Vilken helg vi haft, jag och mina två kompisar! Åre har bjudit på total magi, och gnistrande kallt väder och vackra vyer har mött en strålande sol och folktomma backar packade med hård, skön snö. Det har varit totalt ljuvligt!

Åre har helt enkelt varit sitt allra vackraste jag, och jag har inte fått nog av vyerna utan behövt stanna i backen gång på gång och bara sett mig om.

Fast, sen har vi tagit fart neråt och njutit hårda och riktigt bra backar. De har hållit sig riktigt bra hela dagarna, och vi har verkligen fått bra åkning. Det är lyxigt att ha vänner att dela skidåkningsintresset med, och vi har kunnat stå på hur bra som helst. Ynnest!

Helgerna i januari och början av februari har likheten att de kan vara lika kalla som folktomma, och den här helgen var inget undantag. I byn har graderna parkerat runt 15 minusgrader – krispigt värre – och i fredags och idag, söndag, var graderna på toppen ungefär desamma (förutom de sista åken högst på skutan idag då solen värmde och det landade på bara några minusgrader). För att hålla värmen har vi fått hålla oss till gondolen i VM8-an – ungefär var 5e lift är ägg istället för öppen sittlift – och varierat med några åk vid Sadeln då liften Sadelexpressen har ett skyddande plastskal och rumpvärme. Och tagit några kaffe- och bullpauser, förstås. Det gäller att vara strategisk för att palla även bister kyla som biter i kinderna!

Igår var vädret desto utmanade, då det förutom kallgraderna blåste enormt. Köldeffekten var brutal och man fick inte ens åka VM8-ans öppna stolar. -36 i effekt vid toppen och ytterligare 10 minus på Skutan. Behöver jag säga att vi försökte hålla oss lite längre ner i systemet då?

Jag är så nöjd med vår åkning och den vackra inramning Åre bjudit på i helgen!

Vecka 5 är med andra ord ett tips om man vill åka folktomt. Däremot så är det i vecka 6 som liftarnas öppettider ändras från 9.30-15 till 9-16.30. Det ger stor skillnad i timmar i backen. Den här helgen har vi avslutat dagarna runt 16, och då med solnedgången som kuliss mitt emot Åresjön.

Däremot så kan man alltid få fler timmar genom att befinna sig i VM8-an redan klockan 8. Den är öppen 8—16.30 varje dag, och ”åtta i åttan” är en underbar start på dagen. Idag gjorde vi just det för att få en full dag trots tåg hem vid 16-snåret, och vi blev belönade med en vacker soluppgång och många timmars manchesteråkning. Dessa veckor är som sagt folktomma – och allra minst folk är det på söndagarna. Att åka skidor hela dagen och ta tåget hemåt vid 16 är ett toppenupplägg!

Förutom det så har vi käkat gott på Supper och 2* Werséns, testat Svartklubb by Fävikens spännande och omtalade drinkar, lunchat riktigt god fiskgryta på 720 vid Bräckeliftens topp och burgare på favoriten Buustamon, njutit lyxig galette på Åre creperie & logi, shoppat på Peak, Houdini och Norröna (vi spred ut oss kan man säga), bastat oss varma och sovit riktigt mycket. Men allra mest åkt skidor och njutit av naturens mäktighet!

 

14 Comments

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja, det var FANTASTISKT. Och alltså ja – Åre är ett måste. Så bra på alla sätt!

 1. Men sjukt vad kallt! Ser ju helt galet magiskt ut. Skulle gärna haft det vädret faktiskt för vi hade lite tråkigare med dis och sikten var rätt kass. Men en dag sol som vi maxade såklart.

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Haha, ja lite kallt.. men funkade med rätt kläder 🙂
   Alltså, just dålig sikt är mitt sämsta när det kommer till skidåkning. Så jobbigt och otryggt att inte se, påverkar verkligen åkningen mer än något annat. Men ni hade ju härliga dagar ändå, fattar jag!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Tack – ja… riktigt tacksamma vyer att fånga på bild. 🙂

 2. Krispigt är ordet! Tänkte på det när jag såg temperaturen i helgen och såg dina bilder från byn och backarna. Alltså, det är nästan gränspuck för att ge sig ut. Å andra sidan, föret som ni ser ut att ha haft – världsklass?! 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja, det var kallt, men runt -15 klarar man ju utan problem så länge det inte blåser och man klätt sig rätt. Snäppet kallare först på söndagen, men bra strategi att åka gondol istället för i öppen sittlift.

   Jaaaaa, utsikt och före var hur bra som helst. Hårt men jämt och fint i backarna – gick verkligen att stå på. Underbart!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Då vet man att det ser lockande ut på riktigt 😉

Write A Comment