tips lära barn åka skidor skidåkning

Tips till att lära barn åka skidor

Det finns många tips till att lära barn åka skidor, och det handlar om allt från tekniktips till att hitta glädjen – och allt däremellan. Efter att ha lärt snart 3 barn att åka skidor så har vi lärt oss och har många tips som jag tänkte sammanställa i ett antal punkter nedan. Det finns förstås mer ingående och skidlärar-korrekta sätt att ge tips på också, så detta är snarare kompletterande än en ultimat guide…  men samtidigt kanske är det just det som utgör en ultimat guide till att lära barn åka skidor?

Boosta skidglädjen – viljan och glädjen är grunden!

Det allra viktigaste är att boosta skidglädjen. Några konkreta tips för att göra det är:

» Förbered barnet redan innan, till exempel genom att berätta vad man har på sig när man åker skidor (så det inte blir några överraskningar på morgonen innan), testa pjäxorna innan, titta på skidor på TV och berätta vad som ska hända imorgon/på lovet/etc.

» Stressa inte allt för mycket till backen utan fokusera på att ta er igenom förberedelserna utan konflikter

» Förstärk det som är roligt under åkningen – Vad kul vi har! Vad roligt det är! Vad härligt det känns! snarare än att ge feedback på teknik eller prestation.

» Lek i backen! Att upptäcka saker tillsammans gör det extra roligt. Visst är snökanonen ett snömonster? Jag tror bestämt att det bor små snötroll i träden!
Ett bonus med sådan här lek är att barnet får med sig att titta upp och se mer än bara sitt eget – och att kunna ha fokus på vad som händer runtomkring dem själva är viktigt för säkerheten i backen.

» Varje skidområde har sin egen maskot. Gör denna till barnets bästa vän, det kommer att underhålla i många år framöver. Skistars Valle är fantastisk och har många roliga sånger och övningar på Youtube för förberedelse och roliga aktiviteter i backen.

» Lite är bättre än inget. Det kommer förmodligen ta flera år innan ni åker heldagar ihop – och låt det ta det. Glädjen kommer inte när barnen är slutkörda.

Håll energinivån på rätt nivå

Trötta och/eller hungriga barn är varken det roligaste sällskapet eller de mest entusiastiska skidåkarna. Se till att håll barnens energi hög.

» Pausa ofta, och i skidbacken är det (tycker jag) helt ok att ta hjälp av socker. En kanelbulle eller chokladboll i benen redan på förmiddagen kan göra under för barnets humör när orken börjar tryta.

» Med ovan sagt – pausa innan barnet nått väggen. Goes without saying (men är nog så svårt att praktisera när skidglädjen infunnit sig). ”Bara ett åk till innan lunch” är inte en mening som ska sägas av föräldern…

» Små mutor i backen är effektivt, och man lär bort det sedan i takt med att de åker längre perioder utan att kapitulera under orkeslöshetens grepp. Kexchoklad var ett måste i fickorna för oss i några år för att trolla fram i liften (som bonus, belöning, energihöjare osv)… och de är nu ett minne blott, så ingen fara på taket.

lära barn åka skidor
Gadgets de gillar funkar också för pepp.

Lär barnet åka skidor – i olika åldrar

När kan barn börja åka skidor? Man kan absolut sätta många barn på skidorna redan när de är runt 2 år, även om det inte gör någon skillnad i längden för deras skidåkning. Men roligt är det! Såhär har vi lärt barnen åka skidor;

» Det minsta barnet, från 2 till närmare 4, kan ha mycket hjälp av en sele. Det ger en säkerhet när det går snabbt och barnet ännu inte har varken muskler eller motorik att kunna svänga och stanna själv. Mitt tips är dock att åka så mycket som möjligt med selen i slappt läge så att barnet står själv och inte hamnar med fel balans för att kompensera. Selen är toppen för små barn, men när de är stora nog att klara att stanna (och kanske svänga) ska den bort. På en gång. De ska inte lära sig åka med fel balans – för mycket bakåtvikt – och när de är stora nog att stanna själva ska de också göra det.

Här har jag skrivit mer om att åka skidor med barn i sele – om för- och nackdelar såväl som tips.

lära barn åka skidor sele

Meja – 2 år och 1 månad och stabil nog att åka från toppen i Tegefjäll.

» Så, apropå ovan… börja med att de lär sig stanna och att respektera fart. Kontroll äger jämfört med hastighet!

» Och nej – det är inget måste att åka skidor med ett barn som bara är 2 år. Men tycker de att det är roligt så går det. Givetvis är det lilla bandet i barnbacken bäst att börja på, och där finns ofta roliga djur att hälsa på i backen också. Enkel start är att släppa barnet fritt från en vuxen till en annan som står lite längre ned – från någon meter till fler.

lära barn åka skidor barnbacke

» Mellan benen då? Det är ingen favorit hos mig. Jag upplever att barnet direkt blir mer eller mindre lealös och hänger över mina armar eller staven jag sätter upp istället för att använda sin egen styrka och stabilitet – så då föredrar jag sele alla gånger.

» Vanlig liknelse för att börja ploga – som är steg 1 – är att skidorna ska vara som en ”glasstrut” eller pizzaslice.

» Lek i backen ger massor för utvecklingen. Åk framför och låt barnet härma dig i svängar såväl som annat. Lyft på ett ben, åk över ett litet naturligt hopp, åk igenom lössnö. Allt sådant ger mer balans och stabilitet och med det trygghet och skidglädje. Balansen är a och o, och när de hittat den är de långt på sin väg mot att bli stabilare skidåkare.

lära barn åka skidor

» Låt någon annan lära ditt barn åka skidor, när det gäller att verkligen fokusera på lärandet. Som förälder är det svårt att nå fram med tips och instruktioner, och när man kan sätta barnen i oftast riktigt bra skidskola finns ingen riktigt anledning att göra det själv – låt skidinstruktörer lära teknik och fokusera som förälder på att boosta skidglädjen!

» Skidskola är jättebra, och ett annat tips är att hyra en privat skidlärare. Är man i ett sällskap med flera barn på samma nivå kan man gå ihop med en lärare och få mycket kvalitet till ett knappt dyrare pris.

lära barn åka skidor - skidskola romme

Rätt utrustning till små skidåkare

Man ska inte underskatta barnens utrustning, samtidigt som det finns mycket pengar att tjäna till exempel genom att köpa begagnat eller låta grejerna gå i arv. Säkra kvaliteten, bara! Och – glöm inte vikten av varma, torra kläder…

» Köp gärna utrustning begagnat (eller hyr) – barn växer snabbt. Se dock till att de är i okej skick.
I slutet av säsongen går det att få tag i riktigt bra, helt ny skidutrustning prisvärt. Ligg steget före och inventera inför året därpå i slutet av säsongen innan. Oftast börjar reorna redan i slutet av februari.

» Underhåll barnens utrustning med samma omsorg som din egen. När de blir lite äldre och börjar försöka åka med ”rätt” teknik blir det betydligt svårare om de inte har kanter som går att sätta i, osv.

» Yngre barn som åker ”glasstrut” har gärna korta, smidiga skidor – men när de blir äldre och har mer muskler, eller går över till mer parallella skidor, får de betydligt bättre stabilitet med ett par längre skidor. Kortare behöver inte betyda enklare. Följ rekommendationerna och anpassa efter ditt barns förutsättningar – men underskatta inte vikten av rätt längd.

» Barn har ömtåliga pjäxfötter precis som vi vuxna. Se till att de har ett par pjäxor som sitter skönt. Om de utan att reflektera behåller dem på under lunchpausen kan du se det som ett kvitto på att de inte är allt för obekväma – och då har man vunnit mycket.

» Rätt utrustning inkluderar också kläder. Barn ska inte behöva frysa i backen – men inte heller vara för varma eller ha otympliga kläder. Lager-på-lager principen gäller, med underställ (gärna ull), mellanlager (ull eller fleece) och ett värmande ytterlager som håller värme inne och fukt ute.

» Hjälm är förstås ett måste! Under är en tunn mössa eller rånarluva i tunn ull skönt. För de yngsta är det praktiskt med en färgglad hjälm som gör att man lättare ser barnet i backen.

» Ordentliga handskar är viktigt, och här hävdar förstås min man att det enda rätta är Hestra… (haha)

» Blir de kalla om händer eller fötter såå kan det vara värt att ha värmepåsar att ta till. Dessa är som små påsar som kan aktiveras och då användas en gång med skön värme upp till 10 timmar. Dessa handvärmare eller tåvärmare säljs ofta i skidsystemets butiker, men finns billigare i större pack på andra ställen (tex här, länk).

lära barn åka skidor

Bonustips – ambitionsnivå på anläggning

I många år åkte vi i princip enbart i Romme alpin, trots att vänner åkte till fjällen. För oss var det lite overkill, och med vänner med äldre barn tänkte vi mer att vi skulle bli frustrerade av att vara på stora, schyssta ställen och inte kunna åka vad vi anser vara ”ordentligt”. När (då) yngsta Max sedan var drygt 4 var det dags, och vi njöt av att göra Vemdalen med två barn vi kunde ta oss runt i systemet med. I många år är utan tvekan det småskaliga både enklast, bäst och mysigast med barn som ska lära sig att åka. Skynda långsamt – kvalitet ligger inte i fallhöjdsmeter förrän de är närmare 10 om ens då. Vi älskar att åka i Romme och ser många fördelar med det jämfört med system som Åre.

lära barn åka skidor
Max, 4 år och 3 månader, i Vemdalen.

Men – med den redogörelsen och tips för att lära barn att åka skidor tackar jag för mig för idag i Åre, dit vi just kommit, och hoppas på många dagars härlig åkning ihop med barnen under vårt sportlov. Mina föräldrar är också med i några dagar så vi kan avvakta med att sätta lilla Meja på skidor denna gång (när riktigt sträng kyla verkar vänta) och åka ihop med våra största två i början av veckan.

Här kan du läsa mer om mitt Åre, och här mer om skidåkning och skidstories.