bra restauranger i Uppsala - Jay Fu-2

Bra restauranger i Uppsala (och ett trevligt hotell)

Inlägg i samarbete med Destination Uppsala

En sak som jag uppskattar med att resa i Sverige är att så många ställen numera har så otroligt bra mat att erbjuda. Det spelar ingen roll vilken stad i Sverige du är i – det finns i princip alltid restauranger som har det där lilla extra. Uppsala var tveklöst inget undantag, och innan jag åkte fick jag massor av tips på bra restauranger i Uppsala. Vi hann testa ett flertal, och här kommer lite information om dem.

Villa Anna – Uppsalas bästa restaurang?

Allra först måste jag nämna Villa Anna. Det är, som namnet antyder, ett hus vilket också huserar ett boutiquehotell (som låter underbart, läs om det hos Annika här). I restaurangen är det fine dining med avslappnad, hemtrevlig känsla som gäller, och menyn andas nordiskt och råvarorna lokalt.

Välkommen hem till Villa Anna

från menyn på restaurang Villa Anna

Bäst är att välja någon av deras menyer; Stora menyn (850 kr) eller Lilla menyn (650 kr). Då får man kökets för tillfället bästa enligt dem själva, och det är ett upplägg som sällan går fel – och så inte heller på Villa Anna. Vår Stora menyn bestod av följande rätter;

  • Rå marinerad regnbåge, vit sparris, krispigt kycklingskinn och libbsticka
  • Tartar på svensk wagyu, jäst, grön sparris och pepparrot
  • Kalvbräss, ramslök, pilgrimsmussla och spritärta
  • Domstagris, pistage, färsk vitlökskräm och verjus
  • Hallonconsommé med ängsyra och myskmadra
  • Rågmaltsmunk med Jordärtskockskola

…spetsat med några tilltugg som mellanrätter och färskt bröd i gjutjärnspanna. Vi fick väldigt bra vinrekommendationer som det låg kärlek bakom och allt summerade upp till en fulländad middag.

Jay Fu – ett ”amasian” steakhouse

Är det något man kan hålla koll på för att hamna på en bra restaurang i Uppsala så är det ”Svenssons krogar”. Flera av krogarna i koncernen tillhör stadens absolut bästa, och Jay Fu är en av dem. Det amerikansk-asiatiska stekhuset ligger på ovanvåningen av fina Saluhallen, med utsikt mot Fyrisån. Konceptet på Jay Fu är att kötträtter från grillen möter asiatiska specialiteter och smaker och kombinationen är lika otippad och bra som den låter.

Vill man ha ännu mer asiatisk touch så har jag hört gott om Frenchi.

Saluhallen, Uppsala

Och apropå Jay Fu’s läge så är Saluhallen ett ställe jag nästa gång kommer se till att jag hinner botanisera på, och kanske ta en god lunch. Svenssons krogar äger hela Saluhallen, och här är fokus på råvaror blandat med butiker och restauranger.

Där dofter, smaker och människor möts

– Saluhallen, Uppsala –

Stationen, Uppsala

I Uppsalas gamla stationshus hittar du restaurang Stationen. Även denna restaurang är en del av Svenssons krogar och lika genomarbetad i sitt koncept som sina systerkrogar. Det är omöjligt att som reseälskare inte älska inredningen, som på ett lyckat sätt blandar känslan från flera europeiska storstäder; London, Rom och allra mest Paris. Jag skulle så gärna krypa in i ett mysigt hörn i restaurangen en mörk höstkväll…

…men klagar absolut inte på att vädret var så härligt så att det blev Stationens terrass som passade bäst för oss.

För lite mer inspirationsbilder från den härliga inomhusmiljön på Stationen så kika in hos Resfredag som var där just en sådan där höstdag miljön på restaurang Stationen fick mig att längta efter, trots att vi besökte stället i bästa försommarväder.

Vi åt lunch på Stationen och jag valde två förrätter – jordärtskocka med grön sparris, hasselnötter och ramslök samt toast skagen – och min kompis lunch-huvudrätten helstekt kalventrecotè med friterad broccoli, syrad lök, tryffelmajonäs, rödvinssås och pommes. På lunchen fanns vin i halvglas-storlek – det kändes sympatiskt på något sätt. Lunch-njutning! Maten var otroligt god, och vi kunde inte sluta ”mmm”-a. Att äta lunch på ett grymt ställe som Stationen är ett prisvärt sätt att få en riktigt kvalitativ matupplevelse.

Restaurang Picnic på Hotell Radisson Blu

Jag vill också nämna Picnic, restaurangen på hotell Radisson Blu (som jag bodde på).

Frukost (och brunch) på Picnic

Frukosten på restaurang Picnic var top notch. Råvarorna höll högsta kvalitet och inslag som nygräddat bröd, färska croissanter, massor av frukt, lyxiga pålägg, hemgjorda supershots och stort utbud av varma rätter inklusive omelett på beställning gjorde den till en hotellfrukost som stack ut i mängden av alla (väldigt många) jag provat.

På helgen är det brunch på Picnic, och det är en av Uppsalas allra mest populära och välbesökta bruncher. Jag hann tyvärr inte testa den, men är säker på att den är lika bra som ryktet säger.

Lunch på Picnic och uteserveringen

Under sommaren har Picnic en supertrevlig uteservering. Läget på hotellet – och således restaurangen – är just vid Uppsala centralstation och mot ett större torg, och det är imponerande hur mysig man lyckats göra uteserveringen med sitt öppna läge. Lika härlig som restaurangen är inne.

Radisson Blu Hotel – ett riktigt bra hotell Uppsala

Vi bodde alltså på Radisson Blu Hotel i Uppsala, och det var så himla bra! Av närmare 1000 röster på Tripadvisor har man ett snittbetyg på över 4,5 och ligger på första plats av alla hotell i Uppsala vilket vittnar om kvaliteten. Läget just vid stationen är utmärkt, rummen fina och fräscha, gemensamhetsytorna trevliga med inslag av världen (gillas extra) och vi hade en härlig utsikt över hela stan från vår juniorsvit. Hit!

Mer läsning om Uppsala:

Att göra i Uppsala med fokus på aktiva dagar
Titanic the Exhibition i Uppsala (går från 17/5-25/8 2019 på Fyrishov)
En guide till Uppsala hos Resfredag
Härliga försommarbilder från Uppsala

Resan till Uppsala var ett samarbete med destination Uppsala, men upplevelserna, smakerna, åsikterna, text och bild är som vanligt helt mitt eget.