Paleochora - mysig by på Kreta

Paleochora – en pärla till mysig by på Kreta

I somras njöt vi av 8 dygn i Paleochora på sydvästra Kreta – en otroligt mysig by på Kreta som hade precis alla rätt. Min bror hade hört talas om stället och tipsade oss inför vår generationsresa till Grekland, och så rätt det blev; för alla 14 i sällskapet från den yngsta på 3 år till den äldsta på 72. 

Läge: Paleochora ligger runt 90 kilometer söder om Chania. Man åker rakt över bergen och resan från flygplatsen i Kreta tar ca 1,45. Vårt hotell fixade transferbuss åt oss; 170 Euro enkel väg för vårt gäng på 14.

Paleochora – det äkta Kreta

”Det äkta” – så uttjatat det uttrycket kan kännas. Och ändå, ibland så rätt. Det som gjorde att just Paleochora hade den känslan är att det vimlar av greker och kretaner som själva semestrar i den lilla byn som har 2000 invånare. Visst är det turism men vardagslivet är så integrerat och naturligt i allt. Om kvällarna satt vi i hamnen och såg byns barn åka varv efter varv på sina cyklar – kajen utgjorde deras lekplats.

Avsaknaden av stora hotell har gjort det möjligt att fullt bevara byns charm, och de många restaurangerna kändes fyllda av turister blandat med lokalbor och det var samtidigt lätt att se vilka ställen som mest tilltalade grekerna på hemester. Det går lätt att söka sig till de ställena för en ännu mer lokal känsla. Vi stötte på noll inkastare eller svenska menyer, hörde många olika språk men allra mest grekiska, träffade idel leende greker i serviceyrkena från restauranger till uthyrningsställen och trivdes så oerhört bra. Paleochora är en pärla, och som jag hoppas att den så får förbli. En del av mig drar mig för att skriva om byn och den fantastiska känsla vi hade i byn… för Paleochora (eller Palaiochora som den heter lokalt) känns oupptäckt och byn ska få vara just den pärla den är. 

En mysig by på Kreta 

Bilfria gränder

Något som gjorde Paleochora extra mysigt var att det är bilfritt på byns huvudgator kvällstid. Då fylls ett flertal av gatorna med uteserveringar längs hela gränderna och det är ett gemytligt sorl och otaliga restauranger och barer att välja på. Det spelas musik och finns DJs på vissa ställen men är aldrig högljutt. Den som söker fest gör bäst i att välja en annan destination, men den som vill nattsudda lite lätt på en bar med sitt sällskap kan ha hur mysigt som helst och inte behöva gå hem tidigt. 

Fortet 

Extra charm får byn av det venetianska fort – eller snarare ruiner av fästningen, med ursprung från 1200-talet – som ligger på en höjd ovanför byn. Att helt fritt kunna gå runt och klättra bland ruinerna från gamla murar, rum och torn är riktigt mäktigt. Liksom utsikten!

Paleochora är litet och småskaligt, och det är alltid nära till allt. Att gå från vårt hotell i ena änden av stranden, hela vägen ut runt udden och vidare längs halvöns andra sida och sedan tillbaka över ön innebar en promenad på kanske 2,5 kilometer. Det är litet och allt är nära – vilket gjorde det lätt för oss i vårt stora sällskap att göra lite som vi ville men alltid vara nära varandra. Barnen körde pokemonjakt runt om på gatorna. Det spelet har verkligen en tendens att få ett uppsving på våra resor – på gott och ont men mest gott. Det gav mer rörelse, och att de såg sig om i byn på egen hand och vi kunde stöta på dem lite här och där helt plötsligt, mitt i någon ’raid’. Det funkar att släppa mellanstadiebarn relativt fritt i en liten mysig by som Paleochora. 

Tips: För den som gillar semesterträning och backintervaller så är trappen upp mot fortet, om man passerar kyrkan, perfekt för sådana. En av livets bättre träningsinramningar!

Boende i Paleochora

Med det sagt så är det lite speciellt med boende i Paleochora. Här finns inga stora hotell, och knappt något med pool. Vi bodde på trivsamma familjeägda Relax Apartments, som är ett av få hotell med pool – vilket var ett måste för vår grupp. Läget var kanon med stranden en väg (hyfsat trafikerad men korsningsbar för skolbarnen) mellan hotellet och den fina stranden. Poolen basic men fyllde sitt syfte. Ägarna familjära och personligt engagerade i oss och vår semester.

Det finns några fler hotell, men övervägande är det lägenheter och studios som gäller. För hotell är ett tips är att söka runt bland de större sajterna men sedan kontakta hotellen och ägarna direkt för att få rumsförslag och pris direkt från dem. Jag fick en stark känsla av att det är så man helst jobbar med boende i Paleochora. Om man inte siktar mot lägenhet, vill säga – vilket nog egentligen är ännu mer rätt i denna by. Antalet greker med semesterlägenhet i byn är många, och du kan lika väl hyra av en local. Oavsett man vill bo på hotell eller lägenhet så är det genomgående för boende i Paleochora; Personligt och enkelt småskaligt.

Paleochoras stränder 

Den största stranden i Paleochora är med fin sand, har den eftertraktade blå flaggan för hög europeisk standard, kantas av ett fåtal (men fullt tillräckligt många) restauranger och har solstolar glest. Priset för dem var runt 6 Euro för två stolar + parasoll när vi var där sommaren 2019. I höjd med vårt hotell, längre västerut kan man säga, var det stenbotten just i kanten för att sedan vara mjuk sand några meter ut medan det närmare byn var sandbotten hela vägen. 

Mer läsning: Här är ett inlägg från en av våra första dagar på stranden i Paleochora.

