bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre

Bada i Åre – Åres bästa stränder och badplatser

Tro’t eller ej, men även Åre bjuder ofta på värme av sådant slag så att inget annat känns mer rätt än att ta en paus från alla aktiviteter för att helt enkelt åka till en badplats. Det finns många ställen att bada på i Åre med omnejd, och vi har varit på många av Åres bästa badstränder. Något som är så kul är att olika badplatser i Åre har helt olika karaktär, så det går att variera beroende på vad man är sugen på. En badplats kanske kan skryta med lång strand med finkornig sand och fjällkuliss, en annan med långgrunt vatten som blir riktigt varmt och en tredje med spännande stenar, klippor och forsar. Så, vill du bada i Åre så kan detta ge lite information och inspiration till var du hittar härliga bad.

Här hittar du en massa fler sommar-tips till Åre och kategorin Åre fylls konstant på här i bloggen.

Åre strand – för dig som vill bada i Åresjön nära Åre by

Enklast möjliga är förstås att gå ner till Åresjön just nedanför Holiday Club. Här är en remsa i sand men mestadels är det stenstrand som gäller. Nog så härlig, och känslan att bada nära Åre by i en så magisk sjö som Åresjön är fantastisk. Inte minst om det är någorlunda lugnt. Då speglar sig berg och skog i sjön och kvällstid är ljuset fantastiskt.

Avstånd från Åre by: 0 km.
Hitta till Åre strand: Well. Gå nedanför Holiday Club. Hitta din spot. Klart.

Åre marina – nära byn med hopptorn i Åre

Något längre bort från Holiday Club – ganska precis nedan för Coop/Systembolaget/Åre bageri – finns en strandsnutt som innefattar både strand, bryggor och ett hopptorn. På några ställen står det om området som ”Åre marina”, men exakt hur vedertaget namnet är vet jag inte. Det ligger dock ett gäng jollar och annat vid de härliga bryggor som sitter ihop med hopptornet. Just bryggorna är också den stora behållningen – här har man riktigt skönt häng, och kan hoppa i det svalkande Åresjö-vattnet oavsett om man föredrar brygga eller högre hopptorn. Vid stranddelen drar till och med jag – som är en övertygad sjö-badare – öronen åt mig lite för läget på botten en bit ut i vattnet. Det är sand och sten blandat med jord och rejäl dy. Förvänta dig inte att se botten – det är den för geggig för och vattnet grumligt därefter. Men, stranden i sig är härlig – kanske ännu mer om man går ut lite på udden – och det långgrunda vattnet gillas av barnen.

Avstånd från Åre by: 0,5 km.
Hitta till Åre marina: Gå nedanför Coop, med bron mot Holiday Club bakom/ovan dig.

Ullån – ett naturligt äventyrsbad

Ullån brukar liknas vid ett naturligt äventyrsbad, och nog känns det så. Ån ringlar sig fram kantad av små stenhällar där du lätt kan hitta din egen plats, och stundtals forsar vattnet fram och landar i små pooler. Här kan du läsa mer om att bada i Ullån.

Avstånd från Åre by: Cirka 7 km.
Hitta till Ullån: Åk mot Duved, sväng av mot Ullån. Snirkla dig upp längs vägen, parkera just före Ullåstugan.

Byxtjärn, Fröå Gruva – en tjärn nära Björnen, Åre

En enkel tjärn snarare än badplats är Byxtjärn, men nog går det att bada här om vädret tillåter – kanske mer som en belöning efter en kortare vandring. Från Fröå Gruva så går du en hyfsat bred och snäll stig i ungefär två kilometer fram till Byxtjärn. Utsikten vid Byxtjärn är vacker, grillplats finns och du sitter skönt på stenhällar. Vattnet – garanterat kallt, men vilka barn (förutom mina) klagar på vattentemperatur?

Såklart kan du också gå eller cykla från Björnen till Fröå Gruva (som det också står mer om här), och vidare till Byxtjärn.

Avstånd från Åre: Från Åre by är det cirka 11 kilometer till Fröå Gruva. Från Björnen desto mindre.
Hitta hit: Från Fröå gruva följer du led 221 västerut mot Åreskutan. Ta av höger där leden kommer till en brant uppförsbacke – för led 221 fotsättet vidare till Lillådammen.

