Dagarna i ljuvliga Port de Soller och Sollerdalen

Vi är just hemkomna från 5 dygn på Mallorca; i Port de Soller och områdena runt om i Sollerdalen rättare sagt. Det har varit fullkomligt ljuvligt och jag har mersmak på cirka allt.

# Port de Soller

Först och främst så är jag golvad av Port de Soller. Den lilla hamnbyn nedanför byn Soller, i det som också kan gå under samlingsnamnet Sollerdalen och då inkludera alla de områden runt om som alla avgränsas av den mäktiga bergskedjan Tranumtana, är fullkomligt magisk. Port de Soller ligger som i en liten vik, där utsikten mot omgivande berg och havshorisonten är fantastisk. Längs hela viken sträcker sig en härlig sandstrand – alldeles lagom stor för att njuta av utan att trängas med särskilt många andra. Solstolarna ligger i ett par luftiga rader, och utöver det är det förstås ytterligare en del solbadare men det är långt ifrån trångt.

Bakom hela strandremsan går en strandpromenad som kantas av charmiga restauranger och barer. Några få turistshoppar, såklart, men det är helt klart övervägande strösslat av trevliga ställen att stanna på för mat och dryck. Kvalitet, liksom.

Känslan är å ena sidan rätt lyxig – det är tillrättalagt, rent och fräscht, modernt och trevligt på ett bra sätt. Men samtidigt är det ändå mest enkelheten som strålar igenom. Det är äkta, mer än annat. Jag slogs av tanken att man inte skulle behöva andra resmål runt Medelhavet. I Port det Soller finns allt jag vill ha, och jag landade så. I total njutning. Port de Soller kommer jag tveklöst att återvända till.

# Sollerdalen

Men det är inte bara Port de Soller i sig som är fint. Hela Sollerdalen – som kommer från det arabiska namnet ”sulyar” och översätts ”den gyllene dalen” – är, av det vi såg, underbar. Tamuntanabergen ger dalen en unik atmosfär, och dess många apelsinodlingar är lika vackra som häftiga. Det är de som ursprungligen gör dalen mest känd, och man har handlat med apelsiner i området sedan 1500-talet. Apelsindalarna är blandade med mängder av olivträd på torrmurar av sten anlagda fram till 1200-talet, och klättrande blommor i knalliga färger.

Det finns flera mysiga byar, från i sammanhanget stora Soller till gulliga Deiá, lilla Binaraix och Fornalutx som sägs vara Mallorcas – och ibland även hela Spaniens – gulligaste by.

Från Palma, där vi inledde, till Soller och Port de Soller tog vi det klassiska gamla apelsintåget; Ferrocarril de Soller. Lika charmigt som jag tänkt mig! Det blir såklart ett eget inlägg om det senare.

# Semester i värme

Det var fyra år sedan vi senast var vid Medelhavet sommartid, och jag kunde inte sluta njuta av känslan av att vara där igen. Av den riktiga, äkta, innerliga värmen. Jag har inget emot värme eller ens hetta och min bästa temperatur ligger nog runt 32 dagtid – där plus några ytterligare inte är något problem – och älskar nätter där graderna inte går under kanske 26. Det är som att hela jag mjuknar upp inifrån och ut, i muskler, leder, skelett och inte minst sinne. Ja, jag älskar Sverige och den svenska sommaren men som jag saknat detta.

Och faktiskt också ärligt talat att det är ”något annat”. ”Det doftade speciellt”, sa Stella när vi landat. ”Som på resa. Jag älskar den doften”. Och ja. Det gör jag också.

# Dagarna och umgänget

Vi hade fem dygn, varav ett i Palma och sedan fyra Port de Soller. Att hänga med hela storfamiljen på Henkes sida var så mysigt. Kul för barnen att alltid ha någon att leka med (även om det kan erkännas att det ibland innebär betydligt högre tjafsnivå än vanligt, inte dem emellan men från oss föräldrar pga diverse anledningar) och så mysigt häng för oss vuxna. Ett grymt gäng, och jag kan inte tänka mig ett bättre ställe för en generationsresa av typen långweekend. Nu är svärföräldrarna firade med den äran, och på begäran från dem lägger jag ut denna bild på hela ligan. ”För våra syskon och kompisar läser din blogg”. Hej alla! 🙂

# Träningen och vandringarna

Vi höll oss aktiva också jag och Henke, mest varje morgon. Morgonen i Palma hade jag klockan på 7 för att gå upp och joggandes se staden jag tycker så mycket om, och det var en underbar morgon. Springturism alltså – vilken hit! Morgonjoggen i Port de Soller låg betydligt senare på morgonen om man säger så. Vi sprang runt byn och upp mot Port de Sollers fyr som ligger gömd runt den västra udden (inte att förväxla med den nyare, blårandiga på den östra sidan som syns från byn). En rejäl stigning – och så värd det.

Morgonlöpning i Palma

Känslan!

Jogg i Port de Soller och Port de Sollers fyr

Vyerna!

Vandring mellan Port de Solller och Deia

En dag gick vi upp före solen och gjorde en vandring mellan Port de Soller och Deia, en 12 kilometer lång vandring med magisk utsikt genom olivlundar och typiskt mallorcanskt landskap. Det var en av resans höjdpunkter, och mer om den kommer i ett separat inlägg.

Vandring mellan Fornalutx och Soller

En annan dag tog jag en taxi till den gulliga byn Fornalutx och gick därifrån längs vandringsleden ett par kilometer till Soller. Sa jag apelsinodlingar i Sollerdalen?

# Maten

Vi hittade så mycket god mat, genom tur såväl som den klassiska gastronomi Spanien och Mallorca har att bjuda på och genom tips av våra vänner som bor i Soller.

# Byarna – Fornalutx, Deia, Soller och Port de Soller

Och ja. Sollerdalens byar är så mysiga och gulliga som ryktet säger.

Semester i Port de Soller

Så ja. Jag är så nöjd med vår semester. Som jag säger ovan – Port de Soller, Sollerdalen, semester i (riktig) värme, dagarna och umgänget, träningen och vandringarna, maten byarna och – allt.

Nu landar vi hemma i några dagar innan vi åker igen. Kunde inte vara mer pepp, för mersmaken är lika stor som kontrasten till kylan här hemma i Nacka.