Liksom många andra ställen på södra Kreta så är det ibland blåsigt och vågor. Under vår vecka hade vi allt från vindstilla till rejält blåsigt, men upplevde aldrig vågorna för höga eller tuffa för att bada i och sanden aldrig piskande. 

På den andra sidan av den halvö som utgör byn finns en uppskattad stenstrand och längre bort på båda stränderna är det naturist som gäller. 

Utflykter från Paleochora 

Det finns flera härliga stränder även en bit ifrån Paleochora, som det går lätt att ta sig till till fots, cykel eller med hyrd vespa. Vägarna är små och känns lugna att ta sig fram längs. Vi hade en dag på moped, några på cykel och hoppade ibland i taxi eller helt enkelt löparskorna för att ta oss iväg på enklare utflykter från Paloechora. 

Sandy beach 

Ungefär 5 kilometer från byn ligger Sandy beach som något otydligt är en (eller egentligen två nästan sammanbundna) stenstränder. Med en enkel (men bra) taverna, få solstolar, lugn känsla, kristallklart vatten och roliga klippor i anslutning var detta en stor hit för oss alla. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Sandy Beach utanför Paleochora! 

Vi tog oss till Sandy Beach utspritt. Jag och Henke tog ett varsitt barn på moppe, vilket även min bror med familj gjorde, och övriga i sällskapet åkte taxi. Det gick bra att beställa i byn, för vår del direkt på vårt hotell som hjälpte till med allt, och att ringa för att boka en bil inför hemfärd.

Psilos Volakas beach – med maffiga klipphopp

I en vindskyddad bukt bara knappa 2 kilometer från Paleochora åt andra hållet (väst/sydväst) finns en annan liten stenstrand som våra barn älskade för de maffiga klipporna i ena änden av den. Här hoppades det friskt, från som lägst kanske 3 meter till som högst snarare 8-10 meter. 

Tips: Badskor är väldigt bra att ha både för klättringen, stränderna med sin varma sten och nedslaget i vattnet. De säljs på flera ställen i byn och kostar runt 5 Euro. 

Elafonissi – Kretas vackraste strand 

Paleochora ligger nära den omtalade Elafonissi, som ofta omnämns som Kretas vackraste strand. Eller, mer därtill – en av världens 10 vackraste är också omnämningar jag hört. Från byn går både turistbåtar och bussar. När vår hotellägare rekommenderade bil (ca 1,5 timme) istället för båt (ca 1 timme) för att kunna tajma bättre och inte behöva trängas med ”2000 andra besökare” så drog vi öronen åt oss. Jag hade förstås gärna sett stranden, men att besöka en strand för sitt rykte och knappt se det vackra – och med andra ord göra det snarare som en turistattraktion och inte en skön dag på stranden – kändes inte attraktivt alls. Vi hoppade den utflykten – och när jag läste hos Daniela på Discovering the Planet som varit på Elafonissi känner jag att vi helt klart valde rätt som valde bort.

Byn Azogires

Ungefär 5 kilometer från Paleochora ligger byn Azogires. Hade vi haft lite mer tid hade vi tagit mopparna hit, vilket hotellägaren rekommenderade oss. Azogires ska vara en oerhört gullig by med vacker natur, vattenfall, urtida olivträd och mysiga caféer.

Samariaravinen

Paleochora ligger även väldigt nära Samariaravinen. Med bil (taxi / transfer) till starten av vandringen tar det knappt 1,15 vilket ger en bra chans att komma ut i ravinen innan de större turistmassorna anländer från andra delar av ön. Ravinens mynning vid nationalparkens och således vandringens slut har direktbåtar till Paleochora, vilka tar ca 1,40.

Mer läsning: Här hittar du ett separat inlägg om vandringen i Samariaravinen

Mat och restauranger i Paleochora

Det finns hur många bra restauranger och barer som helst i Paleochora – utan att kännas tajt eller trångt. Vi kom alltid med vårt stora sällskap om 14 vid 8-snåret och fick lätt långbord till hela sällskapet. Under våra 8 kvällar testade vi lokal mat (från vegetariskt till grill) och pizzerior, ställen längs kajen och på bakgator – och allt var bra, vi var i princip alltid nöjda.

Ska jag tipsa lite extra om några ställen så är det restaurangen Cape Crocodile (längs kajen men inte mot strandpromenaden utan ute på udden bortanför båten) som har grym grill och andra rätter. Vi fick tips om denna av en lokalbo och det var klart bäst av alla ställen vi testade.

En annan höjdare var restaurangen halvvägs upp mot fortet, i trappen. Snyggast av alla med maffig utsikt, och lite dyrare och mer speciella rätter – men som verkligen levererade. Barnen älskade minihamburgarna med bearnaisesås, jag mina friterade zucchiniblommor och bruschettas och övriga uppskattade sallader, risottos och pasta. Och, vill man inte kosta på maten är det värt en drink med utsikt! 

Tips: Jag har en plan att vid något tillfälle skriva lite mer om maten på Kreta men för att testa många av de lokala specialiteterna så ta in ta in flera smårätter till förrätt och dela. Inte minst de vegetariska och lite speciella ost-rätterna är magiskt goda – och roliga att testa. 

Paleochora / Palaiochora – bra tips på Kreta 

Så ja, det drog visst iväg i text och bilder detta. Men det är svårt att vara kortfattad när en sådan pärla upptäckts och upplevts. Vår semester var så grym, och detta lär vara en av Kretas allra bästa ställen – utan att ha varit på alla så tror jag verkligen det. Jäklar vad vi njöt! Och, någon gång ska jag tillbaka hit – det ska jag bara.