Att göra i Uppsala – aktiva dagar i vackra, historiska Uppsala

Inlägg i samarbete med Destination Uppsala

Uppsalas historia… i mitt liv 

Jag pluggade i Örebro. Hade flera vänner som pluggade i Uppsala, studentstaden av studentstäder. Så nog har jag varit där. Jag har sett nationer och åter nationer, upplevt valborg och hängt runt i stan. Kikat över axeln och tänkt att ”oj, det är ju rätt fint här, det har jag inte tänkt på”. Gått vidare till nästa nation. Åkt hem.

Snabbspola ungefär 20 år. 

Uppsala. Studentstaden en halvtimmes tågresa från Stockholm, Sveriges 4e största stad där 170 000 personer bor varav drygt 40 000 studenter. Som ligger på ett lagom pendlingsavstånd från Stockholm och har många personer som veckopendlar. Som har livskvalitet och historia och traditioner, en Fyrisån som rinner rakt genom staden och adderar både känsla och grönska. 

Och som är för jäkla vackert och som bokstavligen bär på Sveriges historia. 

Det är det jag tänker, 20 år senare. Konstant.

Jag spenderar en weekend I Uppsala – en riktigt nära weekendstad med andra ord – och kan inte sluta tänka på det. På hur vacker staden är, och hur mäktiga byggnader och historia det finns.

Här kan du läsa ett inlägg om Uppsala med doft av vår och känsla av sommar.

Vackra Uppsala – och Uppsalas historia; en nära weekend med historiska vingslag

Studentlivet är fortfarande påtagligt men nu tänker jag mer på själva universitetshistorien snarare än de bubblande nationerna. Helt plötsligt har det på något sätt mognat in i mig, vad som faktiskt hänt i Uppsala. Att stadens universitet var Nordens allra första, och att världsförändrande forskare, som Carl von Linné, Anders Celsius och Olof Rudbeck d.ä, verkat där. Att Uppsala sedan 1164 är kyrkans ärebiskopssäte, och att mäktiga Uppsala domkyrka är Nordens största, med historiska personer som Gustav Vasa och Johan III med fruar, Carl von Linne med flera begravda. Att många krigshändelser (och freds-) hänt vid eller tagit sitt avstamp vid vackra Uppsala slott.
Och… ja, ni fattar.

Mina största intressen är inte historia och kultur, och det är således inte heller det jag skriver om här i bloggen särskilt ofta, men Uppsala lämnade mig med de ögonen på inte oberörd. Ofta när jag går i andra städer, i andra länder, så ser jag mig om och insuper byggnader och försöker ta in religion och historia. I Uppsala kom jag på mig själv med att göra samma sak. Bara att det är Sveriges sådan. Det var nog, för mig, på tiden. 

Ungefär såhär ser Uppsala ut. Grönskande, vackert, historiskt. Det kan hända att jag upprepar mig. Det kostar jag på mig.

Att göra i Uppsala – aktiva dagar

Jag spenderar en helg i Uppsala, och visst – jag tänker konstant på historian, tar ofta upp telefonen och googlar information för att få veta mer och kan inte sluta slås av hur fint det är – men jag fokuserar ändå mest på att uppleva min svenska weekenddestination på det sätt jag gillar allra bäst; aktivt.

Inleder gör vi med springturism – en joggingtur runt om Uppsala. Många av bilderna i inlägget är tagna under vår nätta 5 kilometers-runda som inledde helgen och gav oss en fin översikt över staden.

SUP på Fyrisån (stand up paddle)

En tidig morgon hämtas jag och min kompis på hotellet av Erik och David från Aktivt Uteliv, och skjutsas till en plats i Fyrisån några kilometer uppströms från centrala Uppsala. Vi får en kort men tillräcklig genomgång och ger oss ut på våra Stand Up Paddlings-brädor. För mig är det tredje gången jag SUP-ar någonsin och det känns inledningsvis rätt nervöst, men snart reser vi båda oss från knästående och paddlar stabilt, ståendes, kilometrarna in till Uppsala. Fyrisån är, förstås, ett lugnt vatten, och vi paddlar genom vacker åkermiljö och strålande morgonsol in mot stan med träden reflekterande i vattnet. Det är lika rogivande som kul, och vi avbryts (tyvärr) inte ens av lekande bävrar – vilket annars är vanligt förekommande inte minst under morgonturerna.

