Utflykt Cotopaxi vandring mountainbike Ecuador höjdsjuka coca

2019 – En tillbakablick

Det är första dagen år 2020, och jag börjar om på detta inlägg efter att ha påbörjat samma typ av tillbakablick med fokus på några specifika frågor som jag gjort flera år i rad. Det kändes… torftigt på något sätt? Och, det som kom fram kom fram så trött – när jag egentligen själv tittar tillbaka på ett av mina skönare år genom tiderna. Ett år som på riktigt fått ta utgångspunkt i familjen och hemmet, och ett som gett ett lugn inombords. Det har inte varit utan utsvävningar för det förstås, men mer stabilt skönt än omvälvande. Det känns som att det varit ett aktivt val – och ett bra sådant.

Hemmet och familjen

Hemmet

Hemmet har varit en så stark bas, på något sätt. Jag älskar att vara hemma! 2019 genomförde vi en stor renovering med nytt kök och nya golv och målade väggar på hela mellanplanet (90 kvm kök/matrum/vardagsrum) – vår största renovering någonsin, och redan i våras när vi höll på längtade vi till att få njuta av det på hösten. Hösten är min favoritårstid, och ett då hemma är extra härligt, alltid.
Och hemma utanför tomgränsen; Barnen har så starka sammanhang där, och av alla härliga ställen att dricka helgens kaffe på så är kaffet på läktaren när barnen idrottar inget annat än livets kaffe. Det är där och då det händer, på riktigt. Livet. Symboliskt, njutning och nuet på samma gång.

Vi har ett starkt alternativt hemma också. Åre är och förblir vårt semesterställe och inget annat men jag längtar alltid upp – efter miljön och ledighetskänslan som kommer. Under 2019 blev det 9 Åre-resor varav den längsta 2 veckor. Vinter, sommar, höst, vinter. Alla årstider och tiderna mellan dem.

Familjen. Utgångspunkten, mittpunkten.

Och där allt börjar, där allt händer och det som allt kretsar kring är familjen. Jag värnar om mig själv och mitt i det hela, men med barn som nu på riktigt börjar bli lite äldre så är det inte lika starkt antingen eller – eller tid som det behöver letas efter och kämpas för att få till. Att hitta balansen är lättare, och umgänget är naturligt villkorslöst men mer svävande och med mindre beroenden till någon specifik. Mammigheter närmar sig över och de djupare relationerna är fler och mer dynamiska. Det är härligt!

Resorna och länderna

Sommarens semester bjöd på inte mindre än två medelhavsresor; Port de Soller på Mallorca, Spanien och Paleochora på Kreta, Grekland. Det känns som en nygammal förälskelse! Medelhavet på sommaren är speciellt, hur mycket jag än älskar somrarna i Sverige. Har svårt att se att något kan komma att bortprioriteras sommaren 2020.

Årets största resa – längst bort och mäktigast upplevelse – är resan i augusti/september till Ecuador och Galapagosöarna. Det kittlade varenda resenerv i min kropp, och jag är så tacksam för alla upplevelser som jag kommer att bära med mig för alltid.

Sett till antalet länder – Spanien, Grekland, Tyskland och Ecuador inklusive Galapagos – så känns reseåret lugnt. Jag skulle nog säga att min klimatpolicy och tankar kring resande allmänt på riktigt påverkat mig. Ihop med behov av ett år med lugn, med utgångspunkt i familjen och hemmet.

Och mer av Sverige…

Och så har jag upplevt flera städer i Sverige djupare än tidigare, som exempelvis vackra Uppsala, och mitt och Annikas samarbete med Countryside Hotels har tagit mig bortom städer och till pärlor på landsbygden och möten med engagerade hotellägare, en stor dos avkoppling och härliga naturnära upplevelser.

Vagabondformen

I år är inte heller året då jag tränat mest, men tillräckligt för att kunna förverkliga drömmen om att vandra Samariaravien och att gå och jogga mig från Port de Soller till byn Deia i högsommarhetta. Två av årets mesta vagabondformsupplevelser! Både hemma och på resor har jag cyklat mer mountainbike än tidigare, gått upp på fjäll och berg – och nosat på 5000 meters höjd i Ecuador, bara wow! – och inte känt mig direkt begränsad och av hela årets träningsdos har en absolut majoritet gjorts utomhus.

2019 och jobbet; egenföretagare, konsult, resebloggare och -poddare

Jobbet är något jag varit inne på flera gånger tidigare. 2019 är mitt första hela år som egenföretagare. Att säga upp mig från mitt fasta jobb för att bli egen var lika stort som läskigt, men när jag nu stänger bokslutet för 2019 är det inte bara ekonomiskt det känns som en framgång. Jag har jobbat lagom. Heltid, utan att slitas och med väldigt många fler lediga veckor än vad en vanlig anställning någonsin kommer att kunna ge (utan hjälp av föräldradagar). Det är en fin grund inför 2020 på alla sätt, och jag känner mig så lugn och trygg i min fortsättning. I’ve got this, och vill inte ändra på något.

Bloggen bytte i början av 2019 namn från Livet från den ljusa sidan till Let’s Go Explore. Den har tillsammans med podden adderat massor av riktig kul jobb i min verksamhet. Färre blogginlägg i stort, skulle jag tippa, men förhoppningsvis med bra kvalitet och fortfarande en personlig vinkel. Ge gärna feedback inför 2020 om du har några tankar.
I slutet av året utsåg Svenska Nomader mig till en topp 10-placering över Årets Svenska Reseprofil. En så underbart rolig utmärkelse!

Så, 2019

Så 2019. Det är inte ett år som går till historien som det då det hänt mest, men ett av de allt mest balanserade och jag har fått mersmak på det. Tar med mig just den känslan in i 2020.