Tåg med bebis och barn – en guide för att kunna slappna av på egen hand med bebis

Jag fick en fråga om att åka tåg med bebis, och tänkte besvara den i ett blogginlägg. Det kan ju kännas som en ”mindre” grej – men stressen med att (inte minst om man är själv) få med en vagn och packning ombord – och en bebis – är inte så liten, och det finns en del tips för att underlätta.

Tåg med bebis och barn

#1 Förberedelser

Packning

Packa ett handbagage som du skulle göra om du ska flyga, med det nödvändigaste nära till hands. Blöjpåsar, handdukar, våtservetter, engångsskötunderlägg, underhållning, snacks. Den riktiga packnigen tar du med fördel i en ryggsäck så att du kan ha händerna fria, och finns det plats i den att få i handbagaget vid av/påstigning är det ännu bättre.
En bärsele kommer du ha stor nytta av under tågresans alla delar.

Bokning, platser på tåget

Boka en sittplats så att du vet var du ska sitta. Ofta är handikappvänliga vagnar betydligt enklare att ha med sig barnvagn i, så att boka sittplats nära rullstolsplats är ett bra tips för att göra både på- och avstigning och annat under resan enklare. Den vagnen har även större toalett och skötbord.
Även åt bebisen bokas en biljett – det är väldigt billigt men gör att barnet blir tilldelat ett eget säte, och oftast på en utifrån behoven bättre plats i tåget.

Här kan du läsa mer om att resa tåg med barn hos SJ.

Här är Meja 2 månader och på sin första tågresa – med mig och storebror Max, då 5 år.

tåg med bebis och barn

#2 Påstigning, bärsele och med barnvagn på tåg

Det enklaste sättet att gå på tåget är att ha barnet i bärsele, och ta hjälp av andra med vagnen. Våga be om hjälp från omgivningen – våga lita på att folk gärna hjälper till, framför allt om du vågar be om det. Snarare brukar det uppskattas att få vara hjälpsam!
Läs utanpå tågvagnen för att komma så nära din plats som möjligt redan från början.
Ta sikte på första bästa utrymme där vagnen får plats om du känner dig stressad, och flytta om både dig själv och vagnen senare när allt lagt sig lite.

Om barnet vägrar bärsele, eller du inte har någon, så kan det vara lättare att gå på vagnen med barnet i vagnen. Be om hjälp att lyfta upp den. Väl i vagnen och på plats kan du sedan ta ur barnet och vika ihop vagnen om det krävs av utrymmes- eller andra skäl. Generellt gäller att vagnen måste vara ihopfälld under resans gång, så utgå ifrån det. Den räknas som handbagage och ska förvaras i bagageutrymmet längst fram eller bak i tågvagnen.

Möjligtvis finns undantag, och själv har jag på nåder fått ha en sovande bebis i uppfälld vagn, men det satt långt inne och byggde på att det som tur var fanns ett utrymme bakom min stol som inte behövdes.

tåg med bebis guide

#3 På tåget med bebis

Om din plats är långt ifrån barnvagnen, eller den plats där det känns smidigt för dig att sitta, så våga be någon person om att byta plats – det är sällan något problem. Ännu enklare kan vara att fråga tågpersonalen, som väl känner till tågets utrymmen och kan hänvisa dig till en plats där det finns extra utrymme eller är enklare med vagn och barn.

Du får en egen plats åt barnet om du bokat biljett åt dem (det kostar ofta bara några kronor), så väl på plats är det inga problem med utrymmet. Har du ett litet barn kan det vara en bra idé att ha med babyskyddet att sitta i eller mjuklift att ligga i på tågsätet.

#4 Inställning…

Det kan upplevas lite stressande att resa själv med ett barn, och inte minst att åka tåg med bebis. Våga be om hjälp!
Om människor är besvärade, så släpp det bara (så länge du gör det du rimligen kan för att inte störa andra mer än nämnvärt). Barn får finnas till, och de får flytta sig mellan en plats och en annan även med tåg. De är små resenärer de också!

Dessutom – du är grym som ger dig iväg, och det kommer att gå bra. Andas och slappna av så kommer allt gå super!

tåg med bebis guide

Här kan du hitta mer läsning om att resa tåg.
Att resa med nattåg