guide-till-nya-zeeland-sevärdheter-husbil

Guide till Nya Zeeland – med husbil på roadtrip mot landets bästa sevärdheter

Inlägg i samarbete med Elmia husbil och husvagnsmässa

Jag och Annika har genom podden inlett ett superroligt samarbete med husbils- och husvagnsmässan på Elmia i Jönköping. Deras produkt ligger helt rätt i tiden. Jag tror kanske aldrig att det pratats så mycket om husbil som nu? Det är vanlife och fria dagar i små ”plåtisar”, det är roadtrips i husbil – inte minst med barn – och spontant liv på roadtrip med på förhand oklar resrutt som tilltalar. Jag förstår det till 100%. Husbil är ett underbart sätt att resa på, och jag förstår hypen. Vi har (ännu) inte gjort Sverige på det sättet, men däremot åkt husbil på Nya Zeeland i en månad. Alla samtal med Elmia-mässan har fått mig att drömma tillbaka. Det känns som att det är dags – att äntligen sammanfatta mina tips till Nya Zeeland men en guide till Nya Zeeland och alla sevärdheter, och då inte minst med husbil.

Våra barn var 3,5 (Stella) och 11 månader (Max) när vi kom till Nya Zeeland för vår månad i husbil. Vi upplevde många av Nya Zeelands bästa sevärdheter men såklart inte alla… Drömmer om att resa tillbaka!

Elmia Husbil och Husvagn, Jönköping 11-15 september

Vill du ha inspiration till husbilar och husvagnar? Besök Elmia Husvagn Husbil i Jönköping 11-15 september 2019. Där kan man se massor av modeller liksom tillbehör.
Jag kan för övrigt tipsa lite extra om att ta med dig barnen till mässan. Elmia Husvagn Husbil är mer än bara en mässa, och är snarare som en enda stor happening med massor av aktiviteter varje dag. Maxad inspiration för de vuxna och en massa roligt för de små.

Podcast om Nya Zeeland-resa

Vill du ha inspiration och information om att resa till Nya Zeeland i poddform? Vi har ett rykande färskt poddavsnitt om Att resa i Nya Zeeland med husbil här på Att resa-podden.
I ett äldre avsnitt pratade vi om landet och att vandra 3000 kilometer långa Te Araroa med coola Helena Olmås. En annan sida av Nya Zeeland, kan man säga.

Varför familjeresa till Nya Zeeland med husbil?

Det finns många riktigt bra anledningar till att välja att resa med husbil på Nya Zeeland och inte minst då med barn.

 • Du har allt på samma ställe. För barnen är det perfekt att somna varje kväll på samma ställe, och att man kan ha sina saker lättillgängligt. Det är smidigt, helt enkelt.
 • Barnen och familjen lever tight. För oss är det en omställning, och att leva så nära varandra en period är oerhört mysigt. Det svetsar, och samtalen blir många och liksom… nära.
 • Frihetskänslan är maxad. Att resa med husbil är frihet, så är det bara. Resrutt kan ändras beroende på humör, lust och väder – och vad folk du träffar rekommenderar.
 • Campingingar och ställplatser är ofta både fina, fräscha och roliga för barnen.
 • Du kan laga mat i husbilen vilket både är enkelt och ekonomiskt. (Det är dyrt att hyra husbil på Nya Zeeland, men så bor man ju också i den…)

Hur är det att köra husbil på Nya Zeeland, och vad behöver man tänka på?

Det är bra vägar på Nya Zeeland, och att köra även en riktigt stor husbil upplevde vi gick hur bra som helst. De är inte stora och det tar rätt lång tid men det är väldigt lite trafik och upplevs tryggt. Vi hade resdagar var tredje dag och åkte då runt 25 mil vilket kunde ta runt 4 timmar.

Vissa vägar är slingriga, framför allt på sydön, med många höjdmeters skillnad. Utsiktsvägar/turistvägar är extra slingriga, och för oss med barn var det inte riktigt värt att åka dem. Det kändes småläskigt i vår stora husbil och lade grund för åksjuka barn. Vägarna var tillräckligt vackra ändå…

…och man ser så mycket längs vägarna! Jag fullkomligt älskade att tuffa fram genom landskapet, med slätter med vinrankor, häftiga fjälltoppar, turkosa sjöar och miljoner betandes får utanför fönstret.

Det är vänstertrafik på Nya Zeeland och det krävs en engelsk översättning av ditt körkort så skaffa ett internationellt körkort innan du ger dig ut på roadtrip på Nya Zeeland.

Guide till Nya Zeeland – fakta om landet

 • Sommar och högsäsong är december till mars. Vi åkte i november och hade mestadels bra väder som kändes som svensk försommar, och då var det också lugnt på vägar och campingar.
 • Nya Zeeland är 1600 kilometer långt (vilket är nästan exakt som Sverige med 1572) och delas in i Nordön och Sydön.
 • Nordön har fantastiska stränder (med kallt vatten) i norr och nordöst, och i övrigt mycket vulkanisk miljö.
 • Sydön har mer dramatiskt landskap och anses av de flesta vara allra vackrast av de två öarna.
 • Det bor närmare 5 miljoner personer i Nya Zeeland, varav 70% bor i de fem största (förhållandevis små) städerna…
 • …och de är otroligt trevliga! Kiwierna är en anledning i sig att resa till Nya Zeeland!
 • Urinvånarna är maorier, och maorikulturen och traditionen känns starkt i hela landet.
 • Engelska och maori är de två officiella språken

Sevärdheter på Nya Zeeland; Nordön

Auckland- Nya Zeelands största stad och huvudstaden Wellington

Med 1,5 miljoner invånare är Auckland Nya Zeelands största stad. Det är en blåsig stad vilket har en uppsida; de många segelbåtarna. Hamnen är vacker och de många båtarna mäktiga, det är promenadvänligt och finns mycket kultur i Auckland. Wellington är landets huvudstad, och ligger längst söderut på nordön.

Stränder på Nya Zeeland; Norr om Auckland och Bay of Islands

För vackra stränder är det nordligaste nordön, norr om Auckland, som gäller. Där hittar du allra mest härliga sandstränder och landets varmaste klimat. Något längre söderut, öster om Auckland, finns Bay of Islands som är ett av nordöns mest populära områden för turister med runt 150 öar i en vacker skärgård med härliga stränder och pittoreska byar. Här hittar du aktiviteter som segling, kajak, delfinsim, dykning, ridning och djuphavsfiske.

Rotorua – Nya Zeelands mest populära sevärdhet

Det är inte många av Nya Zeelands turister som missar Roturua. Roto-vegas, som någon sa när vi var där. Det är en av de allra mest populära sevärdheterna i hela landet, och en av de mest termiska områdena. Hela jorden bubblar, sjuder och kokar här, spetsat med gejsrar. Det luktar ägg överallt, maorierna har sitt högsäte och kul att besöka är till exempelvis maoribyn Whakarewarewa (se inlägg därifrån här) och ”thermal wonderland” Wai-o-tapu (som betyder heligt vatten).

Ett annat hett tips i Rotorua är rafting. Utanför Rotorua finns en av världens häftigaste rafting-turer, med ett vattenfall på över 7 meter vilket är världens högsta vattenfallet med kommersiell rafting. En klar adrenalinhöjare! Läs här om när vi körde rafting i Rotorua.

Lake Taupo / Taupo

Lake Taupo är Nya Zeelands största insjö. Vi fick tips om att detta var bättre än Rotorua och ja – vi trivdes vid vackra Lake Taupo med alla sina vandringsleder men nej, jag tycker att Rotorua var häftigare. Annika körde fallskärmshopp här – kolla vad coolt!

Napier – landets soliga stad med massor av vingårdar

Vid Hawke’s Bay på Nordöns östkust ligger Napier; Nya Zeelands soligaste stad. Den totalförstördes av en jordbävning i februari 1931 och byggdes upp i Art Deco-stil. Hela staden är med andra ord pastelligt gullig och en sevärdhet i sig. Annars är det mycket vingårdar som drar i Napier (och Hastings) och Hawkes Bay. Vi hyrde cyklar och gjorde vinprovning runt om i området – så charmigt!

Tongariro crossing – Nya Zeelands vackraste vandring (?) / Tongariro National Park

Om det är den allra vackraste kan jag inte svara på, och med två barn under fyra år i sällskapet så var det inte läge att göra den – men Tongrariro Crossing är en av landets allra mest omtalade vandringsleder. Här har du en unik kombination av vulkan-alpinskt landskap med ångande håligheter, dalgångar med glaciärer, gamla lavaflöden, snöiga fjäll, färgintensiva kratersjöar och konstant fantastisk utsikt. Vandringen tar 7-8 timmar och stiger mellan och runt tre vulkantoppar – som höst 1886 meter över havet och med en total höjdskillnad på 1200 meter.

