Hotell Salzburger hof och julbordsresa med STS alpresor

Med jobb in i kaklet och en jul som ska spenderas på annat håll kan det kännas svårt att hitta den riktiga julkänslan, men jag fick en rejäl dos i början av månaden som hängt med mig genom hela december. Att åka på julbordsresa med STS alpresor till Bad Gastein och klassiska hotell Salzburger hof var den bästa uppladdningen inför jul – och hela vintersäsongen – jag kan tänka mig!

Hotell Salzburger hof – ett klassiskt hotell i Bad Gastein

Jag har länge varit nyfiken på hotell Salzburger hof, som jag läst och hört om från många olika håll tidigare. Hotellet är minst sagt anrikt, och har en historia som sträcker sig till slutet av 1800-talet. Allra mest stjärnglans hade kanske gästerna under 20-talet, då många av dåtidens kändisar lade sin semester på hotellet. Albert Einstein, Sigmund Freud, presidentfamiljen Roosevelt och många fler besökte hotellet, och i foajén hänger dåtidens stjärnor sida vid sida med dagens – och många där emellan. Man måste ju bara älska att Ernest Hemingway tillbringade flera vintrar i Österrike som en av världens första ”skibums”!

När man går omkring i hotellets huvudbyggnad, som trots sin klassiska känsla känns rakt igenom fräsch tack vare regelbundna renoveringar av ägarna STS alpresor, kan man med lätthet föreställa sig hur det var . Det är en mäktig känsla!

Sa jag julkänsla, förresten?

Senare gäster inkluderar till exempel Bono. Inte lika coolt som Hemingway, men ändå.

Rummen och faciliteter

Jag älskade vårt rum på Salzburger hof, som var stort med en dubbelsäng såväl som en liten soffa, och som hade fönster längs hela sidan mot dalen med byn klättrande på bergens sluttningar. Hade det varit sommar hade jag garanterat blivit kvar på balkongen ännu längre och njutit av utsikten – men nu var det ju däremot underställ på och sikte på backarna som gällde…

Sängarna var rent magiska, och vi sov bättre än på länge. Det kanske även hade med aktiva dagar och mycket god mat att göra, visserligen.

Salzburger hof har ett eget spa med pooler och jacuzzi, flera olika typer av bastu, gym, spabehandlingar och inte minst en fantastisk utsikt ner mot byn.

Foto: Lena Löfblad, Ladies abroad, som var med på samma resa (och hade lite mer tid i spa än vi)

Julbordsresa med STS alpresor

En julbordsresa med STS alpresor blir förstås inte komplett utan ett riktigt rejält julbord, och på Salzburger hof stod i år den kända kocken Fredrik Eriksson för buffén som rymde inte mindre än 72 rätter. Årets kock, tillika mannen bakom menyn på prins Carl-Philip och Sofias bröllop, levererade enligt de höga förväntningarna. Den som söker ett svenskt julbord med hög kvalitet blir inte besviken på hotell Salzburger hof.

Foto: Lena Löfblad, Ladies abroad

Att resa för maten på skidresor och i Att resa-podden

Jag berättar ännu mer om detta i det nyaste avsnittet av Att resa-podden, som handlar just om resor och mat – att resa för att äta (som man kan säga att jag gjorde till Bad gastein) såväl som att resa och äta. Här hittar du poddavsnittet Att resa för maten. 

Vår andra kväll på hotellet åt vi en 5-rättersmiddag som serverades på det jag skulle säga är ”alp-typiskt” sätt. Först ett rejält buffébord med lättare, kalla rätter som förrätt, sedan en varm, riktig förrätt, därefter varmrätt, och sedan ostar från buffébord följt av dessert. Vi har ätit så under resor både till italienska och österrikiska alperna tidigare, och jag gillar verkligen konceptet. Åker jag skidor hänger jag gärna kvar på byn för after ski och landar sedan på hotellet för spa följt av god middag. Det är skönt att slippa ge sig ut och leta restauranger efter en lång dag i backen, och likaså är man värd varenda rätt av de 5 när man varit ute och njutit av pisterna hela dagen.

Restaurangen på hotell Salzburger hof består av flera delar, och vissa har upp emot 12 meters takhöjd. Här är baren, där vi hängde kvar efter middagen och tog en drink och lyssnade på piano och senare trubadur. Så mysigt! (sen gick vi till närbelägna Silver bullet bar)

Läge och utsikt

Hotell Salzburger hof ligger så centralt det går i Bad gastein, med en promenad på ett par minuter till tåg-/busstation och vidare ytterligare några minuter via en gångbro till kabinbanan som tar en direkt upp på toppen av Stubnerkogel. Hotellet är vackert mot de inramande bergen, men utsikten är ännu bättre från vissa rum samt från spa-del och annat ner mot dalgången.

Utsikt från vår balkong. 

Hotellet ägs och drivs av STS alpresor, och jag är verkligen nöjd med konceptet de har. Det känns som att man åker till ett hotell och får allt omkring – det vackra såväl som aktiva – inkluderat och serverat på lättaste, mest tillgängliga sätt. Charter goes alper, inte så dumt faktiskt!

Vill du läsa mer om mina dagar i Bad Gastein så hittar du alla inlägg under den här länken.

 


Resan till Bad Gastein var ett samarbete mellan Att resa-podden och STS alpresor, men åsikter, ord och upplevelser är mina egna.