Här kan du läsa mer om Stand Up Paddling på Fyrisån hos Aktivt Uteliv, som både har kurser, guidade turer, försäljning i butik och uthyrning av kajaker, SUP-ar, mountainbike och racers, skidutrustning och en massa mer.

Takvandring på Uppsala slott

En riktigt adrenalinhöjare var helgens kanske häftigaste aktivitet; takvandring på Uppsala slott. Det är precis vad det låter som – man går omkring på små spänger på taket till vackra Uppsala slott och bjuds på visst pulspåslag och fantastisk utsikt över Uppsala, de vackra slottsträdgårdarna runt det och omgivningarna även längre bort. Man är fastspänd med sele och lina, och det känns lugnt och fint men är garanterat inget för den höjdrädde. I slutet fick vi också luta oss ut baklänges och hänga i bara säkerhetslinan. Så kul! Älskar aktiviteter som får det att kittla lite i magen.

Mountainbike i Uppsala

Det finns bra möjligheter att köra mountainbike i Uppsala, med några centrala små skogsområden med leder för mountainbike. Även här hade vi guidning/kurs med Aktivt uteliv. Vi startade från deras butik till naturreservatet Kronparken, till åsarna Kronåsen och Sunnerstaåsen, belägna just ovanför Fyrisån, där vi åkte runt på några olika leder. Vi kämpade upp för åsarna och tog fart (med mycket broms visserligen för min del, wellwell) nedför på riktigt flowiga stigar. Samma rundor åktes flera gånger för att vi skulle kunna träna teknik, och vi fick en härlig variation mellan teknikträning, styrke- och konditionsträning, enkelt cyklingsnjut och härlig, grönskande miljö. Jag kan i Hellas ofta sakna just sådana där flowiga stigar – där är det mest enorma stenar och rötter konstant och inte en meter av avslappnad cykling – men på lederna vi guidades till i Uppsala fick vi just det. Och det var så roligt! 90 minuter ren mtb-lycka.

Att göra i Uppsala – kultur, historia och sånt

För att sammanfatta med ett gäng av de många aktiviteter som finns i Uppsala, med mer fokus på historia, kultur och annat, så har du lite mer inspiration här;

Gå på Titanic-utställning. Just nu (17 maj – 25 augusti 2019) går Titanic the Exhibition på Fyrishov.
– Besök Uppsala domkyrka. Den är vacker utifrån med sin gotiska stil, men mäktig inuti där man går in gratis 8-18 varje dag. Tar du en guidad visning är det lättare att identifiera gravar som Gustav Vasas, Carl von Linnés och fler.
– Se en pjäs på Uppsala stadsteater (här kan ni läsa om när Annika såg Det sjunde inseglet)
– Gå på ett riktigt bra, klassiskt konditori. Güntherska hovkonditori & schweizerei är liksom Leijon fantastiska ställen för en lika vacker som god fika.
– Besök något av alla sevärda museum i staden. Lite extra kan jag tipsa om Gustavianum, där bland annat universitetets historiska och häftiga anatomiska teatern finns. Där obducerades förr människor inför läkarstudenter på läktare runt om podiet.
– Kolla in Uppsala slott. Man behöver inte gå upp på taket – bara miljön uppe vid slottet är härlig.
– Ta en stadsvandringstur med avstamp i historien om Pelle Svanslös.
– Ät gott på någon av alla bra restauranger i Uppsala. Det finns massor! Ett helt inlägg om detta kommer inom kort.

Annika/Resfredag har skrivit mer om aktiviteter i Uppsala för de mer kulturella och historieintresserade, eller för dig som vill åka till Uppsala med barn.

Resan till Uppsala gjordes i samarbete med Destination Uppsala. Åsikter, känslor, text, bilder och allt annat är som vanligt helt mitt egna.