Ottsjön – Lång sandstrand och långgrunt vatten

Längs Ottsjön hittar du en riktigt lång, härlig sandstrand, och kulissen med fjäll är fantastisk. Här kan du läsa mer om att bada i Ottsjön, där vi förra året tältade en natt på strandkanten (som det också står om i samma inlägg). Den 250 meter långa stranden kantas av blåbärsris och träd, det finns dass och grillplats och stranden är oerhört långgrund – sådär så det inte går att doppa sig helt även om man vill. Vattnet är klart och den mjuka sanden i vattnet vackert räfflad. Stranden i Ottsjön är en riktig fjälldröm!

Avstånd från Åre: Cirka 33 km
Hitta hit: Kör mot Undersåker och vägen mot Vålådalen. Precis efter bron över Storån ligger badplatsen ned mot höger, några hundra meter från vägen. Parkerar gör du på vänster sida av vägen (från Åre sett) på en liten avfartsväg från E14.

Nulltjärn – en mysig sandstrand med bra faciliteter

Vid Nulltjärn hittar du en riktigt fin sandstrand, och hela badplatsen är väldigt välskött. Det finns bord och stolar, dass och grillplatser. Här har jag skrivit mer om att bada i Nulltjärn, som ofta nämns som en av de allra vackraste stränderna nära Åre. Om nu 40 kilometer kan anses vara ”nära”. Det är långt bara för ett bad, men kan förstås med fördel kombineras med vandring i naturreservatet. Att bara gå till vindskyddet en bit in på leden mot Blanktjärn är fint och lagom med mindre barn.

Avstånd från Åre by: Cirka 43 kilometer
Hitta hit: I Vålådalen åker du förbi turiststationen, rakt fram på grusvägen förbi ”vägs ände”. Några kilometer ifrån turiststationen kommer du till en stor parkering, och därifrån går du in till stranden.

Några badplatser i Åre som vi ännu inte testat…

Vi har fler badplatser kvar att testa, om nu vädret i Åre blir lika fint i år som det varit tidigare år. Dessa är några av de jag är nyfiken på.

Gevsjön – långgrunt och svart finkornigt

En av de varmare sjöarna nära Åre är Gevsjön, vilket beror på att det är väldigt långgrunt. Sanden är finkornig och mörk, vattnet rent och stranden väl tilltagen. Du hittar Gevsjön drygt 20 kilometer från Åre – åk mot Storlien. Du hittar den på höger sida om vägen (se karta här).

Helgesjön – badplats med fantastisk utsikt mot Åreskutan

Helgesjön är en känd badplats nära Åre, men tydligen rätt svår att hitta till. Jag hittade det här inlägget hos Sara/Träningsglädje om den. Det finns med andra ord inte så mycket nyare matnyttig information om badplatsen, vi får väl se om vi tar oss dit i sommar och kan komma med en uppdatering. En av Helgesjöns främsta tillgångar är dess fantastiska utsikt mot Åreskutan – en anledning i sig att åka de cirka 23 kilometrarna från Åre mot Järpen för att bada just här.

Grundsviken – med vacker utsikt över Kall

Vid Grundsvikens badplats hittar du en sandstrand som är lång och fin, och som har vacker utsikt över Kall. Grundsviken ligger mot Huså, runt 19 kilometer från Åre. Stranden ligger på höger sida av vägen strax efter att man sväng vänster efter Frövägen mot Huså.

Ånnsjön – Klocka

Fler pratar om Klocka vid Ånnsjön för dess fiske än bad, men nog tycker jag att sandstranden – och dess utsikt över de omgivande fjällen – ser tilltalande ut.

Holiday Clubs äventyrsbad

Men okej. Det är inte så ofta temperaturerna verkligen bjuder in till strandliv och bad i Åre… så nog är det tur ändå att varma, sköna, roliga Holiday Clubs äventyrsbad finns!

Och såklart, poolen på hotell Fjällgården. Den är förstås för hotellets gäster, men kan även vara för restauranggäster (’s barn) – hör er för vad som gäller i år om det är aktuellt.

Har du fler tips? Kommentera gärna!