Åka flyg eller tåg till Åre – bästa sättet att åka till Åre

Mina resor till Åre från Stockholm börjar bli många, och antalet sätt att åka till Åre likaså. När vi åker med familjen får det alltid bli bil för att packningen i princip kräver det, men jag längtar efter dagen då vi kan åka tåg till Åre med dem. Resan till Åre är lång, och inte särskilt kul. Att flyga till Åre går förstås fortare, men det finns nackdelar även med flyg till Åre. Så, vilket är det bästa sättet att åka till Åre, vad är min favorit – tåg eller flyg till Åre?

Åka flyg eller tåg till Åre

Flyga till Åre / Östersund

Tidsåtgång flyg till Åre

Att flyga till Åre – eller rättare sagt Östersund – tar runt 45 minuter i luften, men man ska vara införstådd att tiden att ta sig från Stockholm till Åre är betydligt längre än så. BRA Flyg trafikerar från Bromma och SAS från Arlanda, så transporten till flygplatsen tillkommer både gäller tid och kostnad. Att flyga från Bromma är i många fall smidigare, men med BRA flyg tillkommer extra kostnader för tyngre bagage (vilket man ofta har om man ska åka skidor). Med SAS från Arlanda till Åre är det oftast okej med 23 kilos bagage. Man kan då ha skidor med, så länge totalvikten inte överskrider 23. För att ha koll på reglerna för just din resa och din typ av biljett så rekommenderar jag att kolla på flygbolagets hemsida för aktuella regler och rekommendationer.

Transfer från Östersunds flygplats till Åre

Mellan Östersund och Åre går flygbussar, som tajmar flygavgångarna. Kostnaden för denna transfer är närmare 300 kronor enkel väg, och det tar runt en timme – ibland mer om väder och vägbanor är mer utmanande. Bussen anpassas efter antalet resenärer, vilket betyder att det ibland är en fullstor buss och ibland minibuss. Jag har åkt stor buss där det väntades på alla passagerares bagage, strulades och tog enormt lång tid innan vi ens kommit iväg. Å andra sidan är det förstås positivt att man checkar av alla passagerare mot listor.

Tid och kostnad för Åre-flyg

Flyget är ofta i tid, sägs det, men jag har flera gånger haft förseningar. En timme till Arlanda, en timmes marginal i incheckning, en timme i luften, en halvtimme att få väskor och ytterligare en halvtimme för att fylla bussen med passagerare, en timme till Åre… och lite luft på det. Räkna utan tvekan med 5 timmar för att komma från Stockholm till Åre med flyg, och då har du avverkat många moment och kunnat softa vid datorn i två gånger 30 minuter. Kvalitet?

Ni hör att jag inte är övertygad? Då har jag inte ens nämnt de många förseningar jag upplevt, och inte heller klimatpåverkan – som jag tycker ska väga in när man ska åka rimlig längd inrikes. Jag tycker med andra ord inte att flyg kan anses enormt mycket smidigare än de andra alternativen…

Kostnadsmässigt är det oftast lätt att hitta prisvärda flygresor till Åre, runt 650 kronor är rimligt, och har man SAS eurobonus går det ofta att åka genom sina poäng – runt 6000 poäng betalade jag för min resa nyligen.

Tåg till Åre

Tidsåtgång och kostnad för Åre-tåg

Att åka tåg till Åre från Stockholm betyder att gå på tåget i Stockholm city och för de flesta avgångarna under högsäsong åka direkt till Åre utan byten. De snabbaste tågen tar strax över 6 timmar, och upp till 7 är normalt. Hoppar man på en seneftermiddag kan man med andra ord jobba nästan hela dagen innan och avsluta med någon effektiv timme på tåget om det behövs (om man har ett lite flexiblare jobb) men ändå komma fram till sena kvällen. Det kan upplevas rätt segt, men jag tycker ändå mest att det är bekvämt. Både SJ och Snälltåget trafikerar sträckan.

Billigast bokar du 90 dagar innan avfärd, och runt 500 kronor enkel väg är blligast möjliga enkel resa. Jag vill också slå ett slag för SJs kundklubb SJ Prio som jag nyss blivit medlem i – det ger rabatter och annat och jag förstår inte vad jag väntat på?

Nattåg till Åre

Det går också nattåg till Åre, de flesta direkt. Hoppa på i Stockholm en sen kväll och kom fram i tid till att vara i backen från öppning.
Det finns olika hyttkategorier med olika pris och i en hytt för tre personer sover man helt okej om man inte är allt för känslig. Ta med öronproppar.

 

Vinnare – bästa sättet att åka till Åre

Ja, flyget kan gå snabbare men sett till den totala tiden kommer inte tåg långt efter. Jag har varit med om förseningar oftare med flyg än tåg, vilket kanske är otur men utan tvekan påverkar min övertygelse att tåg är det bästa sättet att åka från Stockholm till Åre.

Priset är likvärdigt, och ibland kan flyg nästan kännas billigare men då glömmer man kanske räkna med flygplatstransporterna? Att man på ett tåg kan röra sig, jobba, läsa en bok eller titta på en film ostört väger tungt för mig, och dessutom är det ett betydligt mer hållbart sätt att resa. Det försöker jag gärna göra när det är ett alternativ. Många bäckar små, osv?

Vad väljer du?

 

 1. Jag väljer allra helt tåget, just på grund av miljöskäl, och om jag hade bott i Stockholm hade det verkligen inte varit något snack om saken. Därifrån är det ju supersmidigt! Nu bor jag i GBG, staden gud verkar ha gömt när det kommer till att resa norrut… När jag kikade på tåg till Åre rätt nyligen så var allt otroligt dyrt, dom billigaste tog nästan ett dygn och alla hade väldigt många byten. Vissa hade tex byte där man fick sitta en timme kl 3 på natten i någon småstad ute på vischan..
  Jag har dock aldrig upplevt flygen som SÅ tidsödande. När jag åkte hem från åre-rean (dock från sundsvall) så blev jag avlämnad på flygplatsen strax innan halv 7 och kl 10 över 8 hade vi landad och väskan var upphämtad. Däremot så kostar bussen mellan Landvetter och gbg bara 70 kr, 300 kr för flygbuss känns ju helt galet. (fast iofs bra ur miljösynpunkt)

  Det är så synd att dom gör det så svårt för en att resa klimatsmart, för mig som dessutom inte är helt frisk så blir 10-20 timmar (om tåget är i tid..) med en massa byten alldeles för jobbigt för att orka med och när det är så otroligt mycket dyrare än flyget (som det oftast är när man bokar i god tid) så är det dessutom svårt att försvara det rent ekonomisk. Jag hoppas verkligen dom satsar på tågen framöver så det inte ska behöva bli både dyrt och jobbigt att resa klimatsmart =/
  Nu är det visserligen väldigt sällan jag flyger, men varje flygresa räknas ju.

  1. Ja, det är inte lätt att känna att man skulle VILJA men att det i princip inte går för att det är så stor skillnad i tid/pris/smidighet etc. En av mina närmaste vänner bor i Gbg och ja – flyg är oerhört mkt smidigare då. En gång åkte hon dock förbi oss i Stockholm och ”hämtade upp” oss två stockholmare, för vidare färd med nattåget. Så det var samma tåg som gick hela vägen Gbg-Sthlm-Åre – smidigt. Men samtidigt skitlång resa.

   Jag flög upp när jag var uppe den 10e december – blev många timmar försenad och kom fram till åre runt 01.30 istället för runt 23… Och i torsdags också två timmar sena fram till Åre. Så jag är nog lite färgad åt det hållet. 🙂

 2. Väljer flyg pga tiden. Men har kortare restid till ARN och upplever inte att det tagit någon 1h på flygplatsen innan bussen lämnat. Snarare 30 min.

  1. Min förra gång väntade vi sååå länge… superjobbigt… och även i förra veckan längre än en halvtimme (men då mer för att det tog lite tid vid väskorna). Beror kanske lite på hur mycket luft man anser sig behöva.
   Men ja – snabbare, men inte SÅ mycket skillnad.. vad jag upplevt.

 3. ”De snabbaste tågen tar strax över en timme, och upp till 7 är normalt.”? Ja, strax över en timme? Jo, strax över. 😉

  Jag har börjat tvivla på flyg redan om jag bara ska mellan Östersund och Stockholm, mest för att jag egentligen inte vinner mer än ett par timmar i tid och att jag på tåget sitter från punkt A till punkt B, utan avbrott. Ur arbetssynpunkt är ju det riktigt guld, medan man som du säger får en halvtimmes jobb gjort om man flyger sträckan. Med flyget är ju faktiskt BRA aningens bättre, deras ATR72:or tar ju drygt en timme vilket ger lite mer arbetstid i luften.

  1. Haha ÖNSKETÄNKANDE:
   Ändrade till strax över 6 timmar, som jag trodde jag skrev. Mer rätt så 🙂

   Ja, ett par timmar väger inte riktigt upp för många olika moment, kan jag känna… men köper såklart att det känns smidigare ofta. För din del kanske inte minst om man ska resa vidare från samma flygplats sen. Men om man ska in till city, så kanske tåg kan vara ett alternativ..

   Haha, älskar att du har full koll på modeller och flygtider! 🙂

 4. Tjohooo, hej Lisa, härlig text och bra redogörelse!

  Jag vill bara förtydliga att du med oss på BRA får checka in upp till 20 kg utan kostnad (hos SAS 23 kg enl din text) och hos oss får du ju ta med ytterligare 8 kg handbagage… Och här är en snabb sammanställning över alla våra tilläggsavgifter! / Jim

  0:- Frukost (till alla) innan kl 09
  0:- Fika (till alla) efter kl 09
  0:- Färska dagstidningar på de flesta avgångarna
  0:- Incheckat bagage upp till 20 kg
  0:- Sittplats (BRA har free seating)
  0:- Utskrivet boardingkort
  0:- Kundservice via telefon, chatt, e-mail
  0:- Bokningsbekräftelse via e-mail
  0:- Inchecknings-SMS
  0:- Checka in på flygplatsen
  0:- Handbagage, en väska max 8 kg
  0:- Specialbagage upp till 20 kg
  0:- Betala med kort
  0:- Barn 0-23 mån. på alla inrikesflygningar. 10 kg extra bagage/barn ingår alltid!
  0:- Barnvagn upp till 32 kg utöver övrigt bagage
  > Ombokningsbar biljett: Ingår i dyrare biljettkategorier. Övriga: 500 kr + ev prisskillnad för tillgänglig biljett.
  > Avbeställningsskydd: Ingår i dyrare biljettkategorier. Övriga: 99 kr för hela resan.
  > Företräde vid ombordstigning: Alltid för barnfamiljer. Övriga: Uppgradering ej möjligt.
  > Barn 2-11 (ej fyllda 12), inrikes: Minst 50% rabatt på ord. pris i vuxet sällskap.
  > Barn 0-23 mån, utrikes: 90% rabatt på ord. pris i vuxet sällskap.
  > Barn 2-11 (ej fyllda 12), utrikes: 25% rabatt på ord. pris i vuxet sällskap.
  > Överlåtelse av biljett: 500 kr
  > Biljettbokning via telefon: 200 kr
  > Biljettbokning på flygplats: 200 kr
  > Övervikt bagage: 50 kr/kg
  > Djur i resebur i kabinen, max 8 kg: 350 kr/resa

  1. Hej Jim,
   får tacka för redogörelsen!
   Hm, vad sjutton hände när jag stod på Östersunds flygplats och fick lyfta ur allt tungt – pjäxbag mm – från min stora väska och ta som handbagage istället tro… pga tunga skidor så då fick jag inte checka in väskan med allt. Löste sig ändå, men meckigt där och då.
   Var dock smidigt (och billigt) att kunna åka vanlig lokalbuss från flygplatsen!

   Tack för förtydliganden! 🙂
   Lisa

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *