stränder-på-grande-terre-guadeloupe (21 av 31)

Dagarna på Guadeloupe – varierad semester (Grande-Terre & Gosier, Basse Terre)

Jag tänkte börja med att skriva lite om stränderna vi varit på de senaste dagarna, men ambitionen blev för hög och tidsåtgången likaså. Det har jag inte alls på agendan den här semestern, så här kommer ett inlägg av mer spontan karaktär. Mer grundläggande information om Guadeloupe får komma senare. Vi säger så. Fokus på rätt saker på semestern, osv. Samtidigt så trillar frågor och kommentarer in på Stories, så jag vill förstås höra av mig.

Uppdatering i efterhand: Här finns inlägget om Guadeloupes stränder (Grande-Terre)

Det är torsdag kväll, och veckornas dagar har sprungit iväg och varit oändliga på samma gång. Det känns som att vi haft semester så länge! Det är nog just variationen vi haft, den som Guadeloupe bjuder på, som gör det. Det är också variationen som ska vara den främsta anledningen att åka just hit, tänker jag.

RoadtrippinGuadeloupe

Efter våra första dagar då vi mest bara hängde på resorten och varvade ner, så hämtade vi i tisdags morse ut en hyrbil. Avstånden på Guadeloupe är korta. Från Gosier där vi bor, som ligger väldigt centralt, så har vi mellan 20 och 45 minuter till ungefär allt av intresse på båda öarna. Inget tar längre tid med så bra utgångspunkt, om man inte har väldigt otur med rusningstrafik. Vägarna är bra, trafiken upplever jag som okej med inslag av halvhäftig sydeuropeisk karaktär (vi är ju trots allt i Frankrike) och Guadeloupe ska upplevas bilburet – så är det bara. Det är med bil som man når de allra flesta stränderna som är något mer än resorternas privata, och det är vad vi gjort allra mest. De första två dagarna var det stränder på den ö vi bor på, Grande Terre – den plattare av de två, som mest är fylld med sockerrörsfält – som vi tog oss till och njöt totalt av. Saint Anne, Plage du Souffleur, Plage de bois Jolan; tre stränder med paradisk känsla och turkost vatten gemensamt och i övrigt rätt olika inramning.

Plage du Souffleur

 Plage de bois Jolan

Saint Anne

Mat i närheten av stränderna är ingen självklarhet, och om det finns är det snarare i foodtrucks vilket varken är så billigt eller snabbt som det låter – men absolut charmigt och ofta gott. Glass ser vi oftare hemgjord än med känd etikett. Det är annorlunda än kanske något annat resmål jag upplevt, och jag älskar charmen (även om matkoman är lite närmare till hands än vi är vana vid, och jag kan sakna att bli serverad med tårna i sanden).

  

Det är en familj som njuter kan jag lova! Tror förresten aldrig jag varit med om så varmt vatten innan? Eller så har jag glömt hur det känns.Temperaturen i luften är perfekt, och havet ljuvligt ljummet på gränsen till badkarsvarmt. Vi ligger i i timtal. Somliga mer under och längs botten, förvisso.

Cimetière de Morne-À-l’Eau

Apropå att resa runt och se öarna… I mig pirrar det förstås också lite extra när vi passerar och kan stanna till vid coola grejer, som denna kyrkogård i Morne-a-l-Eau. Schack-kyrkogården kallas den i folkmun. Rimligt.

Basse Terre

Idag tog vi bilen till den andra ön, Basse-Terre, som är den som bjuder på mer varierad natur och landskap då den har flera berg och inte minst en vulkan på drygt 1400 meter. Vi snackar tät regnskog, slingriga vägar och något helt annat än platta Grande-Terre.

På Basse-Terre åkte vi till vattenfallet Cascade aux Ecrevisses som inte är det högsta eller coolaste men ett av de mest lättillgängliga, och där man kan bada. Vi var alla fem grymt nöjda med detta stopp, och kan verkligen rekommendera det!

 

Just bortanför fallet finns en av öns enklaste vandringsleder – att vandra är en väldigt populär aktivitet på Guadeloupe – och det var idel glada och imponerande miner under vår 20-minuterspromenad bland klart mäktig vegetation i maffig regnskog. Leden startade vid Maison de Foret och floden Bras David.

 

Grand Anse

Dagens Basse-Terre-utflykt toppades med två timmars bad i höga vågor (lika kul som uttröttande) på enormt vackra stranden Grand Anse. Här fanns mer ordentliga restauranger vilket vi uppskattade väldigt, men om det kan ta lång tid vid foodtrucks så är det inget emot hur länge vi väntade på maten idag. En och en halv timme, kanske? Men men. Ingen stress i paradiset, hehe.

Grand Anse – fantastisk strand men inte lika barnvänlig som de vi varit på på Grand-Terre på grund av vågorna. Väldigt roligt, dock!

Så ja, det var de här dagarna – och efter vår dag idag på Basse-Terre är jag rätt trött kan erkännas. Vi plockar ihop oss och går för middag på någon av restaurangerna utanför resorten – vi har hittat våra favoritområden. Tyvärr känns det lite för långt att åka till hamnen utan att köra bil (vilket vi inte känner för ikväll) – hamnen i Gosier är verkligen mysig med massor av bra restauranger att välja på.

Så, ungefär så är det. Ljuvlig semester, fantastiskt resmål!