Ofta när folk jämför ett ställe – ett resmål, en destination, en stad, en sevärdhet – med en annan betydligt större och mer välkänd så suckar jag lite för mig själv. Nej, Borås är inte ett alternativ till New York, hur gärna man än vill.
Men vissa jämförelser tål faktiskt att göras, och jag tycker att SJ:s kampanj för att hitta ställen som kan ersätta långväga resor för liknande upplevelser är lika genialisk som intressant. Stenshuvuds nationalpark har karibiskt vackra stränder (om än med kallare hav och land), Trollsjön är liksom Gardasjön knock-out-vacker och vill man se vackra vyer bör man bege sig till Höga kusten och inte bara dras till Island. Länkarna leder till Annika som testar sig igenom det bästa av SJ:s Borta bra men hemma bäst.
Uppsala; en svensk motsvarighet till en europeisk destination…
En destination som jag själv upplevde nyligen fick mig dock att så många gånger tänka på en jämförelse så jag knappt kunde tänka på annat. Jag vet inte hur många gånger under min helg i Uppsala jag tänkte ”Precis som Ljubljana!”, men det var otaliga. Anledningarna är lika många som specifika. Så, här har ni ett helt gäng karaktärsdrag som gör att jag faktiskt helt ogenerat drar paralleller från trivsamma Uppsala med underbara Ljubljana. Uppsala är en svensk motsvarighet till den europeiska destinationen Ljubljana, på så många sätt.
Läs mer om Ljubljana: En guide till Ljubljana, Slovenien – Europas boutique city
Läs mer om Uppsala: Att göra i Uppsala / Bra restauranger i Uppsala / Med doft av vår och smak av sommar
#1 Ljubljana – Europas boutique city och Uppsala – Sveriges småsyskon till Stockholm
Ljubljana brukar kallas Europas boutique city, vilket syftar till stadens lilla storlek och dess samtidigt starka, speciella känsla och atmosfär – och en med en touch av extra. På samma sätt har Uppsala det mesta som Stockholm har, men i mindre tappning. Uppsala är en av Sveriges äldsta städer och bokstavligen bär (liksom begraver) vårt lands historia. Det är strösslat med landmärken och samtidigt gott om grönområden och charmiga områden och gränder. Ljubljana är visserligen störst i Slovenien och landets huvudstad, men Uppsala var en politisk, ekonomisk och religiös centralort i över 1000 år. Ljubljana bär Sloveniens historia, och Uppsala vår svenska.
#2 Kanalen Ljubljanica och Fyrisån
Genom Ljubljana flyter kanalen Ljubljanica. Den ger staden mycket av sin karaktär, och de många broarna över den stillsamma ån utgör landmärken som är lika kända i sig själva som de används för att sammanbinda stadens olika delar, och kanalen ger staden luft och rymd. Längs kanalens sidor ligger utservering efter uteservering. I Uppsala heter ån som rinner genom staden Fyrisån, och kommer du en dag under den varmare årstiden rekommenderas tveklöst att slå sig ner på en av alla uteserveringar längs den.
#3 Broar med extra karaktär; hänglåsbron Butcher’s bridge och Jernbron
En av broarna i Ljubljana; Butcher’s bridge, är full av hänglås. Här kan du låsa in din kärlek och lite extra säkra bevarandet av den. Mest speciell av Uppsalas broar är Jernbron (Järnbron). Hänglåsen är inte fullt lika många men finns – och bron av arkitekten Georg Theodor Chiewitz invigdes år 1848 och är liksom Butcher’s bridge en turistmagnet.
#4 Känt café vid flodens / kanalens kant; Lolita’s och Güntherska Hovkonditori & Schweizeri
Med bästa läge i Ljubljana, just bredvid kanalen, hittar du det hyllade caféet Lolita. Att gå in här är som en explosion i pasteller och inte minst macarons. Uppsalas klassiska Güntherska Hovkonditori & Schweizeri har anor från 1887 och hittas bredvid Fyrisån i centrala Uppsala. Där kan du njuta av de mest fantastiska bakverken och stället är mäkta populärt och värt att besöka.
#5 En stad överblickad av ett vackert slott; Ljubljana Castle och Uppsala slott
Vart du än går i Ljubljana så kan du lyfta blicken och se Ljubljana castle på sin kulle ovanför staden. I Uppsala? Uppsala slott, såklart.
Det är oklart om man kan göra en takvandrig på Ljubljana castle, som kan kan på Uppsala slott vilket ger en underbar utsikt – men fina vyer över Ljubljana får du bara genom att åka upp med linbanan.
#6 Studentstaden Ljubljana och studentstaden Uppsala
Det bor runt 280 000 personer i Ljubljana. Av dessa är ungefär 40 000 studenter, och närmare 5 000 personer har universitetet som sin arbetsplats. Det sätter sin stämning på staden, som lever året om. Här, berättade den guide jag hade i Ljubljana, är det alltid folk ute. Studenterna bidrar till att staden aldrig känns sömnig utan till och med vintertid är det brus under uteserveringarnas värmelampor. Under vår guidade tur pekas också alla gamla klassiska studentbyggnader ut. Bibliotek, forskningsinstitut och annat ligger utspritt i stan – överallt men samtidigt alltid nära – och skapat år 1919 så är universitetet Sloveniens äldsta. Uppsala som studentstad och historiskt lärosäte behöver kanske inte närmare presentation. Uppsala är studentliv, forskning och kunskap. Uppsala har 225 000 invånare och runt 24 000 studenter. Grundat år 1477 är det inte bara Sveriges utan hela Nordens äldsta universitet.
#7 Frisamhället Metelkova, studentområdena och frizonerna Nationerna
Okej, denna jämförelse är kanske inte fullt lika klockren som alla övriga men värd att nämna – tanken slog mig ändå. Hur coola Metelkova är som ett litet samhälle i samhället i Ljubljana, en bohemisk fristad, där åsikter och kreativitet ger sig uttryck i grafitti och konstinstallationer. Fullt lika extrema är inte direkt Uppsalastudenternas studentområden och nationer, men tanken på samhällen i samhället känns ändå igen. Fria åsikter, kanske radikala. Egna regler och bruk. Bubblande energi och nytänkande.
#8 Hållbara städer och bilfri innerstad
De senaste 10-15 åren har Ljubljana jobbat hårt för att bli en global miljöstad och blev år 2016 vinnare i EU:s ”Environment European Green Capital”. Det var som turist fullt märkbart då Ljubljana kändes oerhört rent och med soptunnor överallt – där soporna åkte ned under jorden för sortering (!), och Ljubljanas innerstad är helt bilfri. Staden är blommande grön med flera nyare parker, tusentals nyplanterade träd och har ett starkt uttalat mål om ”zero waste”. Att Uppsala är grönt är inget nytt, men jag hörde så sent som häromdagen att man har satt riktigt ambitiösa mål kring hållbarhet. När jag turistade i staden noterade jag bland annat soptunnor med riktigt ambitiös sortering, och cykelstaden Uppsala är kanske inte bilfri men på ett naturligt sätt inte långt därifrån.
Ja, vad säger ni om likheterna – är de inte helt otroliga?
Så, med det sagt. Jag älskade Ljubljana och rekommenderar alla en resa dit, men vill uppmana till att ta en tur till härliga Uppsala och se ett alternativ på riktigt nära avstånd. Städerna tål att jämföras. Tveklöst.