dope skidkläder snowboard barnstorlekar

Dope skidkläder och två nöjda barn

När jag kanske råkade strössla med bilder från Åre under jullovet – det blir ju lätt så när man är på ett vackert ställe och mår sitt kanske allra bästa – så trillade det in ett helt gäng kommentarer och frågor om barnens kläder. Uppmärksamt! De är nya för i år och jag tycker själv också att de är så himla coola och passar dem perfekt. De är av märket Dope (som är ett ord för typ coolt / snyggt på skatespråk, om någon nu råkar ha andra referenser hehe) / Ridestore. Jag har själv sneglat åt dessa kläder framför allt för barnen i ett par år, och nästan väntat på att de storleksmässigt ska växa in i dem. Dopes skidkläder är i dagsläget endast i storlekar för vuxna, och det är således svårt att bedöma Dopes kläder enligt barnstorlekar. Detta är också en av de frågor jag på Instagram fick flest av – efter frågan om vad det är för coola kläder de har på sig. Funkar Dopes skidkläder för barn och i sådant fall från vilken ålder / storlek?

Ridestore – lite om storlekar

Storleksguide; storleksgenerator på Ridestores hemsida

På Ridestores hemsida finns en storleksgenerator till hjälp, vilken verkligen är bra. Där kan man skriva in längd, vikt, kroppsform och vad man vill att plagget ska ha för passform och baserat på det få ett förslag. För Stella, som är 11 och börjar nära sig vuxenstorlekar, så gick det bra att falla inom resultatet av Dopes vuxenstorlekar. Baserat på hennes mått fick hon förslag och en procentuell sannolikhet att bli nöjd med nämnda storlek. Jag laborerade också lite med hennes längd och vikt för att se vad som skulle göra att hon hoppade från en storlek till en annan, för att få en bättre uppfattning om passformen. 

Om Dopes storlekar vs barnstorlekar

Stella är 11 år, har en normal kroppsbyggnad mellan smal och muskulös, och hon är drygt 150 centimeter. Jag beställde XXS åt henne på både byxor och jacka. Byxorna är i en lite lösare modell då vi båda tyckte det var coolare, och de sitter generöst i midjan så att ett bälte behövs men hon badar inte i dem. Hon skulle inte heller kunnat ha en större storlek. Jackan är lagom, men hon hade kunnat ha XS om hon velat ha ännu mer oversize-känsla. Jackan är modellen Akin W vilket är en av Dopes mest tekniska jackor av Anorak-typ (pris 2399 kr). Den har till exempel snöstopp, är fodrad, har 15 000 vattenpelare och 15 000 g andningsförmåga. Byxorna är Dope Iconic som valdes då Grace som föll henne i smaken allra mest var slut. Färgen heter Faded Green

Och oversize till barnet på snowboard…

Max är 9 år och smal men för sin ålder rätt lång – drygt 140 cm. Han hade inte kunnat ha några av Dopes byxor, och hans coola Dopehoodie i den minsta storleken XXS är absolut oversize. Å andra sidan är han snowboardåkare och då ska det ju gärna se ut så…
Nejdå, han kör samma vare sig han för dagen valt skidor eller snowboard och han älskar sin jacka. Jag skulle säga att XXS motsvarar kanske 158/164 i barnstorlek men mer åt den övre siffran.

Modellen Dope Yeti ser ut som en hoodie men har egenskaper som en jacka; softshell med 10 000 vattenpelare och 10 000 g andningsförmåga. Uppskattat var också att den ändå har liftkortsficka och en separat ficka för mobiltelefon i den stora magfickan. Den är tunn och smidig, och kombineras ett värmande mellanlager som till exempel en tunn dunjacka. Perfekt kombo enligt Max som aldrig klagade på varken kyla, väta eller något annat. Ett måste om man har en väl stor storlek dock att komplettera med buff i halsen, då den höga huvan på jackan inte fullt kommer till sin rätt då. Hoodien Dope Yeti kostar 1299:- och Max har den vinröda färgen Burgundy. 

Jacka av anorak-typ åt barn

Jag var lite fundersam innan om barnen skulle tycka att det var jobbigt att ta av och på jacka av anorak-typ, och visst kan jag märka att de pustar lite åt det emellanåt. Men, de verkar tycka att det positiva överväger – hur de ser ut och känns just för att de är anorak och inte jacka med blixtlåskejda. Dessutom finns långa ventilationsdragkedjor som både luftar lätt och underlättar när jackan ska tas av. Stellas modell kan även öppnas nedifrån i sidan hela vägen upp till ärmen. 

Vi tackar Dope / Ridestore för det tidigare samarbete som banat väg för årets outfits.