Hur tänker ni kring semesterträning? Har det varit sådant fokus den här sommaren, eller har ni låtit träningen stå tillbaka för helt slappa dagar?
Semesterträning anno 2018
Jag älskar semesterträning, och hade redan på förhand en del tankar inför årets sommarträning. Jag tänkte dela med mig av tre fokusområden jag bestämde mig för redan innan semestern började, men tiden rann iväg – och nu kan jag nästan istället se tillbaka på hur det har gått. Det har verkligen varit rätt upplägg för mig, och jag är så nöjd med min träning och rörelse hittills.
#1 – Kontinuitet
Kontinuitet – Rörelse
Allra viktigast har det känts att ha kontinuitet. För mig finns mer tid under semestern än andra delar av året, i den vardag vi har som är rätt stressad. Att ta en timme själv är inga större problem, och att Meja nu är lite större (2,5) gör det ännu enklare. Det är inte en så stor grej att lämna alla barnen med den andra föräldern, och dygnets timmar är 24. För mig har kontinuitet gällande träningen under semestern handlat om att träna ungefär varannan dag – minst – och att se till att komma upp i rätt rörelsenivå. Jag har en apple watch så min rörelse registreras konstant, och jag har vissa mål inställda som jag försöker klara varje dag hela året. Den registrerar rörelse där jag har ett mål på 550 kalorier vilket motsvarar ca 8000 steg även om rörelsen kan ske på andra sätt än steg. Att det är kalorier som mått är inget jag bryr mig i, men det ger en indikation på hur mycket jag varit i rörelse helt enkelt. Vidare så finns också ett träningsmål på 30 minuter om dagen – vilket då är mer intensiv rörelse. Intensivare, högre puls osv. Det behöver inte betyda träning men där tickar minuter på om jag har en högre intensitetsnivå. Den sista aktivitetsringen på klockan handlar om antal timmar jag varit i rörelse, det vill säga att för varje timme jag inte varit still hela timmen utan rört mig i någon minut så registreras detta. Mål är 12 timmar – i princip omöjligt för mig att misslyckas med.
Resultatet hittills? Jag är uppe i rekord med 15 dagar med alla ringar stängda i rad. Jag har bra nivåer vanligtvis också men att nu inte bryter sviten är riktigt bra jobbat. För att lyckas så går jag en lång promenad nästan varje dag, ofta på morgonen, och tänker till på att få in rörelsen. Jag är så nöjd med detta!
Kontinuitet – Enkelhet
Det är också viktigt för mig att semesterträningen känns enkel. Det får inte vara för hög tröskel till träning och lite är bättre än inte alls. Denna sommar kör träningspoddaren Lofsan en challenge, som går ut på att träna varannan dag hela sommaren. Hon lägger på sin instagram (samt i sin träningsapp Mized) upp pass som funkar bra att göra hemma, med bara kroppsvikt. Passen snurrar mellan 1) Styrka underkropp 2) Styrka överkropp 3) Kondition 4) Styrka helkropp, så man fyller alla träningsbehov genom att följa – och det är förstås inte heller något måste att följa passen exakt varken till upplägg eller regelbundenhet. För mig är det grymt smidigt med hemmapass under sommaren. Med dem behöver jag inte ens ta ut någon egentid, utan kan köra i skuggan bredvid barnen som gör något annat, eller hänger med på passen för den delen.
#2 – Upplevelsebaserad träning under semestern
Träningspassen från Lofsans challenge utgör basen i min träning, men jag följer dem inte exakt varannan dag. Anledningen är att min allra bästa träning under sommaren är den som olika ställen har att ge, genom sin blotta existens. Jag vill uppleva ställen vi är på aktivt, och olika ställen bjuder in till olika upplevelser. Det finns inget bättre än att jogga i miljöer som är extra härliga (aka springturism), att nyttja ett nyupptäckt utegym, att cykla på en ny led, nyttja en grym backe till backintervaller – eller att vandra upp på ett berg och ge kropp och hjärta sitt samtidigt som jag ser ut över något vackert.
För mig är nyckeln att det är fritt från prestige och prestation. Det är okej att inte öka utan bara underhålla, och det är utan tvekan okej att göra pauser i pass för att se ut över något fint – eller ta ett foto av det.
#3 – Lägg tid på att förbättra något jag är mindre stark på
Jag försöker också lägga lite extra energi på något jag är mindre stark på. Under en period har jag känt mig stel i baksidan av låren, och jag tror också att en lite tajt baksida är anledningen till att jag i vintras fick en lätt men ändå kännbar muskelbristning i vaden, och det strålar ibland upp mot rumpa och ländrygg när jag springer. Därför har jag under sommaren lagt in kortare yogapass med fokus på baksidan av underkroppen. Det behöver inte vara länge – en kvart räcker – men jag försöker göra det ofta, helst dagligen. Det är också sådant som det fria livet semestern innebär möjliggör.
Det har som sagt gått väldigt bra hittills, och jag är nöjd att jag når mina mål – samtidigt som jag inte vill bli för fokuserad på gränsen till manisk i strävan att stänga mina ringar och underhålla mina tre semesterträningsmål denna sommar. Snart åker vi till Åre, och där hoppas jag att #2 tar överhand – kanske på bekostnad av #1.
Tränar du på semestern?
Missa förresten inte Facebook-gruppen Vagabondform om du gillar sånt här liksom jag. Och här ser du fin läsning hos Resa medvetet om Vagabondform och relaterad vagabondformsinspiration.