Har du sett Sagan om Ringen så har du säkerligen koll på miljön – här har du det äkta Mordor!

Sagan om Ringen på Nya Zeeland

Och apropå Sagan om ringen – så finns väldigt många sevärdheter som handlar om filmen på Nya Zeeland. Hobbiton, hobbitbyn ligger nära Matamata på nordön i Nya Zeeland, och värdshuset The Green Dragon Inn är öppet för besökare. Annars är de allra flesta miljöerna från Sydön. Här finns en bra guide om sevärdheter relaterat Sagan om Ringen på Nya Zeeland.

Sevärdheter på Nya Zeeland; Sydön

Till landskapet har Sydön och Nordön gemensamt att det är grönt och frodigt, utöver det är Sydön rätt olik Nordön. Sydön har ett mer dramatiskt landskap, och hela ön delas på längden av The Southern Alps. På östsidan av bergskedjan är miljön platt och skoglös, och på den västra sidan finns stora skogar, insjöar, höga fjäll med glaciärer och djupa fjordar.

Vackra, vackra Marlborough

Åh! I Marlborough, längst norrut på Sydön, njöt jag så – så vackert och så härlig känsla!

Picton och Queen Charlottes track

Åker man färja från Nordön till Sydön så är det till lilla hamnstaden Picton man kommer. Detta samhälle tyckte jag så mycket om, långt mer än vad ryktet sa. De flesta stannar bara till kort för att sedan dra vidare söderut.

Vi gjorde en underbar hike på Queen Charlottes track med start vid Lochmara Lodge. Hela leden är 70 fantastiska kilometrar och vi gjorde således knappt en tiondel upp på den högsta toppen – men det var fullkomligt magiskt.

Marlborough Sounds och Abel Tasman National Park

Längst norr/nordväst på Sydön ligger nationalparken Abel Tasman National Park i ett område som heter Marlborough sounds (som även inkluderar Picton/Queen Charlottes). Det är en magnet för turister från hela världen och dessutom ett resmål som är populärt bland kiwierna själva. Här finns fantastiska vandringsleder, vackra stränder – och möjlighet att kombinera dessa båda genom båtturer och vandringar – och detta får verkligen inte missas på Nya Zeeland.

Vingårdar i Marlborough (och Blenheim)

I Marlborough finns också väldigt många vingårdar, och vi fick några favoriter både till viner och gårdar i sig. Den absoluta favoriten för oss var Saint Clair – och än idag köper vi oftast deras underbara Savignon Blanc. Den druvan, och Pinot Grigio är områdets främsta och vi köper även ofta Stoneleigh från samma område. Här kan ni läsa om när vi körde vinprovning i Blenheim och besökte dessa vingårdar. Och här har jag skrivit ett helt inlägg om Nya Zeeland och vinerna.

Punakaiki (pancake rocks)

På västkusten är Punakaiki värt ett kort stopp för sina häftiga stenformationer Pancake Rocks.

Glaciärerna Franz Josef och Fox

Längre söderut på Sydöns västkust utgör glaciärerna Franz Josef och Fox två populära sevärdheter. Jag förstår storheten – men hade nog förstått den ännu mer om vädret varit snäppet bättre.

Wanaka – Nya Zeelands i mitt tycke mysigaste och vackraste stad

Den galet vackra och mysiga staden Wanaka blev en av mina absoluta favoriter på Nya Zeeland. Här ville vi bara stanna dag efter dag, njuta av vyerna och skönt liv, vandringslederna och utflyktsmålen runt omkring och ja – det gjorde vi också (av flera anledningar). I fina Wanaka, vid Lake Wanakas strand, tillät vi oss att fastna.

Men sedan begav vi oss söderut, och vägen mellan Wanaka och Queenstown kommer jag drömma mig tillbaka till så länge jag lever.

Queenstown – späckat med äventyr – och ”adrenalin city of the world”

Att så många adrenalintyngda aktiviteter finns att finna i Queenstown beror nog på att två av de mest kända och populära fötts just i staden; jet boat och bungy jump. Det går inte att inte påverkas av äventyrskänslan i Queenstown och för vår del blev det mäktiga canyon swing.

Utöver det fick vi anpassa oss till sällskapet, och med barn så blir det kompromisser. Att åka upp på berget med linbanan Skyline är däremot givet i Queenstown.

Fiordland National Park & Milford Sounds

Fiordland är den största nationalparken på Nya Zeeland och inte bara det. Med sina över 1 miljon hektar är den dessutom en av de största i världen. Allra mest känd är fjorden Milford sounds, och det är från Queenstown 30 mil dit enkel väg – och tar närmare fyra timmar. Det är värt det, för utsikten och miljön är helt fantastisk.

Vi flög med ett litet Cessna från Wanaka till Milford Sounds. Mäktigt!

Kaikora – valspaning och levande hav

Östkustens Kaikora, norr om Christchurch, lockar med sitt mäktiga havsliv. Här är det valspaning (mest kaskelot) och delfiner som drar allra mest. Naturen är läckert dramatisk och havet vilt och vackert.
På alla båtturer var det 5-årsgräns när vi var i Kaikoura. Såhär fick vi ha det då.

Mount cook – Nya Zeelands högsta berg

Mount Cook i Southern alps (Sydalperna) är 3724 meter högt och Nya Zeelands högsta berg.

Christchurch – och jordbävningarna som påverkat staden

Sydöns största stad Christchurch har runt 300 00 invånare. När vi var där hade staden inte alls hämtat sig från den stora jordbävning som tog 185 liv år 2011, och vad jag läst mig till så hade det fram till år 2015 rivits runt 1240 byggnader till följd av flera jordbävningar runt de åren. Här finns lite bilder på hur staden förändrats av alla ras.

För min del var besöket i Christchurch en ögonöppnare vad gäller jordbävningar. Jag hade tänkt att det var så ”länge sedan” den stora jordbävningar (knappt ett år) och kunde först inte ta in att man svarade ”den finns inte längre” om campingen vi letade efter, och att det inte fanns något i city. Då var alla citys butiker och annat lokaliserade i baracker en bit utanför staden, gatorna i city avspärrade och på campingen vi bodde delade vi plats med lokalinvånare som bodde där på grund av sina skadade hus. Många försäkringsärenden var inte ens påbörjade. Hur det är i Christchurchs stadskärna idag? Jag vet inte säkert, mer än att det garanterat är annorlunda, i denna fina och gröna stad.

Här kan ni läsa mer talande om hur jag kände när vi kom till Christchurch. Inlägget säger en hel del

Husbil på Nya Zeeland – vår resrutt och några tips

Jag rekommenderar verkligen att på Nya Zeeland åka husbil från ena änden av landet och lämna tillbaka den i ett annat – till exempel Auckland till Christchurch. Vi både anlände och lämnade i Auckland vilket blev långt – 350 mil på 30 dagar – och missade delarna längst norrut.

Vår resrutt på Nya Zeeland (med länkar till inlägg)

1. Auckland – Taupo
2. Taupo – skräckhålan Himatangi beach
3. Himatangi beach – Wellington – Picton
4. Picton – Motueka
5. Motueka – Punakaiki / Pancake rocks
6. Punakaiki – Franz Josef
7. Franz Josef – Wanaka
8. Wanaka – Queenstown
9. Queenstown – Fairlie
10. Fairlie – Christchurch
11. Christchurch – Kaikoura
12. Kaikoura – Blenheim
13. Blenheim – Wellington
14. Wellington – Hastings
15. Napier – Rotorua
16. Rotorua – Auckland

Undrar du mer specifikt om att resa med barn i husbil på Nya Zeelands – typ som vilken husbil man ska ha, hur campingarna är och så, så har jag svarat på några frågor om det i det här inlägget.
Har du andra funderingar kring att resa med barn till Nya Zeeland kan det här inlägget hjälpa.

Det här är förresten min topplista med det jag tyckte var allra bäst på Nya Zeeland i några olika kategorier.

Alla inlägg från och om Nya Zeeland hittar du här.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Elmia Husbil och Husvagns-mässa, men upplevelser, åsikter och bilder (tyvärr lite lidande av året de togs kvalitetsmässigt…) är mina egna.