vattenfall i Åre - Tännforsen

Åre; Tännforsen och en regnig dag i Åre

Att det väntades regn denna lördag hade vi koll på redan innan vi åkte upp till Åre, så vi fick göra planer som vi tänkte skulle funka med barn och bebis och allt trots det. Tännforsen – Sveriges största vattenfall sett till “fallyta”, kändes som en aktivitet som funkade utmärkt även i regn. Man kan ju undra vad det där med “Sveriges största” innebär egentligen – Dalarnas Njupeskär är väl ändå högst? – men det är den totala fallhöjden man åsyftar. 38 meters fallhöjd varav lodrät fallhöjd på 32 meter ihop med bredden på 60 meter som ger en total lodrät fallyta på 1920 kvadratmeter och då är man tydligen Sveriges största. (säger wikipedia). Så nu vet ni det!

Tännforsen var enormt mäktig, faktiskt. Jag skriver “faktiskt”, för man vet ju aldrig- och vattenfall kan ju ibland bli lite “jag har sett det förut”. Men nej – Tännforsen var ett klart häftigt ställe att se, tyckte vi alla. Med andra ord – ta chansen att åka dit om ni är i Åre sommartid!
Eller vintertid för den delen – kolla hur det ser ut då här; galet coolt (hej Åre-bucketlist!). 

tännforsen (1 av 1)

Barnen var som sagt lika fascinerade som vi. Och visst regnade det – men forsen bullrade lika mäktigt oavsett så det var en klart bra aktivitet en vädermässigt sämre Åre-dag.

tännforsen (1 av 1)-2 tännforsen (1 av 1)-4 tännforsen (1 av 1)-6

Mäktigt vattenfall, som sagt, och så vackert där det mynnar ut i en sjö lite längre ned, med drömmiga berg som omger. Är det alltså det här som andas Jämtland? Då förstår jag den fascination och kärlek så många hyser till detta landskap!

tännforsen (1 av 1)-3

Lite information som kan vara matnyttig är att det är ungefär 400 meter att ta sig från parkering (där det även finns en restaurang/café) till fallet, och att man kan välja att gå en cirkulär runda istället för fram och tillbaka. Tar man den landar man på en nätt promenad på en kilometer. Fullt görbar med en robustare barnvagn om man så vill, och härlig grönskande skog med många blommor och annan växtlighet om man gillar sånt. Barnen gillade frågesport längs vägen – men jag kan nog tycka att frågorna hade förbättringspotential.

tännforsen (1 av 1)-7

Vi följde upp den lilla förmiddagsutflykten med en lunch på omtalade creperiet i Åre by. Många är de som talar sig varma om Åre creperie och logi i gamla brandstationen, och efter vårt besök där kan jag bara hålla med. Crêpesen är supergoda (jag tog den vegetariska med chevre) och miljön mysig.

åre creperie (1 av 1) åre creperie (1 av 1)-2

Och så hängde vi omkring i byn. Den är ju så himla mysig! Barnen körde sparkcykel på en bana uppbyggd mitt på torget och vi kollade utbudet i butikerna.

sparkcykel åre (1 av 1)

Hela seneftermiddagen spenderades sedan på Holiday Clubs upplevelsebad. Det var mer roligt bad än rejäl upplevelse – där har ställen som Experium (Visby), Gustavsvik (Örebro) och Aquanova (Borlänge) sprungit förbi på senare år, men det fanns flera pooler som roade oss alla, och både vattnet och luften var varm vilket jag uppskattar högt. Inte minst när jag har första bebisvakt… Fast även jag och Meja fick mycket härligt bad i äventyrsdel, extra varm barnpool såväl som skön bubbelpool (de ska fostras tidigt) innan hon slocknade på en solbädd i ett hörn.

Och så följde middag på Werséns där vi fick trevligt spontansällskap av Anneli med familj – innan vi vände kosan hemåt med bergbanan och landade på Fjällgården. Vi är för övrigt så nöjda med det mysiga boendet – och Åre som ställe – så vi har bokat på några ytterligare nätter. Det känns som helt rätt beslut!

bergbana åre sommar (1 av 1)  fjällgården utsikt (1 av 1)

Följ mig!