi må vara entusiastiska kryssningsresenärer, men jag kommer mer än gärna iväg från det hela vid tillfälle.

Vi knatade in mot byn och hittade en taxi på vägen – de står i massor hela vägen från porten till staden – och hade snabbt en okej deal med en busstaxi. För 35 dollar var hade vi bilen och chauffören hela dagen, och kunde lägga upp vår dag som vi ville.

Inspirerad av en av utflykterna Royal Caribbean arrangerar, och information från en av våra servitörer en kväll som var just från Jamaica, så tog vi sikte på Dunns river fall. Det är ett välkänt vattenfall, som imponerar på bredden snarare än höjden men som främst drar turister då det går att klättra upp längs med hela vattenfallet – från fallets mynning nere vid en liten strand i Karibiska havet och upp till dess topp 183 fallhöjdsmeter högre upp. Det är också en turistmagnet, kan jag utan tvekan säga, men samtidigt väldigt kul inte minst enligt barnen i sällskapet. Max (snart 7) som var yngst i vårt gäng klarade klättringen riktigt bra tack vare sin positiva inställning i kombination med upplägget – man går som en mänsklig kedja i en lång rad och håller varandra i händerna för att hjälpas åt upp för höga avsatser och hala stenar. Lite väl mycket folk möjligen, men vi hade alla roligt och barnen fullkomligt älskade det. Med andra ord en klart godkänd utflykt på Jamaica, trots stort turistpådrag.

komplettetar med bilder från fallet imorgon…

Efter vattenfallet fick vår chaufför köra oss vidare till en strand, och vi hamnade i Mammee Bay med restaurangen Bamboo Blu – och det var en riktigt bra strand på Jamaica som gav oss helt rätt känsla och gjorde dagsbesöket på Jamaica komplett. Aktivitet, djungel, vattenfall, roadtripping, lite cityspan genom fönstret och så en skön strand med en gammal man sjungandes sköna låtar med raspig stämma. Tack, Jamaica för fina timmar!