ersättning vid försenat flyg

Och så kom Coronan

Det var inte så länge sedan vi satt där i en soffa i Säfsen, jag och Annika, och pratade om hur vi planerar resor egentligen och vad 2020 förmodligen skulle få bjuda på. Lite visste vi då. Som att våra döttrar som medan vi poddade lekte fint i en våningssäng tillsammans i rummet bredvid exakt tre veckor senare skulle få vattkoppor med en dags mellanrum (you do the math) och… att hela världen (?) skulle vara lamslagen kring resor och resande vid samma tidpunkt som deras synkade koppor skulle nå sin kulmen.

Här hittar du avsnittet Att resa under 2020.

Hur snabbt kan det gå egentligen?

Väldigt snabbt, uppenbarligen. Där och då – i poddsoffan – pratade jag om vinterns familjeresa. Planerna på Costa Rica. ”Ska bara hitta rätt biljetter”. Kanske någon lite lagom resa till sommaren. En weekend i Amsterdam med min höggravida kompis under vårvintern.

Just nu vet jag förstås inte någonting om någonting. Så snabbt kan det gå.

Hur rädd ska man bli?

Hur långt är ett snöre? Har någon facit där budskap och agerande (från myndigheter och andra instanser) varierar inte ens mellan dagar utan från timme till timme? Kan någon vara objektiv, och är inte just rädsla något som får vara helt… subjektiv? Och kanske inte ens varken relevant eller rimlig?

Jag tycker att det är läskigt med ett nytt virus, och tänker mycket att inte inte är som ett vanligt influensavirus som de som är mest avslappnade säger. Känd influensa har vi vaccin emot för att skydda de i riskgrupperna. Och, dödlighet är en (läskig och ovälkommen) sak men en annan (obehaglig tanke) hur många som ändå behöver vård – och hur vår sjukvård mår i Sverige.

Jag vill inte sprida, jag vill inte smittas eller bli satt i karantän. Vad gäller att resa skulle jag känna respekt för allt detta, och i min familjesituation skulle ingen resa kunna vara avslappnad. Vid en resa med barnen skulle jag vara orolig för dem, och utan dem skulle risken att bli strandad ifrån dem vara för hög. Det går ju inte, liksom. Men i det dagliga är jag inte rädd. Jag föredrar cykel eller buss före tunnelbana, tvättar händerna oftare och tänker till. Men nej; Jag har inte ringt mina barns skola och krävt karantän för de som spenderade sportlov i norra Italien (där jag själv var vecka 7 – några dagar innan utbrottet där blev känt) och jag är inte rädd, men;

Vi får väl se om resan till Amsterdam med min höggravida vän kan få bli av, sommarens semesterresa ligger vi lågt med och den till nästa vinter som jag för bara några dagar sedan letade flyg till känns det nu oklart med. Läget kan vara mer under kontroll då, det har jag tänkt, och varit inne på att boka. Men… tänk om det inte är det? Och, hur kommer reseföretag och flygbolag må då, oavsett hur lång tid det här kaoset pågår?

Jag ligger lågt.

Det är svårt att lägga värderingar i om det råder en panik nu, eller om vi kommer att se tillbaka och tycka att information och kunskap var briställig för att ta rätt och tillräckliga beslut. Agera.

Ska du åka på din bokade resa? Det vet du och bara du.

Hur resonerar du kring Corona i allmänhet och relaterat resor i synnerhet?

 1. Tack för en himla trevlig blogg! Kommentarer typ aldrig men läser gärna🙈. Jag åker till Edinburgh nästa helg och vi har precis bokat sommarens biljetter till lägenheten i grekland. Känner mig oerhört icke-orolig. Jag som mått dåligt på olika sätt senaste åren har äntligen landat i mig själv, och har egentligen aldrig oroat mig över sjukdomar. Skönt att ens hjärna kan slappna av stundtals, ångesten drabbar mig av andra skäl. Så resandet fortsätter jag med. Barn verkar klara sig bra och att sitta i karantän två veckor klarar jag (ville inte låta kaxig!!!). Så försöker leva på livet ungefär som vanligt tills nån myndighetsperson säger att jag inte ska det. Gillar att läsa Din blogg även om du inte reser! delar skidåkningen som stort intresse, ska till Åre i påsk och var i Kitzbühl förra helgen. Trevlig helg!

  1. Hej och stort tack för att du tog dig tid att kommentera! Ibland känns det numera som att jag bloggar ut i ingenmansland, så det värmer att höra. 🙂
   Men vad skönt att du inte oroar dig! Jag tror allra mest på att gå på de officiella rekommendationer som finns. Och ja – väldigt ofarligt för barn och friska så kan absolut hålla med där. Precis det är vad jag säger till mina barn också; försiktighet pga andra, men inget för dem att vara rädda för.

   Vi kanske ses i Åre då. Säg hej om du ser mig! 🙂

 2. Har precis fått besked att flygresan till Peking i påsk är inställd, vilket känns skönt och att vi kanske kan få tillbakal lite pengar. Sedan har vi resorna till Alicante och Ansterdam där det inte finns samma oro utan dit känns det bara som vi kan åka

 3. Jag har ett inlägg färdigskrivet på lite samma tema och det publiceras på bloggen imorgon – där avråder jag ifrån att boka resor just nu.

  Läget i Italien är riktigt oroande. De är uppe i 6000 smittade och ökningen är runt 23% per dag. Det gör 4 ggr per vecka. Om det fortsätter så så blir det ca 100 000 på två ytterligare veckor. I Kina har däremot smittspridningen avstannat. Men vad händer när de återgår till det normala? Tar det då fart igen? Skakigt.

  1. Verkligen oroande där – och det visar ju hur det kan accelerera när det börjar få fäste någonstans.

   Allt är väldigt osäker nu och jag avvaktar bara.. Det känns bäst så, och jag har inga problem att acceptera det känner jag.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *