Osprey Skimmer 28: dagsryggsäck för vandring och vardag

Min man tycker att jag har väldigt många väskor, och det kan visserligen vara sant men det finns en storlek som verkligen varit ett gap hos mig; en ryggsäck för dagsutflykter, och som kan varieras mellan ryggsäck på språng under vandring en dag och det man behöver i handbagage. Som är tillräckligt avskalat snygg för att ha i det senare syftet – som enda något större väska på en resa – och samtidigt har tillräckligt bra funktioner för att sitta bra och rymma allt som behövs för en rejäl dagsutflykt, som dagsvandring eller så. Jag kollade in utbudet hos mitt favoritmärke Osprey och hittade exakt vad jag letat efter; Osprey Skimmer 28; en dagsryggsäck för vandring men precis lika bra för aktivt stadsliv och allt där emellan. Tror aldrig jag blivit så kär i en ryggsäck tidigare! 

Osprey Skimmer 28 dagsryggsäck för vandring-12

Min Osprey Skimmer 28 fick åka med till Ecuador och Galapagos, så den prövades med andra ord friskt. Och, sedan dess är den min mest använda vardagsväska hemma… användningsområdena är många. Bilder från Ecuador är roligare dock, så de får pryda inlägget!

Det här är funktioner Osprey Skimmer 28 har och hur jag upplevde det;

  • Toppmatad med dragkedjestängning: Att ryggsäcken inte har som ett separat lock var för mig en nödvändighet på denna, då jag inte ville ha intryck av för friluftsig. Denna lösning gör att ryggan ser mer plain ut – snygg! Väskan är formad så att den är lite större upptill och det blir således som att öppna upp hela övre delen vilket ger otroligt bra åtkomst till det i ryggan. Den rymmer massor. 28 liter ja – och då allra effektivaste 28 liter. Min nästa storlek större är en Osprey Kyte 36 som känns väldigt mycket större och mer outdoor-ish. Älskar den också, men i annat syfte. Den är vandring och rejälare resepackning (och jag inser att jag inte skrivit helt om den men det får jag ta tag i). Osprey Skimmer 28 är vandring – men samtidigt lagom sportig vardag. En dagsryggsäck för vandring och mycket mer!
  • Ryggpanel med ventilation: På baksidan är ryggpanelen uppbyggd med skumplast och ventilationen är suverän – ingen svett här inte. 
  • Bärsystem för kvinnor: Ryggsäcken har ”riktig” vandringsutformning och avlastar på rätt ställen; rygg såväl som höft. Den modell jag har är specifik för kvinnor vilket gör att den sitter extra bra.
  • Snabbficka på framsida: På framsidan av den så finns en enklare utanpå-ficka, som är perfekt för att lägga i en jacka om man tar av ett lager, utan att behöva stoppa ner i ryggsäckens huvudfack. 
  • Småfickor: På höftbältet finns mindre fickor för det man vill ha närmast och i det stora locket finns flera fickor som rymmer viktigare saker; ett på utsidan (som är av material som skyddar t.ex solglasögon) och ett på insidan under locket. På sidorna finns fack lika bra för en vattenflaska som för kameran. 
  • Vätskefack: Jag har länge tänkt att vätskefack är lite overkill, men sedan jag började använda det vid cykling (Osprey Raven 10) så är jag hooked. Även på vandring är det fantastiskt bra att kunna dricka lite när som, och på Osprey Skimmer 28 sätts vätskepåsen i ett fack på baksidan utan att huvudfacket behöver öppnas. 
  • Regnskydd: Det finns ett inbyggt regnskydd under ryggsäcken som dras ut och över ryggan, vilket användes massor i Ecuador. Höll tätt, syntes bra även i vulkandimma på 5000 meters höjd.
  • Övrigt för vandring: Ryggsäcken har också ögla för yxa och fästen för vandringsstavar, vilket jag ännu inte haft användning för – men denna ryggsäck kommer att vara min följeslagare och cirka bästa vän i så många år framöver så det kan bli läge för det också. 
  • Saknas något? Det enda som hade höjt denna lite för mig är om den också haft ett fack för dator inuti. Den är så allround så även om den är i huvudsak funktionell för vandring och aktivitet utomhus så har jag den mer än gärna för precis allt. När jag har min minsta dator går den precis i på baksidan i vätskefacket vilket jag gillar, men jag hade gärna haft plats även för min större dator i skyddat fack inuti och slippa ha ett separat fodral för att skydda den mot allt annat som trängs i väskan. Men, å andra sidan – den rymmer detta gott och väl så det är inga problem. 

Förutom alla smarta funktioner ovan så är den vinröd/lila. Jag älskar den färgen. Den finns också i en snygg petrol, och ryggan kostar runt tusingen, t.ex här hos Outnorth.