isaberg hestra mtb mountainbike höghöjdsbana

En aktiv långhelg i Isaberg

Det känns som evigheter sedan som vi lämnade Stockholm för att göra något annat. Ja, förutom Åre då men där har vi vår motsvarighet till sommarstuga så det känns inte så stort eller annorlunda. Och, fram tills för 15 månader var det inte det heller att åka till mina svärföräldrar i Hestra och hänga i fina Isaberg. Men nu! Så länge det var ett no-no…. så senast vi var där var för två år sedan (se fina Isaberg & Hestra-bilder här).

Nu har de fått vaccin så äntligen kunde vi, och att kombinera med en långhelg var förstås perfekt.

Vi maxade helgen i umgänge och aktiviteter men hann ändå inte med allt som finns vid Isaberg. Det är ett så fullskaligt aktivitetscentrum – som ett stort buffébord av aktiviteter att plocka från. Fokus för oss denna gång var mountainbike, rodel, äventyrslekpark och höghöjdsbana. Något för alla åldrar och det är ju härligt ändå – att vi har så roligt på Isaberg år efter år men växer i olika aktiviteter. Meja älskade rodel och äventyrslekparken och tog gärna ett gäng varv på minsta pumptracken men längtade mest efter att fylla 6 år och få göra höghöjdsbanan. Jag, Stella och Max körde järnet i den, och hade så kul. Jag var kanske inte så sugen på förhand, i kyla och regn och allt, men väl uppe var det lika kul som alltid.

Höghöjdsbanan har många leder och i olika svårhetsgrader; grön, blå, röd och svart. Röd och svart kräver sin koordination och balans för hindrens skull men en av de blå går högst och håller den allra längsta linbanan. Denna gång avstod jag svart – jag tränar för mycket padel och för lite styrketräning nuförtiden så jag kör fortfarande på gamla meriter gällande den och kände stolthet att ta mig igenom röd och de andra. Prestigen, jag har vuxit ifrån den? Och mina stora barn mig i våghalsighet och styrkesmidighet. Oh well.

Så mountainbike då. Jag har haft så många funderingar på slutet kring huruvida jag faktiskt älskar det eller inte. Vad vill jag ha? Vad triggas jag av? Varför sitter ”ja, jag drar och cyklar” så mycket längre inne än ”ja, jag drar och spelar padel”?
Och så är jag sugen på en ny cykel, efter mina år på framdämpad enbart. Jag började med det och har svurit många gånger i mitt hemmaområde Nackareservatet och insåg också då jag cyklade på en kompis heldämpade att det där är så stor skillnad och faktiskt behövs det senaste för att kunna ha fullt roligt. Faktiskt. Så, jag kan inte bestämma mig om jag har mersmak om jag har en heldämpad cykel och borde kosta på det, eller inte alls borde kosta på.

På Isaberg är lederna huvudsakligen enkla – blått på Isaberg är absolut ingen utmaning och inget som kräver mer än en ”normal” mountainbike. Men, de är roliga och ger längd i så vacker miljö, med skog och vatten. Flow.
Jag cyklade några gröna varv med barnen, vilket där är byggda leder med återkommande gupp och små velodromer och kompletterade själv med de två längre blå; Blue Berry och Pink Lady. Fick således dryga 2,5 mil på cykeln och blev klart trött i kroppen och kände mig pepp. Gott så! Nästa gång bör jag ta liften upp också, och testa flowlederna ner. Eller cykla mer rött. Kanske är de mer lagom där, beroende på vad jag vill ha ut med min cykling. Vad vill jag ha ut egentligen? Det var ju den tanken, ja.

Jag cyklade på Henkes heldämpade hela helgen. Max behöver större så har fått gå upp på Stellas, och hon i sin tur kan faktiskt ha min… Så, kanske är det vad vi ska nöja oss med i uppsättning hemma framöver? 3 på 4 personer, med två bra framdämpande och en maxad heldämpad? Just nu känns det lite så. Får fundera mer på det.

Isaberg, alltså. Magiskt ställe för den som gillar aktiva dagar. Mycket folk vid fint väder och säkerligen hela sommaren, men gott om plats för alla och ändå hyfsat väderoberoende. Det känns som en hit inför sverigesommaren 2021!

Så, mountainbike, höghöjdsbana, rodel, äventyrslekpark. Utöver det finns äventyrsgolf, en vacker 36-håls golfbana, padelbanor, multicourt för fotboll, basket mm, geocaching, kanot och kajak, roddbåt, trampbåt och SUP, badplats, bastuflotte och fiske, hinderbana och slackline, boule och vandringsleder och… ja ni fattar. En maxad buffé av aktiviteter.

Tips: Stugorna vid Isaberg är schyssta men bokas upp långt i förväg. Ett annat bra boende några kilometer bort är Hestraviken hotell & värdshus – läs mer om det här.