Drömmen om Edinburgh – en plan för en weekend i Edinburgh

(innehåller annonslänkar)

Även om flera av mina resebloggsvänner har skrivit fina och inspirerande inlägg från Edinburgh i Skottland så är det faktiskt inte därför jag fått upp ögonen för staden (och landet), utan det var min bror inför min pappas födelsedag i höstas. ”Vi ger bort en weekend i Edinburgh”, sa han. Och så förklarade han varför; För att hela staden ser ut som Harry Potter-land, för att känslan är så brittisk och pubarna så charmiga, miljön så vacker och restaurangutbudet toppen. Dessutom åker man dit med direktflyg på ett par timmar, och det går att komma undan riktigt prisvärt.

weekend i Edinburgh

Så, så fick det bli. Sedan frös vårens weekend inne då det var för många andra åtaganden, men i slutet av september väntar äntligen vår weekend i Edinburgh. Och jag är så pepp!

Vi flyger direkt för att kunna maxa de tre dagar vi har där – inte lång tid men jag hoppas vi hinner få en fin smak av staden ändå. Det blev SAS och flygtiderna är bra, och priset runt 1500 per person. Det är inte givet att hitta så billiga direktbiljetter vilket jag trodde utan vi har fått hålla span för att nypa dessa. Men, så är vi också många i sällskapet.

Sevärdheter i Edinburgh

Givetvis vill jag se en del av Edinburghs kända landmärken. Men, faktiskt så är jag mer ute efter att få känsla och inramning snarare än att checka av sevärdheter.

Harry Potter

En guidad Harry Potter-rundtur skulle framför allt Stella men kanske även Max älska, och på (annonslänkTripAdvisor har ”The Potter Trail” fått enormt bra recensioner. Kanske är det detta jag och barnen gör på söndagen när morfarn tar en golfrunda med några ur sällskapet?

Givetvis måste vi även besöka puben The Elephant house, där Harry Potter kan sägas föddes – då första boken började skrivas just där.
Update: Kommentar nedan (intressant, tack!) ger den mer rätta bilden, så för Harry Potter-känslan skriver jag istället upp den lilla butiken Diagon House på Victoria Street som är helt tillägnad Harry Potter.

Edinburgh Castle och National Museum of Scotland

Edinburgh Castle är oerhört känt, och slottet är som en blandning mellan en fästning och ett renässasanspalats, och slottets äldsta delar går tillbaka till 1100-talet. Det ligger på en klippa, Castle Rock, högt över staden. Ska vi vara ännu mer kulturella efter slottsbesöket så lockar National Museum of Scotland, som är ett av världens 20 mest besökta museum och som dessutom har gratis inträde.

weekend i Edinburgh

Utsiktsplatser i Edinburgh – Arthurs seat och Calton hill

Jag har även lite span på vulkanen Arthurs Seat som ska ge en grym vy över Edinburgh – och lite aktiva inslag tilltalar förstås som alltid. Ge mig något aktivt i kombination med utsikt så är jag hooked!
Om jag har lite dåligt med tid eller ork så kan enklare och närmare Calton hill få duga för helgens utsiktsinslag.

Real Mary Kings Close

Jag har också hört om en gammal ”hemlig” underjordisk stadsdel, som ligger under the Royal Mile; Real Mary Kings Close Detta område i Edinburghs Old town var mellan 16- och 18-talen livligt med små gränder och upp till tio våningar höga hus, men blev på 1800-talet överbyggd av modernare byggnader. Det är nu öde och tomt, men man kan ta en guidad tur på runt en timme i underjorden för att återuppleva 1700-talskänslan. Jag tycker det låter superspännande, och kan nog tilltala tweenies och tonåringar – och mig.

Rosslyn Chanel från Da Vinci-koden

Mystiken kring Rosslyn chapel, och att finalen på Da Vinci-koden som jag älskade för ett gäng år sedan, skulle kunna göra det värt att lägga de 40 minuter det tar med buss enkel väg dit.

Boende i Edinburgh

Högst på önskelistan stod ett gammalt klassiskt Skottland-hus eller slott, gärna med spa i någon del – men vi har inte hittat något som är helt lämpligt för vårt sällskap. Utan barn hade jag annars gärna bott på (annonslänk) Witchery by the castle. Vi har nu bokat in oss i (annonslänk) en lägenhet (Destiny Scotland Q residence), och jag tror att det kommer passa oss superbra att kunna bo fler tillsammans i en fräsch lägenhet mitt i stan.

Restauranger och pubar i Edinburgh

Visserligen har vi alla barn med oss så besök på fin-restauranger kan försvåras en del, men jag hoppas att vi får någon kväll på någon av alla Michelinrestauranger. Det vore något! Annars har jag för mig att staden vimlar av gastropubar…

…och vanliga pubar.

Det kan nog bli en del sådana i detta sällskap. En pub som ser lite extra kul ut och som funnits sedan 1859 är den prylfyllda Dirty dicks. En pint till de vuxna och kul att se en galet inredningsmaxad pub för övriga. För riktigt god mat har jag blivit rekommenderad puben Conan Doyle.

Pappa (som alltså fått denna resa i present) skulle nog gärna ta en guidad visning på Steward Brewers, eller ännu hellre göra ett besök på Scotch Whiskey Experience nedanför slottet på the Royal Mile. Där finns världens största samling av skotsk whiskey och den guidade turen går från och genom ett uppbyggt destilleri till en avslutning med provsmakning. På Victoria Street ska det också finnas en whisky-affär där man tillåts provsmaka och sedan kan få favoriten upptappad från tunna i butiken.

weekend i Edinburgh

Afternoon tea i Edinburgh och Royal Yacht Britannia

Apropå mat kanske vi borde få till en Afternoon tea också. Jag har fått tips om (annonslänkBalmoral hotel som ska vara något alldeles extra (och tänker jag tillbaka på min afternoon tea-upplevelse på Milestone hotel i London så känns detta som ett inslag som borde vara givet under resan), eller på det gamla drottningskeppet HM Yacht Britannia som ska vara värt en utflykt i sig – men också kan kombineras just med afternoon tea.

En tre dagar lång weekend i Edinburgh

Ja… mer hinner vi kanske inte med, och hur mycket de skotska vidderna än lockar så tror jag inte tiden finns för att göra några större utsvävningar utanför staden denna gång. Eller vad säger ni? Har ni andra tips inför vår weekend i Edinburgh? Kommentera gärna nedan! Denna resan njuter jag verkligen av att drömma lite om i förväg och planera. Det ska bli så kul att åka med storfamiljen och att se en stad jag så länge velat åka till. Premiär i Skottland blir det också minsann!

weekend i Edinburgh

Bilder lånade från Pixabay.

 1. Gaaah, som den Potterhead jag är (med både universitetsstudier i Harry Potter och en australienskisk delstatsmästerskapstitel i quidditch) kan jag inte låta din felaktiga information om the the Elephant House passera okommenterat 😉 Ja,
  J.K. Rowling har suttit och skrivit där, men hon påbörjade böckerna år 1990 (innan hon ens flyttat till Edinburgh!) och the Elephant House öppnade inte förrän 1995. The Elephant House har själva gett sig utmärkelsen ”The Birthplace of Harry Potter” som ett marknadsföringsknep vilket tycks ha funkat då den myten sprids som fakta och fans från hela världen vallfärdar dit vilket gett en överfull restaurang med kö utanför. Jag skulle istället rekomendera att besöka Spoon Café som tidigare var Nicolson’s Café och ägdes av Rowlings svåger. Där är det dock bekräftat att hon ofta satt och skrev på första boken strax efter att hon flyttat till Edinburgh då hon kände ägaren och i lugn och ro kunde ockupera ett bord flera timmar i sträck. Man kan inte märka av några Harry Potter-anknytningar på Spoon utan det är en lugn och skön atmosfär och maten är supergod! Känns betydligt med genuint än Elephant House som använder Rowling som ett sätt att tjäna pengar. Sorry för världens längsta kommentar, men när det kommer till felaktig information om Harry Potter är jag inte nådig 😉 Hoppas ni får det underbart i Edinburgh, det är en fantastisk stad!

  1. ÄLSKAR att du lägger ner tid och energi på att rätta detta. Så viktigt ju (jag skämtar inte). Rätt ska vara rätt. OCH jag får se till att gå till Sppon istället – det låter som ett charmigt ställe!
   tack!

 2. Jag var i Edinburgh förra året med min familj (tre barn då 1, 6, 8 år gamla) och vi blev besvikna över att vi inte fick ta en öl på en pub med barn under fem år om vi inte också åt lagad mat. Vi ville sitta på en pub på eftermiddagen och ta en öl, kanske lite chips och bara njuta av atomsfären men det var inte tillåtet med barn under fem år enligt reglerna. Kan vara värt att kolla upp lite extra så att ni inte bli lika besvikna som vi om ni går i liknande tankar.

  Kan också tipsa om Craigmillar Castle.

  Trevlig resa!

  1. Men oj vad knepigt..! Får absolut planera väl då! Tack för info! (är ju inte direkt tal om att fastna någonstans, men en öl är ju trevligt vid tillfälle liksom!)
   Ska kolla upp Craigmillar castle. Tack!

 3. Edinburg är jättefint. Slottet är ett måste så klart och även en promenad på Royal Mile. Jag tycker om utsikter och Carlton hill ligger centralt och är relativt lätt att ta sig till. En tur upp till Arthurs Seat var också en höjdpunkt. Det går att göra turen utmanade genom att ta trapporna, eller man kan går runt och upp på baksidan, då är det betydligt lättare.

 4. Jag åkte på guidad whiskey tur i Edinburgh. Det var trevligt även om jag verkligen inte är en whiskeydrickare. Man åkte runt nästan som en karusell (typ sagoresa). Sen gick vi runt på olika typer av pubar och hade det bra. Jag är inte intresserad av Harry Potter så det hoppade jag över. Vi åt på någon restsurang som var inhemsk och skulle vara speciell (typ whiteguide) men vi tyckte inte maten var bra där så vi satsade på klassisk fisk och kött efter det. Kommer ni hem nästa helg eller hämtar mormor och morfar Stella? Kram kram

  1. Det låter ju supermysigt, kan tänka mig att göra en whiskytur för att få rätta känslan även om det inte är favoritdryck.

   Vi ses nog halvvägs, i Sala… Preppa Emma så hon tar hand om henne <3
   Och vi ses till P&L! Kram!

 5. Edinburgh är riktigt mysigt! Gjorde en helg där för ett par år sedan. En tur i de underjordiska delarna tycker jag absolut ni ska göra! Vi gick någon slags kvällstur med lite spökinslag om jag inte minns helt fel. Kul och intressant mer än läskigt dock. 🙂 Arthurs seat absolut värt det om vädret tillåter. Skön stämning i Edinburgh och helt klart värt en tur tillbaka någon gång framöver!

  1. Tack för tips, vi får prata mer om detta när det närmar sig så jag inte missar något!

 6. Flott guide til Edinburgh, som rett og slett er en nydelig by! Min favorittaktivitet er å stikke innom en av de mange whisky-barene og nye noe godt i glasset. Ingen kan whisky som skottene!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *